KépregényOlvasónapló

KépregényOlvasónapló

KépregényOlvasónapló

Batman Versus Predator ajánló

Szerző

Közzétéve

2021. febr. 19.

Kommentek

0

Új gonosztevő érkezik Gothambe. Mindennél elszántabb, sokkal könyörtelenebb, mint eddig a Sötét Lovag bármelyik ellensége. A Predator, vagyis a Ragadozó vadászni jött, és nagyon úgy tűnik, hogy még Batmant is rendesen megizzasztja. A Batman Versus Predator crossover képregénysorozat 1991-ben indult útjára. A történetet a veterán képregényrajzoló Dave Gibbons (Watchmen – rajzoló) írta. Az illusztrációkért pedig Andy és Adam Kubert volt felelős. A rajzok és a művészeti irány sajnos nem igazán nyerte el a tetszésemet, számomra valahol megrekedt a noire és a szürke “semmilyen” között.

[h]Hosszabb, mint jobb[/h]

Szerencsére sikerült Comixology-n elég jutányos áron megszereznem az egész Batman Versus Predator képregénypakkot, így annyira nem szívom a fogamat. Sőt, azt is simán el tudom képzelni, hogy a maga idejében hatalmas szenzáció lehetett ez a nem mindennapi crossover. Bizonyára akad ma is rajongója ezeknek a lapoknak, de számomra inkább érződik egy “jó pénz van benne, csináljuk meg” mentalitás, semmint “mennyire menő lenne már összeereszteni a gothami sötét lovagot a rohadt Ragadozóval!”.

Szóval nem volt könnyű átrágnom magamat a lapokon. A 90-es évek egyébként sem tartozik a kedvenc évtizedeim közé (persze ekkor is jelentek meg zseniális alkotások), így a művészeti megvalósítás, a rajzok és a nem-tudjuk-eldönteni-hogy-noire-vagy-horror legyen-a-millió nem segített kiigazodni rajta. Nem akarok lincshangulatot, mert Gibbons munkássága sokunknak etalon, és számomra is a kedvenc alkotók között van, de lehet jobban jártunk volna, ha nem a történetet írja, hanem rajzolóként tüsténkedik a lapokon.

Mégis, talán a legnagyobb problémám az volt, hogy az egész sorozat rohadt hosszú és nyögvenyelős.

Nyilván, filmen ezerszer is megnézném, ahogy egymásnak esik Batman és a Predator(ok), de egy képregényfüzet lapjain nem mindig jött át az érzékeltetni kívánt hatás.

[h]Get to tha choppa'[/h]

A történet értelemszerűen egy 90-es évek slasher-szintjén mozog. Jön a Predator, gyilkol, érkezik Batman, hogy segítsen. Ezen kívül tényleg semmi sem történik. A Denevér nyomoz, néha egymásnak esnek az űrlény szafarisokkal, áldozatok árán győz a jó, a gonosz meg eliszkol, hogy a következő részben többen jöjjenek vissza vadászni Gothambe.

A mellékszereplők is csak úgy vannak berángatva, érzelmi kötődésről ne is nagyon álmodjunk. Meg hát kellett egy szexualitástól túlfűtött support karakter is, így hát megkapjuk Huntress melleit az arcunkba. Néha magát a Vadásznőt is láthatjuk, de jobbára premierplánban különböző egyéb testrészei kapnak nagyobb rivaldafényt.

Összességében tehát a Batman Versus Predator lehetett volna a legjobb crossover a világon, és elméleti síkon az is. A kivitelezés viszont erősen hagy kívánnivalót maga után. Hiába Gibbons zsenialitása, ez esetben történetíróként nem brillírozik. A panelek pedig néhány véres harcjelenetet leszámítva nem működnek, a sztori izzadságszagú, a cselekmény pedig roppant vontatott.

Ha még így is felkeltette a kíváncsiságotokat a képregény, érdemes digitális formában lecsapni rá valamilyen leárazás alkalmával. A fizikai példány ritkaságszámba megy, és elég horribilis árakon mozog, ha netán valahonnan mégis be lehet szerezni.

[h]Csatlakozz a GeekVilág közösséghez![/h]

[h]Támogatlak![/h]

donate geek világ