CoMixKépregényKiemelt cikkekOlvasónapló

CoMixKépregényKiemelt cikkekOlvasónapló

CoMixKépregényKiemelt cikkekOlvasónapló

CoMix #3: Öregistenek, vámpírok, alternatív univerzumok

Szerző

Közzétéve

2021. szept. 16.

Kommentek

0

Az utóbbi időben sikerült valamennyire utolérnem magamat képregények terén, de még mindig gigászi lajstrom áll előttem, amin szeretném átdúrni magamat. Borzasztóan örülök annak, hogy hazánkban is egyre több kötet jelenik meg, ráadásul minőségben is kimondottan magasra lövik a mércét a kiadók. A következő trióból ugyan csak a Monstress jelent még magyarul, de a következő CoMix rovatban a legutóbbi nagyobb DC-megjelenésekről fogok megemlékezni, melyek hazánkban is tiszteletüket tették.

[h]Monstress 4: Fenevad[/h]

Nagyon nehéz szavakba foglalni a Monstress szövevényes sztoriját, lehengerlő cselekményét, és elképesztő művészetét. Egyszer már megpróbáltam, azóta nem is mertem bejegyzést kerekíteni további, magyarul megjelent részeiből.

Farkasvérű Maika akaratán kívül egyre mélyebbre kerül az elkerülhetetlennek tűnő háború mesterkedéseibe. A világon innen és túl őt akarják, szinte szétszaggatják a különböző érdekek, melyekhez megpróbál a lehető legkevésbé igazodni. Új, nem várt szövetségese is akad, régi barát árulását is el kell szenvednie, és derült égből feltűnik valaki, akire valószínűleg soha nem számított volna.

A Monstress nem könnyű olvasmány, a története kissé kusza, és a szereplők motivációit sem azonnal ismerjük meg; néha várnunk kell 1-2 kötetet is, mire kiderül egy-egy karakterről kiderül mit is akar elérni. Néhány szereplő meglehetősen hasonlít egymásra, néha előfordult velem, hogy meggyőződtem, hogy X van az adott panelen, de a következő oldalon jöttem rá, hogy valójában Y-t láthattuk. Ilyenkor megváltozik az olvasóban a kontextus, lehet visszalapozni és újra nekiesni a szövegbuborékoknak.

De ez a hiba senkit se tántorítson el, mert Marjorie Liu története és Sana Takeda fantasztikus ábrázolása mindenért kárpótol. Szentül hiszem, hogy a Monstress az egyik leggyönyörűbben kivitelezett graphic novel a piacon.

A Monstress csak a kötelező flikk-flakkot hozta, nem a katarzist |  Roboraptor

[h]American Vampire Vol 1.[/h]

Az American Vampire egy 2010 és 2013 között futó képregénysorozat, mely nem meglepő módon vámpírokról szól. A történetek javáért Scott Snyder felelős, akit nagy valószínűséggel ez a graphic novel tett fel a DC térképére, ahonnan azóta sem lehet letörölni. Az első volume során (#1-#5) maga a Mester, Stephen King is írt pár történetet, ami marketingfogásnak sem utolsó, de szerencsére nem csak emiatt említésre méltó.

A rajzok (Rafael Albuquerque), ha nem is kiemelkedők, minden panelen helytállóak, és remekül segítenek gördülékennyé tenni az amúgy is eléggé fluid cselekményt.

A történet 1925-ben játszódik, de folyamatosan vissza-visszatekintünk a 19. századra is, ahol megismerhetjük Skinner Sweet eredetét, miként vált vámpírrá. Betekintést nyerhetünk a vérszívók különös világába a múltban és a történet szerinti jelenben is, ahol pedig Pearl Jones megpróbáltatásait követhetjük nyomon.

A cselekmény akciódús, a panelek kifejezőek, és nem átallottak megszórni egy jó nagy adag amerikai társadalomkritikával. A Vol 1. végig izgalmas és fenntartja az érdeklődést, és a végére sikerül megtalálni a hangját is. Ahol pedig cliffhanger gondoskodik arról, hogy a következő 5 issue-ra is befizessek.

[h]Marvel What If? Civil War Vol 1.[/h]

A Marvel gőzerővel gyártja az újabbnál újabb filmeket, és már néhány sorozatot kiadtak kezeik közül. Ezek egyike a mostanában véget érő What If…? című animációs antológia, amelyben a Marvel világától (itt értsd: MCU) eltérő alternatív univerzumba kalauzolják a nézőket. Itt neves események térnek ki már megismert medrükből, ami merőben más irányba tereli el a világ folyását. Így lesz például Dr. Strange minden erőt bekebelező megszállott, vagy Peggy Carter “Amerika” Kapitány, illetve tiszteletét teszik a Marvel-zombik is.

Azonban nem a sorozat találta fel a spanyolviaszt, a What If? már régóta fut képregényként. A koncepció ugyanaz, a történetek térnek el csupán. A What If? Civil War első kötetét olvastam el nem rég, amelyben nem csak a Polgárháború eseményei folynak más mederbe, de a képregényrajongók által már jól ismert Planet Hulk, Annihilation, Planet Hulk, X-Men, és a Spider-Man vs. Wolverine történetek is merőben másképp történnek.

A What If? mer bátor lenni, hiszen alternatív világokban bármi megtörténhet, bárki meghalhat, igazi következmények nélkül. Remekül el lehet játszani a gondolattal, mi történt volna, ha csak egy apró változás történik a cselekmény során, ami elképesztő fordulatokhoz vezethet. Ezt a kötetet érdemes minden Marvel-rajongónak átforgatnia, de akinek a sorozat miatt jött meg a kedve, az sem fog csalódni ezekben a történetekben.

[h]Csatlakozz a GeekVilág közösséghez![/h]