Mozgókép

Mozgókép

Mozgókép

A nő, aki csodát tett a képregényfilmekkel – Wonder Woman kritika

Szerző

Közzétéve

2017. jún. 5.

Kommentek

0

Zack Snyder rendező vezetésével 2013-ban nem túl nagy sikerrel megindult a DC bővített univerzum megfilmesítése. Az Acélembert hiába imádták a rajongók, a kritikusok inkább gyenge próbálkozásként könyvelték el Superman önálló kalandját. Innen pedig már csak lejjebb vezetett az út, hiszen a Batman v Superman még értékelhető film volt a maga módján, de a Suicide Squad már teljes bukás lett. Wonder Woman és Patty Jenkins rendezőnő vállát tehát hatalmas teher nyomta, hiszen be kellett gyógyítani az előző filmek által feltépett sebeket, és Csodanőnek önálló hősként is helyt kellett állnia a mozivásznon.


Wonder Woman nem egy ismert karakter, sőt a legtöbb ember számára csak egy háttértáncos Batman és Superman árnyékában. Mindez azonban nagy tévedés, ugyanis a Csodanő a DC egyik legikonikusabb karaktere. Szerencsére ezt a forgatókönyvíró csapat is tudta, és mindent megtettek annak érdekében, hogy bemutassák nekünk Diana megindító történetét.
Kalandunk Themyscira szigetén kezdődik, ahová több ezer évvel ezelőtt Zeusz elbújtatta amazon harcosait a világ romlottsága elől. Független harcos hölgyek ők, akik mindennapjaikat nyugalomban élik, de páran tudják közülük, hogy a béke nem fog örökké tartani. Diana gyermekként ezzel még nincs tisztában, valami mégis harcra ösztönzi. Anyja parancsát megtagadva titokban megtanul amazonként küzdeni, és hamar népe legjobb harcosává válik. Ekkor érkezik a változás egy férfi pilóta személyében. Steve Trevor az őt üldöző németek elől menekül, amikor véletlen rátalált a szigetre. Themyscira lakói ezután hamar szembesülnek a ténnyel, hogy békés világukat háború dúlta fel, és sokak meggyőződése, hogy ez csak Árész műve lehet. A háború istene ugyanis gyűlölte az embereket, és meg akarta mutatni Zeusznak, hogy teremtményei csak megfertőzik oly szeretett bolygójukat. A hercegnő ezek után úgy dönt, hogy Steve Trevor százados társaságában elhagyja a szigetet, és megállítja a valaha volt legnagyobb háborút.
MV5BMjQ2NzQ5MTQ5NV5BMl5BanBnXkFtZTgwMjQyOTYzMjI@._V1_SY1000_CR0,0,1499,1000_AL_
Történet szempontjából a Wonder Woman nem ad semmi újat a műfajhoz. Kiszámítható, klisés, mégis magával ragadó. A karakterek azok, akik igazán színt vittek az egészbe, és tették a filmet kiváló alkotássá. Diana egyedül elég lett volna ehhez, hiszen mint fent említettem, személye rendkívül inspiráló, és remek üzenetet hordoz magával. A Zeusz által teremtett szigetről való kiszabadulása kissé szélsőséges módon ugyan, de bemutatja a felnőtté válás rögös útját. Törékeny kislányból erős nő lesz, akit az öröm és a bánat együtt terelt a helyes útra. Gal Gadot remek választás volt a szerepre nagyszerűen hozta a lázadozó kisasszonyt, aki nem tudott megbékélni a nők és a férfiak  közti társadalmi helyzettel, valamint a háború kegyetlenségével. Szentül hitte, hogy minden ember jó, és csupán Árész befolyása miatt történik minden gonoszság. Az idő múlásával azonban rá kell ébrednie, hogy ez nem teljesen igaz. Megérti, hogy édesanyja és Trevor százados mitől akarták megóvni, amikor nem akarták elengedni a szigetről. A Diana által felépített gyermekkori kép pillanatok alatt összeomlik, amikor szembesül a valósággal. De mégis tenni akar mindez ellen, a film közepén ugyanis egy több éves állóháborúnak vet véget azzal, hogy magát nem kímélve áttör a frontvonalon, ezzel küzdelemre inspirálva a többi katonát. A színésznő ezt a szerepet is bámulatosan hozza, igazi harcos amazonként is helytálló alakítást nyújtott. Társa Chris Pine már többször megmutatta, hogy jó színész, a tavaly Oscar díjra jelölt Hell or high water című alkotásban pedig egyszerűen ámulatba ejtette a nézőket. Hála az égnek ezt a formát nagyjából erre a filmre is át tudta menteni, nagyszerűen segítette a címszereplő karakterfejlődését, és kettejük kapcsolata is hibátlanul működött. Ők hozzák a film legjobb humoros jeleneteit, és köztük kialakult szerelmi szál is tökéletesen lett adagolva. A csapatuk többi tagja ugyan háttérbe szorul, de jelenlétük elengedhetetlen ahhoz, hogy ez a film teljes legyen. Majdnem ugyanígy van ez a rosszfiúkkal is, hiszen Dr. Maru és Ludendorff tábornok csupán alapanyagként szolgálnak Diana Csodanővé válásához. Nincsenek eszmék, melyeket vakon követnek, nem kívánják megrendíteni a hitünket, csupán a végső győzelmet akarják megszerezni. Helyettük egy másik gonosz karakter tűnik fel végül, aki harc helyett inkább a valósággal próbálja szembesíteni Dianát. Ezzel el is érkeztünk a film egyetlen problémás pontjához. Egy erőltetett, gyenge csavarral bedobják a nagyfőnököt, hogy küzdjön meg a hercegnővel. Felemás érzéssel tölti el az embert ez a jelenetsor, hiszen harcuk csak egy üres látványorgia, de az ezt megelőző párbeszéd elgondolkodtató üzenettel bír.
MV5BMjQ0OTAyMDE4OF5BMl5BanBnXkFtZTgwOTAyOTYzMjI@._V1_SY1000_CR0,0,1499,1000_AL_
Ahhoz, hogy a Wonder Woman teljes mozis élmény legyen, kellett a mesés látvány, és pár akciójelenet. Egyikből sincs hiány, ugyanis a film képi világa már-már Gal Gadot szépségével vetekszik. Themyscira szigete maga a csoda, a királynő által elmesélt Isnetekről szóló história a 300 legszebb pillanatait idézi meg, később pedig a lövészárkok is a lehető leghűbb módon igyekeznek bemutatni a háború mocskát. Emellett a rendező tökéletesen játszik a színekkel, hiszen követve Diana megvilágosodását a film elején látható élénk színek a történet előrehaladtával megfakulnak, végül pedig sötét tónusba váltanak át. Látványos csatajelenetekből sincs hiány, hiszen az amazonok páratlanul látványos módon tizedelik ellenfeleiket, és ezt a harcművészetet a Csodanő tovább tökéletesíti, amikor szinte egyedül töri át az ellenséges frontvonalat.
MV5BMTc1ODUwMTYyM15BMl5BanBnXkFtZTgwNjYyOTYzMjI@._V1_SY1000_CR0,0,1499,1000_AL_
Patty Jenkins rendezőnő tehát büszke lehet, hiszen egy egyszerűnek tűnő képregényfilmes alapból alkotott valami igazán különlegeset. Persze ehhez kellett a nagyszerű színészgárda, egy jó forgatókönyv, és ami a legfontosabb, a jó alapanyag. Mindezek segítségével a Wonder Woman egy olyan film lett, amelyet mindenki értékelni fog, hiszen érezhetően nem csak a DC rajongók és a műfaj kedvelőinek kielégítése volt a végső cél.

+ Alapokhoz hű történet Végső csata
+ Gyönyörű látvány és páratlan akciójelenetek Wonder Woman megvilágosodása
+ Wonder Woman karakterfejlődése
+ Elgondolkodtató párbeszédek
+ Gal Gadot és Chris Pine
Sending
User Review
0 (0 votes)