JátékKiemelt cikkek

JátékKiemelt cikkek

JátékKiemelt cikkek

Detective Pikachu Returns kritika: Pokémon-beli ügyek

A Detective Pikachu Returns minden hibája ellenére egy szívmelengető utazás, egy fordulatos kaland a zsebszörnyek rajongói számára. A nyomozós játékok veteránjainak kissé gyerekesnek tűnhet, emellett különösebben az agysejteket sem dolgozza meg a feladványaival.

Szerző

Közzétéve

2023. okt. 27.

Kommentek

0

Bevallom őszintén, hogy azon kevesek közé tartozok, akik imádták a 2019-es Detektív Pikachu filmet. Ryan Reynolds, mint Pikachu hangja szerintem telitalálat volt, szóval kíváncsian vártam, hogy a Detective Pikachu Returns is hozza-e az elvárt szintet. A nyomozós kaland a nyári Nintendo Direct eseményen lett bejelentve, az első benyomásaim pedig kifejezetten vegyesre sikeredtek.

Végül a játék októberi megjelenése annyira felspanolt, hogy úgy döntöttem, mégiscsak belevágok a kalandba. Így utólag belegondolva nem is bántam meg a dolgot, minden hibája ellenére egészen jól szórakoztam. Nézzük is akkor, hogy kedvenc nyomozónk mivel is rukkolt ezúttal elő!

Már egy hete csak a papára gondolok

Nem árulok el nagy titkot azzal, ha elmondom, hogy a Detective Pikachu Returns a 2018-ban megjelent Detective Pikachu folytatása, ami még 3DS konzolra jelent meg. Szerencsére nem kell elkeseredniük azoknak, akik nem játszottak az első résszel. Pikachu ugyanis egy visszaemlékezés formájában, egy bögre kávét szürcsölgetve eleveníti fel az eseményeket.

Két évvel az R incidens után járunk, amikor is a Pokémonok rejtélyes módon megvadultak. Tim Goodman és társa, Pikachu továbbra is Ryme City-t szolgálja önjelölt nyomozóként, az ügy megoldása óta pedig ünnepelt celebekként fürödnek a rivaldafényben. A “Rakéta csapat” viszont nem ülhet sokáig a babérjain, egy értékes ékszer, a legendás Aurora Drop eltűnését kell megoldaniuk.

Természetesen idővel kiderül, hogy a mitikus tárgyat eltulajdonító rosszarcúak az R incidenshez hasonló kalamajkát próbálnak meg előidézni. Emellett Pikachu korábbi társa, Tim apja, Harry Goodman továbbra sem került elő, az ékszer felkutatása mellett őt is meg kell találniuk a lelkes nyomozóinknak. Mondanom sem kell, hogy van kapcsolat Harry eltűnése és aközött, hogy Pikachu hirtelen “megtanult” magától beszélni. Persze mindez a film rajongóit nem érhette váratlanul.

Ember és Pokémon két jó barát

A sztori kapcsán nem vártam nagy megfejtéseket, szóval kifejezetten kellemes meglepetésben volt részem. Elsősorban a Pokémonok és az ember kapcsolatára fókuszáltak az írók, emellett a barátság, az egymásra utaltság is felmerül, mit központi téma. Sőt, még az együttélés veszélyeire (nem, nem arra kedves olvasó) is felhívják a figyelmet az alkotók. Az pedig külön öröm, hogy a Pokémon univerzum prominens személyei is felbukkannak a játékban, ezzel is kellemes perceket okozva a rajongóknak.

Persze a mesélést az alkotók vicces formában teszik, komikus jelenetekkel fűszerezve meg a cselekményt. Egyrészt visszatérő poénforrás Pikachu életkora, plusz a sárga méregzsák sajátos mozgáskultúráján is jókat lehet derülni időnként. Mondanom sem kell, hogy vannak rejtett utalások a 2019-es Detektív Pikachu filmre. Egyetlen egy negatívum, hogy a szereplők csak az átvezetők alatt szólalnak meg. Szóval érdemes felkészülni arra, hogy a beszélgetések során szövegbuborékok tengere vár majd ránk.

Sherlock és Watson akcióban

Játékmenet terén a Detective Pikachu Returns nem árul zsákbamacskát, ez egy vérbeli point and click kaland. Tim Goodman és Pikachu közösen felkeresik a bűntettek helyszíneit, ahol nyomok után kutatunk és kikérdezzük a helyi lakosokat, valamint a Pokémonokat. Mivel csak Tim érti meg Pikachu beszédét, ezért a srác felel az emberekkel való kommunikációért, a sárga nyomozó pedig a különféle zsebszörnyekkel tud szót érteni.

A nyomozásban segítségünkre lesz Tim naplója, amibe a bizonyítékokat gyűjti egybe a srác. Lépésről lépésre rakjuk össze az adott ügyet, a végén pedig dedukció formájában levonunk egy végső következtetést. Természetesen nem minden egyértelmű elsőre, a játék hajlamos minket félrevezetni hamis bizonyítékok tálalásával. Akkor sincsen gond, ha nem sikerül elsőre kitalálni a helyes megfejtést, a döntéseinknek ugyanis nincs következménye.

Jó hír viszont, hogy a nyomozást feldobják különféle minijátékok. Pikachu segítségül hívhat más Pokémonokat a nyomozás során. Van, aki a remek szaglásával vezet majd minket nyomra, lesz akivel falakat, akadályokat zúzunk le. Lopakodós küldetésekben és puzzle-feladványok megoldásában egyaránt részt veszünk majd. Természetesen ezek nem fognak minket különösebb kihívások elé állítani, pusztán csak színesítik a játékmenetet.

A nyomozás mellett néha előfordulnak quick time eventek, ilyenkor vadul kell majd püfölni az “A” gombot. Szerencsére a játékmenet nem laposodik el, a helyszíneket bejárva különféle opcionális mellékküldetések is várnak ránk. Eltűnt Pokémonok, bajba jutott városlakók várják a segítségünket, sőt, a helyi kvízprofesszor még érdekes kérdésekkel is szolgál nekünk.

Igazából elakadni nem fogunk, “józan paraszti” ésszel és egy kis odafigyeléssel simán megoldható minden ügy. Természetesen a kisebb nyomozókra is gondolt a Nintendo, segítséget kérhetünk a briliáns Pikachu nyomozótól is. Mondanom sem kell, hogy néha csak poénból kérdeztem meg a véleményét, hátha benyög valami vicceset. Vagy csak elkezd rinyálni arról, hogy inna már egy jó kávét. Megint. Mert ugyebár enélkül egy nyomozó elme nem funkcionálhat huzamosabb ideig.

A szépség belülről fakad

Már az első előzetes láttán biztos voltam benne, hogy a Detective Pikachu Returns nem az elképesztő részletességű látványvilága miatt lesz emlékezetes. Meg merem kockáztatni, hogy a grafika csak minimálisan fejlődött a 3DS-hez képest. Kopottas, elnagyolt textúrák, élettelen karakterek és sokszor esetlen animációk lesznek az osztályrészünk.

Talán az arcmimikán látszik ez leginkább, azt kell hogy mondjam, az első részben kifejezőbbek voltak a szereplők reakciói. Ehhez még hozzájön a rögzített kamera, csak hogy teljes legyen az “öröm”. Viszont legalább a zenei dallamok kifejezetten jól sikerültek. Emellett ki kell emelnem a szinkronhangokat, Kaiji Tang remekel, mint Pikachu angol hangja. Sőt, azt kell hogy mondjam, hogy a dörmögő hang még jobban is állt neki, mint Ryan Reynolds-nak.

Az idejétmúlt grafika ellenére azért a játék próbálja menteni a menthetőt, változatos helyszíneket járhatunk be. A folyton nyüzsgő Ryme City utcái mellett elhagyatott, ősi romokat, valamint a rejtélyes kutatólabort látogathatjuk meg, emellett a helyi börtönt és a közeli esőerdőt is bebarangolhatjuk. Az egész nem vesz el többet, mint 10-12 óra, a végén viszont elégedetten állhatunk fel a TV elől.

VERDIKT

Összességében a Detective Pikachu Returns pont azt hozta, amit előzetesen elvártam tőle. Egy szívmelengető kaland, ami bátran ajánlott kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A nyomozós játékok veteránjainak lehet, hogy kissé gyerekesnek tűnhet a játék, emellett különösebben az agysejteket sem dolgozza meg a feladványaival.

Az idejétmúlt látványvilága és a kissé érdekes játékmenetbeli megoldásai ellenére sem lett egy vállalhatatlan alkotás. Viszont azt mindenképpen érdemes hozzátenni, hogy másodszori játszásra a játék nagy fordulatai már nem fognak akkorát ütni, mint elsőre.

Mindenesetre én bízom benne, hogy valamilyen formában még visszatér Pikachu nyomozónk. A sztori kapott ugyan egy kerek lezárást, viszont a Nintendo-t ismerve bőven van még ebben kiaknázatlan lehetőség. Remélhetőleg a harmadik rész már bátrabb mer lenni és mind grafikailag, mind játékmenet terén képes lesz megújulni a széria.

6/10

A Detective Pikachu Returns az idejétmúlt látványvilága és a kissé érdekes játékmenetbeli megoldásai ellenére sem lett vállalhatatlanul rossz. A fordulatos sztori és a karakterek simán elviszik a hátán a játékot. Viszont a harmadik részben már kicsit több bátorságot várok tőletek, kedves Nintendo!