Blog

Blog

Blog

Miért ilyen népszerűek a battle royale játékok?

Szerző

Közzétéve

2018. aug. 30.

Kommentek

0

[h]Miért ilyen népszerűek a battle royale játékok?[/h]

Az úgy nevezett battle royale műfaj felemelkedése az utóbbi évek egyik jelentős eseménye volt a videojátékok piacán. Ha nem egy kő alatt élsz, akkor jó eséllyel te is találkoztál már a H1Z1, a PUBG, a Fortnite vagy esetleg a Realm Royale játékokkal. Persze, hogy találkoztál, hiszen a csapból is ez folyik. Járjuk hát körül kicsit, hogy mi is lehet ennek az oka. Mi az, ami miatt ezek a játékok képesek voltak két év leforgása alatt egy impozáns szeletet kihasítani maguknak a játékipar tortájából?

[h]Battle royale what?[/h]

Szinte biztos vagyok benne, hogy mindannyian tisztában vagyunk a battle royale játékok alapjaival. Ha azonban egy másik bolygóról jöttél, az elmúlt két évben börtönben csücsültél vagy most töltötted be a 8-at, és a szüleid eddig nem engedtek a gép elé, akkor számodra nagyon röviden összefoglalom a lényeget. Téged és nagyjából száz másik játékost ledobnak egy szigetre, ahol az egyetlen célod, hogy te legyél az utolsó ember, aki talpon marad. Ezt a kő egyszerű koncepciót bonyolítják valamelyest a rendelkezésre álló felszerelések szűkössége, a folyamatosan csökkenő játéktér és a csapatban történő játék lehetősége.

fortnite battle royal
A Fortnite a világ egyik legnépszerűbb battle royale játéka

Valljuk be, hogy maga az alap elképzelés nem kifejezetten fantáziadús, első ránézésre legfeljebb néhány óra erejéig marad a dolog szórakoztató. Vegyük még ehhez hozzá, hogy minden meccsnek csak egy győztese lehet, így a játékidőnk nagyobbik részében szinte garantált, hogy veszíteni fogunk. Teljesen jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mi az istenért lettek ilyen népszerűek mégis. Hadd mutassam be a dolog néhány aspektusát az egyik jelentős battle royale játékon, a PUBG-n keresztül.

[h]A vadászat, ahol mindenki préda[/h]

Érdekes téma, hogy a videojátékok mennyire és hogyan hatnak az emberek alapvető ösztöneire. Ezt a jelenséget supernormal stimuli-ként emlegetik. A lényege, hogy bizonyos mesterséges hatások az evolúció során kialakult tudatalatti berögződésekre hatnak, néha nagyobb intenzitással, mint egy valós történés. Jó példa erre a túl zsíros és sós gyorséttermi ételek. Régen a zsír és a só értékes tápanyagok voltak, amik jelentősen növelték a túlélési esélyeinket. Emiatt a szervezetünk számára ezek tudat alatt kívánatosak. A videojátékok, filmek és a felnőtt videók más és más ösztöneinkre hatnak.

Supernormal stimuliról bővebben:

A battle royale játékoknál könnyedén beláthatjuk, hogy több szinten is stimulálják azokat az ösztönöket, amiket egy ősember megélhetett. A vadászat, a limitált mennyiségű fegyverek birtoklása, a rejtőzködés, a folyamatos fenyegetettség érzése és a győzelem utáni vágy – ezek mind elemi ösztönöket mozgatnak meg bennünk.

Egy-egy meccs egészen gyors lefolyású lehet, azonban maga a játékmenet sokszor mégis lassúnak mondható. Sok időt töltesz el üres házak között bóklászva vagy egyik helyről a másikra lopakodva, anélkül, hogy bármi említésre méltó történne. Adjuk ehhez hozzá, hogy a játék kíméletlen a hibáinkkal szemben. Egy-két találat is könnyedén a halálunkat okozhatja, ha nem vesszük észre az ajtó mögött rejtőzködő ellenfelet vagy idő előtt eláruljuk a saját helyzetünket, akkor nagyon hamar a földön találhatjuk magunkat. És nem szabad megfeledkeznünk az egyre inkább szűkülő körről, ami lecsökkenti a játékteret.

Végig a nyakunkon liheg az érzés, hogy akármelyik házban ellenség várhat ránk. Ez a folyamatos fenyegetettség és készenlét adja meg a battle royale játékok alaphangulatát, ami a fentebb említett ösztöneinkre játszik rá és kifejezetten addiktív lehet.

[h]Több, mint egy újabb agyatlan lövöldözős játék[/h]

Ha azt gondolod, hogy a battle royale játékok csak egy újabb csavart adtak a hagyományos lövöldözős játékoknak, akkor rossz úton jársz. Bár itt is jelentős szerepet kapnak a fegyverek, valójában sokkal inkább egy stratégiai játékról beszélhetünk, ahol a meghozott döntéseidnek jóval nagyobb jelentősége van, mint a másik játékosok lepuffogtatásának.

Ezt a játék több eleme is erősíti. A töltények és fegyverek limitált mennyisége is inkább a gondolkodásra ösztönöz. Sok esetben pedig egy-egy lövés leadása több kárt okozhat, mint hasznot, ugyanis elárulja a helyünket más játékosok számára. Már a meccs első pillanatától kezdve döntéseket kell hoznunk, hiszen ki kell választanunk, hogy melyik helyszínre fogunk érkezni az ejtőernyőnkkel. A zsákmányban gazdag városokban jóval több játékossal kell szembe néznünk, ami potenciálisan a halálunkhoz vezethet.A kiesőbb részeken viszont kisebb eséllyel találhatjuk meg a túléléshez szükséges magasabb szintű felszereléseket.

Fontos megemlíteni, hogy a legtöbb battle royale játék szakít a hagyományos FPS nézettel, ami valamelyest megváltoztatja a célzás mechanikáját. Ez a veterán belsőnézetes CS:GO játékosoknak üdítő változatosságot jelenthet. Az újoncoknak és azoknak, akik kevésbé mozognak otthonosan puskacsővel a képernyő alján, ez egy új lehetőséget jelenthet. Természetesen előfordulnak olyanok is, mint jómagam, akik sok órányi játék után is képtelenek ráérezni a hátsónézetes célzás rejtelmeire. Számunkra sem reménytelen a játék, hiszen ahogy már említettem, a battle royale játékok számos lehetőséget nyújtanak a rejtőzködésre vagy arra, hogy megfelelő stratégiával és taktikával győzzük le az ellenfeleinket. Ne feledjük, itt nem az a cél, hogy minél több skalpot akasszunk az övünkre. Ahhoz, hogy a játékot megnyerjük elegendő egyetlen ember lelőni.

[h]Magával ragadó játékélmény[/h]

Nem egy gazdag történetszállal rendelkező RPG játékról van szó, a battle royal műfajnál mégsem esik nehezünkre beleélni magunkat az adott világba. Ebben nagy szerepe van az intenzív figyelmet igénylő játékmenetnek is, de például a PUBG esetében érdemes megemlíteni az időnként előforduló bugok ellenére is autentikus világot, a koherens megjelenést és a játék hangulatát tökéletesen kiegészítő grafikát. Ez utóbbi különösen vonzó lehet azoknak a diehard lövöldözős játék fanoknak és battle royale játékosoknak, akik a Fortnite vagy a Realm Royale láttán óhatatlanul valami ostoba mesefilmben érzik magukat.

battle royale

[h]A közösség ereje[/h]

A játék vonzerejét tovább növeli a multiplayer aspektus, ennek minden előnyével és hátrányával együtt. A csapattársaid és az ellenfelek egyaránt valódi emberek, akik sokszor kiszámíthatatlanok, ugyanakkor gyakran vétenek hibákat is. Emiatt egy-egy lelőtt ellenfél sokkal nagyobb jelentőséggel bír, a győzelem pedig még inkább felértékelődik.

Természetesen a barátokkal vagy más játékosokkal megosztott izgalmas, epik vagy éppen vicces pillanatokról sem szabad megfeledkezni. A battle royale műfaj eleve erősen stream kompatibilis, hiszen rövidebb meccsekből áll és izgalmas játékmenettel rendelkezik. Ha nem érzed magadban a késztetést, hogy magad eredj a csirkevacsora nyomába, de egyébként tetszik maga a játék, akkor sok száz kiváló streamert követhetsz élőben.

Ha már a csirkevacsoránál tartunk, ami a játékban való győzelmet jelenti: a battle royale műfajban sokkal ritkábban tudhatjuk magunkénak az első helyet, emiatt ez jóval nagyobb jelentőséggel is bír. Ennek megfelelően az élégtétel is sokszorozódik és büszkén oszthatjuk meg az első csirkevacsoránkról készült screenshotot a barátainkkal.

[h]Hatalmas hype és a kritikus tömeg[/h]

A battle royale játékok egyre növekvő népszerűsége bizonyos szempontól egy öngeneráló folyamat. Egy idő után a játékot övező hype, a játékosbázis vagy a médiában történő megjelenések elérnek egy kritikus tömeget. Innentől kezdve már sokan csak azért kezdenek el játszani, hogy ők se maradjanak ki belőle.

A PUBG esetében kiemelkedő szerepe volt ebben a Twitch-nek és a játékot játszó híres streamereknek. Hamarosan elöntötték a közösségi médiát a játékból származó vicces videók és mielőtt észbe kaptunk volna, már a csapból is a battle royale folyt.

pubg

Jól mutatja ezt a folyamatot a játékhoz kapcsolható fizikai termékek piaca is. Az egyre növekvő népszerűség megteremtette azt a piaci rést, amit különböző gyártók és webshopok PUBG pólókkal, kitűzőkkel, táskákkal és egyéb kiegészítőkkel töltöttek fel. Ahogy a világon egyre többen játszottak a játékkal, úgy növekedett az utcán a csirkevacsorás pólót viselők száma, akikkel összetalálkozva egy apró pillanatig összekacsinthattunk.

Sok játékos esetben ez a hatalmas hype volt az, ami a PUBG-hez vonzotta őket. Ha már ennyien tolják, akkor csak ránézel te is. Ezt követően a fent említett dolgok pedig már könnyedén magukkal ragadnak és csak azt veszed már észre, hogy esténként te is a csirkevacsorát kergeted.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél még többet olvasni tőlünk, akkor kedveld Facebook és Instagram oldalunkat, vagy kövess minket Twitteren, hogy ne maradj le a legfrissebb írásainkról!


patreon
Sending
User Review
0 (0 votes)