Kiemelt cikkek

Kiemelt cikkek

Kiemelt cikkek

Dettó – FILMAJÁNLÓ

Szerző

Közzétéve

2020. nov. 23.

Kommentek

0

A Dettó című kisjátékfilm több külföldi és magyar filmfesztivál programja után a Youtube-on is elérhető. Mindenképpen egy fontos és érdekes témát mutat be és szerencsére ezt nagyon szórakoztatóan és könnyed hangnemben teszi.


A sztori nekem pozitív meglepetés volt, hiszen a kapitalizmus árnyoldalait mutatja be egy másik szélsőséges gondolkodással, az eszme helyett az épületeket (és esetleg benne embereket) elpusztítani akaró terrorizmussal párhuzamba állítva.

Nagyon egyszerűen van ábrázolva ez a párhuzam, mégsem tűnik elnagyoltnak. A párbeszédeket dicséri, hogy mely pontokon egyezik meg a két, ideológiailag szemben álló szereplő mondandója. Ha lebontjuk a motivációjuk és a helyzetük adta burkot akkor nem csak retorikájukban, de magabiztosságukban is közel azonos embereket kapunk.  

A feszültséggel jól játszanak a készítők, mind a vágás mind pedig a színészek remekül átadják az élesedő konfliktust. Fábián Gábor és Takács Géza játéka nekem nagyon tetszett, a film műfajából és kevés helyszínéből is adódóan ők azok akik nagymértékben meghatározzák az élményt.

A kisfilm hobbiprojektként, lelkesedésből és a szakma iránti szeretetből készült, nonprofit vállalkozás. Jelképes költségvetéssel, baráti összefogással jött létre. Szerencsére ezt a lelkesedést észre lehet venni az alkotáson és tényleg úgy érezhetjük, hogy aktuális, tanulságos, de szórakoztató és humoros alkotás született.

A film a következő linken tekinthető meg: