Mozgókép

Mozgókép

Mozgókép

Beware The Slenderman — Filmajánló

Szerző

Közzétéve

2018. jan. 23.

Kommentek

0

Slenderman neve sokunknál megcsenget valamit a fejünkben. A nyurga, arc nélküli öltönyös fickó igen felkapott mém volt pár évvel ezelőtt. Számtalan játék készült el hatására, és megannyi neten böngésző fiatal között volt beszédtéma. Hatására kismillió found footage jellegű amatőr kisfilm került fel a Youtube-ra, de végül az ártatlannak tűnő horror-érdekesség tragédiába fulladt.


2009-ben, egy Photoshop pályázat kapcsán indult hódító útjára Slenderman, vagyis a gyerekekre vadászó, három méter magas entitás, ami sokakat különböző módon ihletett meg. Slender figuráját egy Eric Knudsen nevű férfi, a Something Awful nevű fórum lelkes tagja alkotta meg. Akkoriban lettek igen népszerűek az azóta is sokakat megmozgató Creepypasta-alkotások, melyeknek lényege minél hihetőbben, rövid történetbe foglalni valami ijesztő jelenséget. Ezeknek alapjai rendszerint városi legendák, szájhagyomány útján terjedő hátborzongató mesék, így lényegében a történetek önmagukat gerjesztve értek el egyre több és több olvasóhoz. Slenderman pedig különösen sok figyelmet kapott. Az “ő” jelensége sokféleképpen felfogható, misztikumából adódóan mindenki máshogy képzeli el, és ott él tudatalattink legmélyebb bugyrában. A maga módján Slenderman végül igazi legendává lett. De hogy milyen hatással lehet egy horror történet a serdülő fiatalokra? Jobbára nem vált ki belőlük extrém érzéseket, azon kívül, hogy beleborsódzik a hátuk az olvasott sztorik, vagy a photoshoppolt képek hatására. Nem úgy a két Wisconsin állambeli fiatal lánynál, akiknél a szenvedélyük a kitalált figura iránt tettlegessé fajult.
bewaretheslenderman1280jpg-7ced7a_1280w.jpg
2014-ben Anissa Weier, és Morgan Geyser rajongása Slenderman iránt tragédiába torkollott. Meggyőződésük volt, hogy a nyurga fickó valós személy, aki valós fenyegetést jelent rájuk és családjukra. Így elhatározták, hogy hatalmas áldozatot kell hozniuk: meg kell ölniük egyik barátnőjüket. A támadás nagy nehezen megvalósult, az áldozatot több késszúrás is érte, de szerencsére fizikai sérüléseiből hamar felgyógyult. Lelkileg azonban örökre nyomot hagyott benne a két tizenéves lány.
A Beware The Slenderman című HBO-dokumentumfilm ezt a konkrét esetet dolgozza fel, főleg az érintett családok szemszögéből. A nagyjából két órás műsoridő alatt alaposan bemutatják az elkövetők hozzátartozóit, igazi mély drámának lehetünk szemtanúi. A Beware The Slenderman valamiért mégsem mégsem működik. A kimondottan hosszú műsoridő sem tett jót, és sokszor teljesen fölösleges jelenetekkel húzzák az időt, amitől mindig kizökkentem a film hatása alól. Ha az egész fél órával rövidebb lett volna, valószínűleg akkor sem bántuk volna. A filmben szerepet kaptak rendőrségi felvételek is, mikor kihallgatás közben faggatják az elkövető lányokat, miért is tették a szörnyűséget barátnőjükkel. Ezek egyértelműen a dokufilm legerősebb részei. Néha bizony elakadt a lélegzetem is, és a hideg rázott a felvételen hallottaktól. Sajnos a lányok végső ítéletét nem tudtuk meg a műsorból, mert a forgatás idején még nem keletkezett döntés. A tragédia morális vonatkozásait is a nézőnek kell levonnia, a dokumentumfilm helyesen nem foglalt állást semmilyen álszent tanulság mellett. Az érintett családok tragédiáját szörnyű volt látni, és őszintén érdemes elgondolkodni mindenkinek; annak is, akinek vannak gyermekei, és annak is, akinek még nincsenek.
slenderman.thumbnail.jpg
Összességében tehát a Beware The Slenderman elég vegyes érzéseket váltott ki belőlem. A téma egyfelől nagyon érdekes, és aktuális, másfelől a megvalósítás hagy némi kívánnivalót maga után. A hosszú műsoridőt szerintem nem indokolta semmi, mert nagyon sok a fölösleges töltőjelenet, aminek az égadta egy világon semmi köze nincs az esethez. A film elején elég zavaró lehet megkülönböztetni a két lányt, mert nagyon rövid időnk van memorizálni, hogy ki kinek a kije és nem utolsó sorban ki mit csinált kivel. Mindenesetre egy megnézést mindenkinek tudok ajánlani azoknak, akik érdeklődnek az eset iránt, vagy arra, milyen hatással van Slenderman az emberi lélekre.

Sending
User Review
0 (0 votes)