KépregényKiemelt cikkekOlvasónapló

KépregényKiemelt cikkekOlvasónapló

KépregényKiemelt cikkekOlvasónapló

Batman: Az Utolsó Lovag A Földön ajánló: A bat-odüsszeia

Szerző

Közzétéve

2022. szept. 20.

Kommentek

0

A Batman: Last Knight On Earth, vagyis az Az Utolsó Lovag A Földön 2019 és 2020 között, három felvonásban jelent meg. A Scott Snyder és Greg Capullo páros a közel egyévtizedes közös munkájukra tesznek itt pontot, ebben a történetben búcsúznak el a New 52 Batman karakterétől. A szentimentális búcsúzkodás több rétegben is megjelenik, hiszen nem csak a készítők, hanem az olvasóknak is el kell köszönni egy korszaktól, és egy csomó szereplőtől is. Az ambíciózus lezárás pedig jóval többet bevállalt, mint amennyivel az alkotók elbírtak volna, emiatt a Sötét Lovag odüsszeiája egy kissé felemás élmény lett.

[h]Világvége hangulat[/h]

A történet felvezetése merész fordulattal indul. Bruce Wayne az Arkham Elmegyógyintézetben ébred, ahol közlik vele, hogy mindeddig tévképzetek gyötörték, és egy Batman nevű figurának adta ki magát. Orvosaiban, ápolóiban ráismerünk legfőbb nemeziseire, Bruce pedig képtelen szabadulni a gondolattól, hogy ő mégiscsak Batman.

Aztán a következő füzetre már agyon is ütötték az ígéretes premisszát, de még bőven volt remény, hogy Batman egy mindent elsöprő végső ügy végére tegyen pontot ebben a bizarr alternatív világban. Ahogy elhagyja az intézetet, Bruce ráeszmél, hogy a világ összeomlott körülötte. Beköszöntött a világvége, és váratlan utazótársával indul neki kideríteni mi történt, amíg az “Arkham-ban” volt.

Bruce kvázi Vergiliusként cipeli magával a sivatagban egy levágott fejként tengődő Jokert, aki ha túl sokat nem is ad hozzá Batman lelki vívódásaihoz, legalább vicces.

A szerzőpáros nem rest felvonultatni egy csomó ismerős szereplőt, kissé, vagy éppen nagyon más megvilágításban. Az így bemutatott karakterek, például Csodanő, Lex Luthor, vagy Superman (utóbbi rövid történetszála fergetegesen lett elmesélve) frissítően hatnak a lepusztult világban. Illetve az unásig ismert jellegzetességeik, karakterisztikáik erősen árnyalva lettek.

[h]Ötletek tárháza[/h]

Egyértelműen érezhető és tetten érhető, hogy az alkotók egy csomó mindent be akartak szuszakolni ebbe a néhány füzetbe. Az ötletek egy része meglepően jól működött, de egy tetemes hányada csak lóg a levegőben. Ott vannak, mert ott kell lenniük, de nincsenek alátámasztva, vagy éppen kifejtve. Snyderék helyenként még 21-re is kíméletlenül lapot kérnek, emiatt nem meglepő módon jópár fordulat, vagy karakter egészen egyszerűen nem működik.

Rengeteg metaforával és allegorikus képpel operál a kötet, ami az erre nem fogékony közönséget egészen biztosan el fogja idegeníteni magától. Itt is túl sokat akar a szarka, és habár akadnak frappáns mozzanatok, a panelek közti kontinuitás hiánya sokakat fog kétségek között hagyni.

A kötettel szemben megfogalmazott legnagyobb kritikám is a fentiekből fakad. Behúzzák az ötleteket, el is kezdik a felvezetést, aztán agyoncsapják egy szükségtelen csavarral, vagy csak szimplán nem kezdenek aztán velük semmit. A történet végére szánt nagy fordulat pedig már a második füzetben egyértelműen kikövetkeztethető. Emiatt pedig gyorsan és fájdalmasan robogunk az elkerülhetetlen csalódás felé.

[h]Verdikt[/h]

Összességében a Batman: Az Utolsó Lovag A Földön magasra tette a lécet, amit sajnos nem tudott mindig megugrani. A sztori és a cselekmény is zavaros, helyenként pedig egészen mesterkélt. Rengeteg ötletet vonultat fel, amiket egész egyszerűen lehetetlen értelmesen bezsúfolni a 176 oldalra. Fordulat fordulat hátán, melyek egy része működik (a nagy számok törvénye miatt), de a nagyja csak simán nem talál be, vagy már előre kitalálható.

Művészi oldalról viszont kifogástalan; az egységes és igényes rajzok szépen hozzák azt a szintet, amit elvárhatunk. Hiába a nehezen követhető történet, a rengeteg behajított ötlet és rébuszokban beszélő szereplők, a panelekről mégsem tudtam levenni a szememet.

Az Utolsó Lovag A Földön rajzai Capullóhoz méltóan színvonalasak, koherensek és jól néznek ki. A karakterek alternatív megjelenései kreatívak és remekül illeszkednek a történetbe. A színek is pazarul megerősítik a világvége-atmoszférát.

Aki eddig is kedvelte a Snyder-Capullo-féle Batman-történeteket, azok ne hagyják ki a lezárást se, mert tartogat pár kellemes mozzanatot, de azt hiszem az is elmondható róla, hogy ennél valamivel többet vártak a rajongók.

[h]Csatlakozz a GeekVilág közösséghez![/h]