KépregényOlvasónapló

KépregényOlvasónapló

KépregényOlvasónapló

Batman: Nulladik Év ajánló

Szerző

Közzétéve

2019. febr. 25.

Kommentek

0

Batman történetét végtelenszer láthattuk, olvashattuk, játszhattuk már, de az igazi rajongóknak sosem elég belőle. A 2013-ban Scott Snyder által újragondolt eredettörténetet, a Nulladik évet az Eaglemoss adta/adja ki borzasztóan igényes formában. Jelenleg az első rész elérhető akciós, bevezető áron, és február végén érkezik a következő etap. Addig ismerjük meg, mit nyújt az első rész.


[h]Legenda születik[/h]

Bruce Wayne, a milliárdos árva hosszú távollét után visszatér szülővárosába, Gothambe. A bűn kezd istenesen elkanászodni a városban, és a Vörös sisak banda tartja rettegésben a lakókat. Hatással vannak az összes társadalmi rétegre, és a megfélemlítéseken és zsarolásokon alapuló rendszer annyira kiterjedt, hogy szinte lehetetlenség felszámolni. Sárosak az elöljárók, a rendőrök, az üzletemberek és bárki, akit fel tud használni magának a banda. A tagok személyiségük elrejtése végett jellegzetes vörös sisakokat hordanak, és közülük igen kevesen akarnak ténylegesen galibát okozni Gothamben. Azonban, ha nem cselekednek, a Vörös Sisak garantálja, hogy kompromittálja az engedetlen illetőt.

Bruce úgy érzi, cselekednie kell. Nem bírja tétlenül nézni, hogyan esik darabjaira a városa. Ez mondhatni már személyes ügy. A Wayne család felmenői nagy hatással voltak mindig is Gothamre, de a város nem csak adni tud, hanem elvenni is. A Bűn sikátorban ölték meg Bruce szüleit, és most hogy újra visszatért, és látja, hogy a bűnözés mennyire elterjedt, és hogy a rendőrök milyen inkompetensek, a saját kezébe akarja venni az igazságszolgáltatást. Ő lesz tehát Batman.

A Nulladik év első kötete nagyon jól bemutatja Bruce belső vívódásait, hűséges komornyikja, Alfred kitartó gondoskodását és nem utolsó sorban a város pusztulását. Batman eltökélt célja, hogy megakadályozza, hogy másoknak olyan tragédiákkal kelljen szembe néznie, mint neki.

[h]Jöhet a többi[/h]

Általánosságban elmondható, hogy a kvázi kommersz képregényfogyasztás kezd elterjedni a hazai geek közösségben. Az obskúrus kiadványokat még mindig csak egy szűk réteg fogyasztja, de a szuperhős téma (emellé betársul még egy-két fantasy cím, illetve a Star Wars) mintha reneszánszát élné. A kiadók pedig nagyon igényes formában próbálnak az olvasók kedvében járni. Ahogy a nagy Marvel-gyűjtemény, úgy a DC-kiadások is pazar keményfedeles formában jelennek meg. Mondjuk ezeknek a képregényeknek a gyűjtéséhez kell némi zsebpénz, de az elkötelezett rajongóknak tulajdonképpen kötelező, hogy ezek a “füzetek” a polcukra kerüljenek.

Összességében tehát a Batman Nulladik év első kötete szuperül összefoglalja Bruce Wayne Batmanné válását, és a Vörös Sisak banda térhódítását Gothamben. Ha eddig kimaradt ez a sztori, akkor mindenképpen érdemes pótolni, mert kifejezetten definitív a gothami denevér szempontjából. A rajzok nagyon szépek, a történetvezetés könnyen megérthető, és maga a kiadványt is öröm forgatni, kézben tartani. Én már nagyon várom a többi részt is, lesz még néhány érdekes fordulat!

[h]Csatlakozz a Geek Világ közösséghez![/h]

Sending
User Review
0 (0 votes)