KépregényKiemelt cikkekOlvasónapló

KépregényKiemelt cikkekOlvasónapló

KépregényKiemelt cikkekOlvasónapló

Batman: Fehér Lovag ajánló

Szerző

Közzétéve

2020. jún. 20.

Kommentek

0

Batmant hosszú-hosszú évtizedek óta önzelten hősként ismerjük. Amit Gotham, és a világ polgáraiért tesz, az igazán nemes. Ahogy teltek az évek, és megnyíltak a képregények az újítások felé, annál árnyaltabb lett a Sötét Lovag képe.

A Denevér a mai napig kultikus, ikonikus figurája a szuperhősöknek, és az egyik legismertebb bűnüldöző a világon. Számos történetét dolgozták már fel filmben, sorozatban, játékban; millió merchandise-termék található a boltok polcain.

Azonban Batman még valószínűleg soha nem volt olyan megvilágításban, mint a Fehér Lovagban. E történet kétség kívül az egyik legjobb, legelgondolkodtatóbb és legérdekesebb, amit valaha Batman és Joker kapcsolatáról készítettek.


[h]Új perspektívák[/h]

A Batman Fehér Lovag 2017 és 2018 között jelent meg. Az író és rajzoló is egy személyben Sean Murphy volt, akinek ugyan nincs terjedelmes lajstroma képregénykészítés terén, mégis 2003 óta dolgozik az iparban és az egyik legkedveltebb alkotó. Nevéhez fűzödik a Hellblazer és a Tokyo Ghost is, amelyek szintén nem lábjegyzetek képregényes körökben.

Korábban nem is írt vagy rajzolt a kommersz értelemben vett DC-hez szorosan köthető képregényeket, így az ő szerepe kétélű fegyver is lehetett volna. Ugyanis, mivel kvázi “tapasztalatlan” Batman-fronton, könnyen megeshetett volna, hogy elszúrja a Fehér Lovagot. A másik véglet pedig sokkal pozitívabb kicsengésű: frissen, minden elfogultság nélkül tud írni egy olyan sztorit, ami emlékezetes marad a rajongók körében.

Nos, simán az utóbbi variáció jött be. Murphy valami elképesztőt tett le az asztalra, ami új megvilágításba hozta Gotham Sötét Lovagját. Batman ugyanis itt nem a jóságos megmentő, vagy a hős, akire szüksége van a városnak. Vagyis korábban az volt, de összecsaptak a hullámok a feje fölött.

Jason Todd, a korábbi Robin eltűnt. Legutoljára Joker karmai között látták, és minden jel arra mutatt, hogy a bohóc végzett vele. Mindeközben Batman hűséges segítője és komornyika, Alfred is halálos ágyán sínylődik. Gotham romokban, a korrupció és bűnözés pedig az egekben. Nem csoda hát, hogy minden, amiért eddig Batman harcolt, kezd kicsúszni az irányítása alól.

[h]Megszületik a Fehér Lovag[/h]

Akkor vesz a cselekmény roppant fordulatot, amikor egy alkalommal mindent és mindenkit kizárva üldözi Jokert. Járulékos veszteségek mellett majdnem halálos áldozatot is szed Batman, ami túlmegy minden határon. Végül utoléri Jokert egy raktárban, és a rendőrség szeme láttára beletöm egy halom ismeretlen hatású szert.

Joker később Jack Napierként ébred, és legyőzvén pszichopata alteregóját, azon kezd ügyködni, hogy bemutassa a városnak, mennyire ártalmas Batman. Az önbíráskodó igazságosztót nem lehet elszámoltatni, a gothami rendőrség pedig szemet huny ténykedései felett; sőt, mi több: együttműködnek vele. Ez természetesen bűncselekmény, amiért Batmannek felelnie kell. Nagy nehezen, de a közvélemény kezd Napier oldalára állni. Érvei ésszerűek, bizonyítékai pedig elsöprő erejűek.

Batman és a volt-Joker különös fordulatot vett szembenállása megosztja a várost. Napier a jog és a befolyásolható lakosság segítségével próbálja érvényesíteni saját igazát, miközben Éjszárny és Batgirl próbálják egyaránt jobb belátásra bírni Batmant és Bruce Wayne-t. Többnyire sikertelenül.

Ha ez még nem lenne elég, új gonosz üti fel a fejét Gothamben, aki összeverbuválta a legpusztítóbb szupergonoszokat, a célja pedig az, hogy Joker újra előtérbe kerüljön.

[h]Bukás és felemelkedés[/h]

Az izgalmas alapsztori és a lehengerlő rajzok mellett van itt még valami nagyon fontos. Amellett, hogy Murphy kifacsarta az egész Batman-alapkoncepciót, nagyon okosan ültette bele az amerikai társadalom problémáiban. A 2017-környéki aktuálpolitika népszerű témája volt a 99% vs 1% kérdése. Ezt remekül hozták be a Fehér Lovagba is. Napier a szegény gothami lakosokat akarta maga mellé állítani, úgy, hogy felfedte a korrupt felső tízezer üzelmeit.

Nagyon rég használtam már ezt a kifejezést, és kicsit tartok is tőle, de a Batman Fehér Lovag igazi mestermű. Tényleg nem szeretek ezzel a jelzővel dobálózni, mert nagyon erős és és gyakran elveszti az erejét a geek újságírásban. De most úgy érzem, hogy a Fehér Lovagnak minden joga megvan ahhoz, hogy egy nagyszerű alkotásnak titulálják.

A sztori csavaros, nagyon érdekes és végig az olvasó reakcióira apellál. A kötet egy pontján sikerült Batmant kifejezetten megutálni, és roppant ellenszenvesnek találni. Közben azért ott motoszkál a gondolat, hogy mi van, ha mégis neki van igaza. Joker és Batman ezen háborúja abszolút nem szokványos, és ettől újszerűnek hat. A rendőrség Gordonnal az élen, a Bat-család, Joker, Harley Quinn, a lakosság mind szerepet játszik véleményünk folyamatos alakulásában. A fő fenyegetés mintegy mellékszálként, katalizátorként működik, és teljes mértékben az egyes karakterekre épít a Fehér Lovag.

Minden DC és Batman rajongónak kötelező olvasmány, de a képregénykedvelő közösség is biztosan több lesz tőle, ha elolvassa. Itthon a Fumax kiadó gondozásában jelent meg a kötet, annak rendje-módja szerint kiváló keményfedeles kiadásban, tökéletes minőségben.

[h]Csatlakozz a Geek Világ közösséghez![/h]

[h]Támogatlak![/h]

donate geek világ

10/10

A Batman Fehér Lovag története kétség kívül az egyik legjobb, legelgondolkodtatóbb és legérdekesebb, amit valaha Batman és Joker kapcsolatáról készítettek.