FilmHorrorGeekKiemelt cikkekMozgókép

FilmHorrorGeekKiemelt cikkekMozgókép

FilmHorrorGeekKiemelt cikkekMozgókép

10 Horrorfilm, amit látnod kell, mielőtt meghalsz

Szerző

Közzétéve

2022. okt. 25.

Kommentek

0

Jelen cikk összeállítása során rájöttem, hogy fizikailag képtelenség 10 címre redukálni azon horrorfilmek listáját, amiket mindenkinek látnia kell halála napja előtt. Ami azt jelenti, hogy a jövőben jó eséllyel, – mint egy mérsékelten sikeres slasher-, ez a cikk is sorozattá fog bővülni.

Fontos kiemelni, hogy az alábbi lista nincs rangsorolva, lehetetlen is lenne párhuzamba állítani ezeket az egymástól ennyire eltérő alkotásokat. Az alábbi 10 film közül bármelyik felcserélhető egymással, csupán egy közös van bennük: ezeket mindenképpen látnod kell, mielőtt meghalsz.

[h]10. Paranormális jelenségek (Paranormal Activity – 2007)[/h]

A Paranormal Activity annak idején egy izgalmas koncepcióval rukkolt elő. Nem a klasszikus értelemben vett operatőri munka és filmkészítési eszközökkel hozta ránk a frászt, hanem egy jóval egyszerűbb és zsigeri módon: a cselekményt végig biztonsági kamerákon keresztül láthattuk. A fixált látószög miatt sosem tudhattuk, mi történik a képen kívül, de fantáziánk sikerrel egészítette ki mi lapulhat meg a sötétben. A jumpscare-parádét felvonultató filmek népszerűsége valószínűleg innen indulhatott. Ugyan a folytatások folyamatosan romló minőségben próbálták ugyanazt lenyomni a nézők torkán, az első részt mindenképpen érdemes minden szellemjárta házért rajongó személynek megnézni.

[h]9. Az Ördögűző (The Exorcist – 1973)[/h]

Az Ördögűző minden idők egyik legikonikusabb horrorfilmje. Alig akad élő ember, aki nem tudná mi történik a filmben még akkor is, ha sohasem látta azt. Kultikus jelenetei az elmúlt közel 50 év alatt szintén beégtek a köztudatba. Eleinte ráérős mederben csordogáló, fokozatosan és okosan épülő film, ami a mai napig képes ráhozni a frászt nézőire. A színészi alakításokat a korszellemnek megfelelően helyén kell kezelni, de a fantasztikus maszkok és a jó és gonosz közti harc elmesélése nem véletlenül maradt ennyire időtálló.

[h]8. Tűnj el! (Get Out – 2017) [/h]

Ideje egy kicsit elkalandozni a modernkori horrorok világába. Az elmúlt évek termésének hála, virágkorát élik az újhullámos alkotások. Szerencsére ez a fajta alzsáner megtalálta a maga közönségét, és elég sok intelligens, művészi vénát megcsillogtató horrorfilmmel lettünk gazdagabbak. Ebből az egyik legkiemelkedőbb darab mindenképpen a 2017-es Get Out, amit a korábban leginkább bárgyú vígjátékokról ismert Jordan Peele szállított, mindenkinek a meglepetésére.

Az okos és feszültséggel teli horror komoly társadalmi kérdésekbe áll bele, miközben egyáltalán nem csorbul a parafaktor. Új korszak indult el ezzel a filmmel a műfaj életében, aminek hála ehhez hasonló alkotásokkal kényeztetik el a borzongásra vágyókat.

[h]7. A Világítorony (Lighthouse – 2019)[/h]

Nem lenne teljes a lista egy művészhorror nélkül. Szemezgethettünk volna napestig, elég sok darab megállná itt a helyét, de győzött a szubjektív erő. A Lighthouse az egyik kedvenc filmalkotásommá vált, ez pedig több dolognak köszönhető. A lovecrafti hangulat páratlanul lett beemelve egy fekete-fehér, klasszikus filmélményt felélesztő rémtörténetbe, amin hatalmasat dob a fantasztikus színészi teljesítmény. Willem Dafoe és Robert Pattinson párosa remekel, a történet lassan, de feszültséggel tele vánszorog addig, amíg teljes káosz és őrület nem lesz úrrá mindenen.

[h]6. A nyolcadik utas: a halál (Alien – 1979)[/h]

Az űrben senki sem hallja a sikolyod”

Vissza az örök klasszikusok mezejére. Az első Alien kifogástalanul vegyítette az izolált környezetben tetőfokára hágó suspense-t a sci-fivel, ami képes rendesen megfagyasztni a vért az ember ereiben. Ripley (Sigourney Weaver) személyében egy igazán erős és markáns főszereplőt láthattunk, aki ráadásul bőven megelőzte korát. A későbbi évtizedekben akadt néhány Ripley-koppintás, de csak nagyon kevesek értették meg a karakter igazi lényegét.

A látványt és az azóta is félelmetes xenomorph kinézetét a legendás H.R. Giger teremtette meg, amihez hasonlót nem sűrűn láthattunk azóta sem a képernyőn. És bármennyire is megpróbálja a modern kor embere homokba dugni a fejét, az Alien valamennyire bújtatottan, de elég erősen foglalkozik szexualitással, erőszakkal és hasonló fajsúlyos témákkal.

[h]5. Fehér éjszakák (Midsommar – 2019)[/h]

A Midsommar megosztó darab, ez kétségtelen. Ari Aster pszichedelikus és abszolút nyugtalanító filmje nem válik mindenki kedvencévé, azonban a modern horror egyik megkerülhetetlen címet lett. A koncepció és a megközelítés is rendhagyó, elég csak azt nézni, hogy úgy képes folyamatos nyomás alatt tartani a nézőt, hogy mindvégig verőfényes napsütésben játszódik a cselekmény. A feszültséggel teli horror és a kimagasló végjáték pedig igazi csemege zsáner rajongói számára. Florence Pugh mesteri alakítása már csak hab a tortán.

[h]4. Gonosz halott (Evil Dead – 1981)[/h]

Valójában ennél a pontnál legalább ugyanennyire ajánlhatnám a Gonosz Halott második részét is, de talán úgy fair, ha nem egyből egy folytatást dobok be, hanem az elsőt. Sam Raimi horrorklasszikusa igazi trash-élményt nyújt; ez az alkotás az, amit egy pillanatig sem kell komolyan venni, a készítők sem tették. A bűnös élvezet egyértelmű mintapéldánya, amit Bruce Campbell karaktere tesz igazán emlékezetessé.

[h]3. A boszorkány (Vvitch – 2015)[/h]

A szemtelenül fiatal Robert Eggers (Lighthouse, Az Északi) rendezői munkásságára ettől a filmtől tekinthetünk horror-etalonként. A direktor ritkán jelentkezik, de akkor garantált az egyedi látásmód és a különleges horror-csemege. A boszorkány egy hangulatos folkhorror, amiben egy család viszontagságait láthatjuk, akiket úgy tűnik, hogy egy erdei boszorkány pécézett ki magának. A boszorkányos alapötletet és elkoptatott kaptafát zseniálisan rázta fel a film. Ugyan a 17. századi semmi közepén játszódik a cselekmény, a kiváló operatőri munka állandó klausztrofób hatással operál. A feszültség, az alapvető félelmek, és az emberi érzelmek kifacsarásának velőt rázó meséje ez, ami nem mellesleg feltette Anya Taylor-Joyt – és persze a rendezőt is – a hollywoodi térképre.

[h]2. Rosemary gyermeke (Rosemary’s baby – 1968)[/h]

Nincs mese, a Rosemary gyermeke az egyik legfontosabb horrorfilmtörténeti alapmű, amit azoknak is látniuk kell legalább egyszer, akik egyébként nem csípik a műfajt. Polanski virtuóz rendezése önmagában egy filmkészítési mesterkurzus, de a történet és a cselekmény is bőven megelőzte a korát. A néző folyamatos kétségben és homályban van, hiszen mindent a terhes Rosemary (Mia Farrow) szemszögéből látunk, ami egyoldalúan mutatja be az eseményeket. A lassú és feszültséggel teli sztori szinte hibátlanul épül, és nem próbálja mesterségesen a sötétben tartani nézőit. Elmésen laviroz a valóság és a természetfölötti között úgy, hogy utóbbiból az ég világon semmit sem mutat.

[h]1. A Texasi Láncfűrészes Mészárlás (The Texas Chainsaw Massacre – 1974)[/h]

Végül álljék itt egy újabb hamisítatlan klasszikus. A Texasi Láncfűrészes Mészárlás helyére gyakorlatilag bármelyik slashert idevehettük volna, mégis talán ez volt az a mű, ami elindította a szubzsánert a mai napig élő és viruló útjára (ha nem vesszük idei a legkorábbi próbálkozásokat). A Texasi csontig hatoló, mocskos, fülledt és baromi hatásos horrorfilm, ami nem mellesleg bemutatta Bőrpofát (Leatherface), aki az elmúlt évtizedek egyik legijesztőbb maszkos gyilkosa (akit egyébként Ed Gein, a hírhedt sorozatgyilkos ihletett).

Tobe Hooper filmje vitathatatlan kultúrális hatást gyakorol mind a mai napig a slasher műfajra, és ugyan sok folytatást, és kivéreztetett újragondolást megért már, az eredeti az, amit érdemes megnézni.

[h]Futottak még[/h]

A listát ugyan egy slasherrel zártuk, de nem akartunk egyetlen klasszikus mellett legyökerezni, úgyhogy kollektívan behajíthatjuk egy csokorba az összeset. Minden horror-rajongónak látnia kell életében legalább egyszer a Péntek 13, Halloween, Rémálom az Elm utcában, Hellraiser, vagy Sikoly sorozatok első részeit. Ebben a listában egy helyre pakoltuk őket, de a közeljövőben, egy külön cikkben kicsit bővebben is kifejtjük, melyek azok a slasher-ek, amiket látnod kell mielőtt meghalsz.

[h]Csatlakozz a GeekVilág közösséghez![/h]