KépregényKiemelt cikkekOlvasónapló

KépregényKiemelt cikkekOlvasónapló

KépregényKiemelt cikkekOlvasónapló

Batman: Három Joker ajánló

Szerző

Közzétéve

2021. nov. 29.

Kommentek

0

Az elmúlt időszakban kissé meglódultak a blogon a DC-képregényajánlók. Ami nem is baj, mert úgy gondolom méltatlanul keveset foglalkozunk itthon ezekkel az alkotásokkal például a Marvelhez képest. De ne aggódjatok, van még bőven téma a tarsolyunkban, és ezt az ajánlót követően valami egészen mással fogunk foglalkozni. Addig is nézzük meg, hogy milyen, amikor egyszerre három Joker tartja rettegésben Gothamet. A Batman: Három Joker című háromrészes képregény eredetileg 2020-ban látta meg a napvilágot nyilvánvalóan a DC Comics gondozásában. A történetért a geek rocksztár Geoff Johns a felelős, a kegyetlenül jól sikerült rajzokat Jason Fabok készítette, a gyönyörű színezés pedig Brad Anderson munkáját dicséri.

[h]A bűnöző, a bohóc és a komédiás[/h]

A történet egy nyomozással kezdődik; furcsa ügy kezd kibontakozni, hiszen szemtanúk és egyéb rá mutató jelek alapján háromszor látták a Jokert a város különböző pontjain, de ugyanabban az időben. Gordon felügyelő, Batman és Batgirl értetlenül állnak az eset előtt, de kénytelen-kelletlen ki kell mondaniuk: mintha egy nem lenne bőven elég belőle, valószínűleg három Joker terrorizálja Gothamet, egyelőre teljesen tisztázatlan okok miatt.

Eközben a renegát-Robin, vagyis Jason Todd, aki már Vörös Sisakként próbál igazságot tenni, szintén követi a nyomozást, és a saját módszereivel próbálja elejét venni a bűnözésnek. Ez Batmannek nem kimondottan tetszik, mert Jason módszerei szembemennek mindazzal, amire annak idején tanította a fiút.

A Jokerrel történt ominózus esete után Jason kapcsolata finoman szólva is megromlott Bruce-szal, és sem ő, sem pedig Batgirl nem tudja enyhíteni fájdalmait. Vörös Sisak belső vívódása végül egy gyilkosságban csúcsosodik ki, és a Batcsalád három tagjának a saját erkölcsi iránytűjüket kell összeigazítani, ami nem kevés konfliktushoz vezet köztük. Emiatt a feszültség végig szinte tapinthatóvá válik, és beárnyékolja az egyébként is rettenetesen sötét ügy utáni nyomozást.

Hármójuk kapcsolata csupán az egyik szál ebben a nagyszerű történetben. A három Joker után való nyomozás pedig szintén elég fajsúlyos részét képezi a képregénynek. Egyfajta omázsként vissza-visszanyúlva a korábbi Batman-sztorikhoz, különböző Joker-archetípusokat vonultat fel a kötet. Megismerhetjük a bűnözőt, a bohócot és a komédiást, akiknek más és más motivációjuk és módszereik vannak. Más hajtja őket és más miatt élvezik a bűnözést Gothamben. Eredendően viszont egyetlen céljuk van: tönkretenni Batmant és mindent elvenni tőle, ami saját identitását képezi. Ehhez Joker szerint egyetlen út vezet, de erre a spoileres területre már nem merészkedek tovább.

[h]Sorok között[/h]

A Három Joker egy kiváló történet továbblépésről, megbocsátásról, és törődésről. A karakterek egy nagyon sötét környezetben kell, hogy ráleljenek az emberi kapcsolatok fontosságára és még maga Joker is a velejéig kifacsart beteg módján érdekes tanulságot közvetít az olvasók felé. Geoff Johnsnak sikerült érzékletesen árnyalnia a szereplőket és bemutatni helyzetüket, szenvedésüket. A folyamatosan a háttérben meghúzódó pszichológiai kórképek helyenként elemi erővel ütnek át a lapokon keresztül. Tipikusan olyan műről van szó, amit többször kell újraolvasni, hogy a különböző aspektusokon keresztül vizsgáljuk a történetet. Meg kell ismernünk Batman motivációját, Barbara helyzetét a Batcsaládban, Jason szenvedését és a Jokerek indíttatását.

A történet konkrét, szó szerinti olvasata nem biztos, hogy mindenki számára hozni fogja a nagy ‘aha’ pillanatot. A háromféle Joker három különböző kvázi eredettörténetébe enged betekintést a kötet és emiatt egy kissé zavarossá válhat a narratíva. Azonban szerintem nem biztos, hogy érdemes szó szerint venni mindent, ami a Jokereket illeti. Mivel egyébként is elég sok szimbolika szerepel a lapokon, simán tekinthetünk ezekre a részekre írói szabadságként. De Johns története emellett is tartogat még kontroverz részeket, melyek a Jokert érintik. Ezek a pontok elég megosztóak ahhoz, hogy valaki bátornak, más pedig eretneknek titulálja az írót.

Jason Fabok lenyűgöző rajzai gondoskodnak arról, hogy a lehető legéletszerűbbnek tűnjön a Három Joker. Képei részletesek, a gyakori háromszor hármas panelstruktúra pedig külön érdekes mögöttes tartalommal gazdagítja a történet értelmezhetőségét. A különleges színekért pedig Brad Andersonnak jár a piros pont, mert a sötét és árnyékos rajzokat néhol egészen vibráns színezéssel tudta feldobni.

[h]Aki utoljára nevet[/h]

Összességében a Három Joker újfent egy nagyszerű Batman-sztori, és egy minimum megkérdőjelezhető, de inkább megosztó Joker-történet, aminek megítélése olvasónként változhat.

A kötet bőven túlmutat a sztereotípián, hogy a képrégenyek nem szólhatnak semmi komolyról. Igenis tele van érett gondolattal, és olyan problémákkal, amelyek valamilyen formában minden ember életében jelen vannak. Természetesen a szuperhős körítés csak egy túlpörgetett extrapolációja mindennek, de még így is képes földhözragadtan rávilágítani valódi emberi kapcsolatokra. DC-rajongók ezúttal sem fognak mellélőni, ha beneveznek a Három Jokerre. A minőségi hazai kiadásról a Fumax kiadó gondoskodott.

A bejegyzés elkészült videó formátumban is. Ha tetszik ez a megközelítés, dobjatok egy lájkot, és iratkozzatok fel a YouTube-csatornánkra!

[h]Csatlakozz a GeekVilág közösséghez![/h]

8/10

A Három Joker újfent egy nagyszerű Batman-sztori, és egy minimum megkérdőjelezhető, de inkább megosztó Joker-történet, aminek megítélése olvasónként változhat.