Blog

Blog

Blog

Borzongás 2. Magazinajánló

Szerző

Közzétéve

2018. febr. 17.

Kommentek

0

Még tavaly írtam egy beszámolót a Borzongás első számáról, ami a magyar Fangoria utódjaként egyszerre hódította meg az újságárusokat, és a horror-rajongó olvasók szívét. Abból is látszik, mennyi létjogosultsága van a magazinnak, hogy 2017-ben a top legolvasottabb cikkeim közé került. No, de ennyi önpromó elég is lesz, még tán pont egy mondattal több is, mint kellett volna. Miután elolvastam az utolsó betűt is az októberi Borzongásban, akkor megfogadtam, hogy több horrort fogok fogyasztani a jövőben, és természetesen borzasztóan szurkoltam, hogy kézbe vehessem a legújabb lapszámot.


A Borzongás lapjait szemlézve jöttem rá, hogy vajmi keveset tudok a horror műfajról. Persze, a mozikba bekerülő “blockbuster” rémisztgetéseket ismerem, és nyomon követem, de mélyen a föld alól mindig előmászik egy-egy rég elfeledett gyöngyszem. És mivel ennyire nem vagyok képben a zsánert illetően, a Borzongás rengeteg vérző sebemet igyekszik foltozgatni cikkről cikkre(igen, az egész bejegyzésben kétértelmű horror-utalásokat fogok tenni, előre is elnézést).

[h]Retro-rettegni is kiváló![/h]

Merthogy nem csupán az újdonságokkal foglalkozik a magazin, hanem a szerkesztők előszeretettel ásnak elő rég elfeledett hullákat a föld alól. Bár ezek a “hullák” jó része megérdemelten került a temetőbe, még így is akad bőven olyan alkotás, amik megérték, hogy zombiként új erőre kapva újra kísérthessék a borzongani vágyó nézőközönséget.
001borzongas-cover1801.jpg
Mikor leemeltem a magazint az újságos pultjáról, az jutott legelőször eszembe, hogy most nem üt akkorát a címlap. Az első szám fedlapja mondjuk elég magasra tette a mércét. Attól függetlenül, hogy számomra most ez nem volt annyira hatásos, maga a grafika és a dizájn így is magas színvonalról árulkodik. Meg egyébként is: a tartalom számít igazán! Az előszóban szomorúan olvastam, hogy ez egy rövidebb kiadás lesz, de hamar kárpótolt a mellékelt hatalmas poszter, illetve a tény, hogy legalább a következő szám megint lesz, vagy százoldalas.

Először gyorsan átlapoztam, alaposan körbeszagolgattam (tudom, hogy nem én vagyok a “minden könyvet és újságot megszagolok, mert ez a fétisem klub” egyetlen tagja). Majd ideiglenesen a táskám mélyére száműztem a lapot, mert szorgos-dolgos napnak néztem elébe.
Este pedig teljesen nyugalomban ültem neki alaposabban áttanulmányozni a magyar Fangoria méltó utódját, a Borzongás második számát.

A kör
A Kör volt a legelső horrorfilm, amit egyedül néztem otthon serdülőkoromban. A filmsorozatról egy rendkívül átfogó cikkben olvashattok a Borzongásban.

A tartalomról nem szeretnék fölösleges bekezdéseket ejteni, azt meghagynám, hogy minden olvasó maga fedezze fel. Annyit viszont elárulok, hogy ismét vannak aktuális beszámolók filmekről, videojátékokról, de a két személyes kedvenc szekcióm a radar alatt megbúvó (nem mindig) gyöngyszemek és az abszolút retro filmbeszámolók kiemelt részt kaptak az újság lapjain. Ezek egyébként valóban olyan témák, amiket nem lehet minden második blogon elolvasni, főleg nem ekkora alázattal a műfaj iránt – és persze szakértelemmel.

phantasm.jpg
A címlapon is szereplő Tall Man (Angus Scrimm) a Phantasm című filmből (1979)

Sokan azt hihetitek, hogy mesés pénzösszegeket kapok ezekért a sorokért, pedig ez nem egy fizetett hirdetés. Kevés dologért lehet mostanában rajongani, és én kifejezetten hálás vagyok mindenkinek, aki a Borzongás mögött áll, és tényleg megérdemelnek minden dicséretet, hiszen Magyarországon sikerült ennyire igényesen kivitelezniük egy abszolút rétegkultúrát képviselő magazint.

strangerthings.jpg
A Stranger Things az utóbbi idők egyik legfelkapottabb sorozata lett.

Mit mondhatnék, a cikkek, ajánlók, vélemények még mindig baromi színvonalasak, kész élvezet olvasni őket. Előző Borzongás cikkemben is kitértem rá, hogy mivel igen ritkán veszek nyomtatott sajtót, mindinkább az online portálokat választom tájékozódásom kiindulópontjának, de bizony ezeket olvasva sokszor megy el a kedvem az élettől is.

Úgyhogy a profin megírt szövegek, és a minőségi újságírás ismét üdítően hatott rám.
Na talán ennyi dicséretet egy cikkbe nem is illik belezsúfolni, de mégis megtörtént. Mindenkinek, aki egy picit is fogékony a horror iránt meleg szívvel tudom ajánlani az előző számot, és persze a Borzongás második felvonását is. A következő szám már újra nagyjából 100 oldalas lesz, addig pedig lehet pótolni az elmaradásokat.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél még többet olvasni tőlünk, akkor kedveld Facebook és Instagram oldalunkat, vagy kövess minket Twitteren, hogy ne maradj le a legfrissebb írásainkról!


Ha pedig szeretnéd támogatni munkánkat egy jelképes összeggel, az alábbi Patreon linken teheted meg.

Sending
User Review
0 (0 votes)