HorrorGeekMozgókép

HorrorGeekMozgókép

HorrorGeekMozgókép

A suli egy pokoli hely – Mészárszék rulez FILM(NEM)AJÁNLÓ

Szerző

Közzétéve

2019. okt. 13.

Kommentek

0

Ha egy film castingjában Simon Pegget és/vagy Nick Frostot látok, az már alapból kíváncsivá tesz. Ilyenkor nem érdekel az alkotás IMDb pontszáma (mondjuk máskor sem, csupán a miheztartás végett), egyszerűen látnom kell. Bár, amikor utánanéztem a Mészárszék rulez (Slaughterhouse Rulez) angol horror-vígjátéknak, már a címnél meg kellett volna állnom.

A filmet nem a Cornetto-trilógiát is jegyző Edgar Wright rendezte, és Simon Pegg sem vett részt az írásnál (sőt, karaktere is csak egy erősebb mellékszerepet kapott). Itt már úgy gondoltam, hogy hiába várok egy Haláli hullák hajnala kaliberű filmet.

Mindenesetre kíváncsi voltam, és a rettenetes cím ellenére is látni akartam a Mészárszék rulezt.


mészárszék rulez

[h]Klisé klisé hátán…[/h]

Dont (Finn Cole) édesanyja beiratja egy elit suliba, ami az erdő közepén helyezkedik el. Főhősünk azonban ódzkodik a sznob környezettől, és gyakorlatilag a beleegyezése nélkül végül mégiscsak a Mészárszék nevű oktatási intézmény tanulója lesz. Az iskola diákjait megosztják a szokásos kasztok, á la Deadly Class (vagy az összes olyan bármi, amiben egy iskola a központi helyszín). Tehát vannak a csajok, a kockák, a bénák, a sportolók, meg az ultra sznobok. Don nyilván a bénákhoz kerül, és megkezdődik kalandos bentlakásos élete.

Az iskola kíméletlen mindenkivel, de igazából az ég világon semmit nem tudunk meg arról, hogy ennek mi értelme van, és hogyan létezhet egy ilyen intézmény. Közben azonban kiderül, hogy földgázt termelnek a Mészárszék területén, amiben a Denevér néven ismeretes igazgató (Michael Sheen) keze is benne van. Ezzel párhuzamosan pedig egy misztikus szál is kibontakozni látszik.

mészárszék rulez

A Mészárszék rulez simán lehetett volna egy nagyszerű szatíra is, amit szellemes humorral és horrorral megbolondítva egy emlékezetes élmény maradt volna. Azonban több síkon is csak az unalmas, és sablonos forgatókönyv érvényesül, és a végére semmi sem áll össze igazán. Ez akkor lett volna bocsánatos bűn, ha közben legalább szórakoztatott volna, de valahogy ez sem jött össze. Talán egyszer sikerült elmosolyodnom, de a humorosnak szánt mondatok, vagy helyzetek egész egyszerűen nem ütötték meg a szintet.

[h]A színészek sem mentik meg[/h]

Meredith (Simon Pegg) és a rejtélyes Audrey (Margot Robbie) totál értelmetlen “kapcsolata” mintha nem is ebből a filmből származott volna, de valamiért állandóan erőltették. És ha már itt tartunk, Pegget és a hippinek állt Nick Frostot is csak azért tehették be, hogy az emberek egyáltalán megnézzék ezt a vacakot. És igen, kimondtam, a Mészárszék rulez egyáltalán nem jó film. Igazából van eleje meg vége, és közben történnek dolgok, de olyan érzést kelt, mintha csak egymásra hajigált jelenetek lennének, amiket egy klisé-ötletdobozból húztak elő a készítők.

Lehetett volna kevesebbet markolni, és jobban kidolgozni csak önmagában a sulis szálat. Akármennyire elcsépelt téma, de erre simán lehetett volna jobban is építeni. Csak valamiért behozták a földgázkinyerés közben megnyílt pokol kapuját, ami még egy klímaváltozás elleni propaganda is lehetett volna, ha veszik a fáradságot és foglalkoznak a témával. De nem tették.

mészárszék rulez

Összességében a Mészárszék rulez egy se nem vicces, se nem horror-szerű film, ami ugyan egynek elmegy, de savanyú semmilyensége miatt képtelen lennék bárkinek is ajánlani. A film tempója sem volt túl profi, de a történetmesélés és egyes színészi alakítások sem arról árulkodtak, hogy ez egy jól elkészített alkotás. A húzónevek alig szerepelnek, és a részüknek sincs igazán sok értelme. A halom papírmasé karakter közül így még Pegg és Frost sem tudnak emelni a színvonalon sajnos. Ha csak azt szeretnétek, hogy a háttérben megy valami zaj, akkor jó választás lehet, de egyébként semmit nem fogtok veszíteni, ha az életben nem nézitek meg a Mészárszék rulezt.

[h]Csatlakozz a Geek Világ közösséghez![/h]

Sending
User Review
0 (0 votes)