Kiemelt cikkekMozgóképSorozat

Kiemelt cikkekMozgóképSorozat

Kiemelt cikkekMozgóképSorozat

Dexter New Blood SOROZATAJÁNLÓ

Szerző

Közzétéve

2022. jan. 15.

Kommentek

0

A Dexter című krimi-thriller sorozat 2006 és 2013 között futott és nyolc évadot élt meg. A tévésorozatok nagyjából ez idő tájt kezdtek felfutni, globális renomét szerezni és túlmutatni korábbi bevésődésein. A Showtime pedig tűpontosan betalált az unalmassá és egyben kommersszé vált bűnügyi sorozatok közé újszerű műsorával, és megfakult emlékeim szerint a Dexter szinte azonnali siker lett. Legalábbis a Netflix előtti időkben, – amikor még hétről hétre kellett izgulnunk, hogy megjelenjenek kedvenc sorozataink következő epizódjai – a környezetemben mindenki róla beszélt.

Az edgy tiniknél különösen betalált a pazarul bemutatott főszereplő Dexter Morgan (Michael C. Hall), aki a miami rendőrség vérelemző alkalmazottja és nem mellesleg pszichopata sorozatgyilkos. A nyolc szezon alatt Dexter a fogadott apja szigorú kódját követte és különös kegyetlenséggel csak a rosszfiúkat intézte el. A sorozat elejétől a végéig bejárta egy pszichopata elme belső gondolatait, érzelmeit, vagyis inkább azok hiányát és megpróbáltatásait, hogyan tettesse a társadalom szótára szerint “normális” emberi viselkedést.

Voltak erősebb és gyengébb évadok, és ahogy általában a sikeres sorozatokkal lenni szokott, addig futott, amíg már igazi szenvedéssé vált. A finálé pedig több, mint csalódáskeltő volt; abszolút megértem a kitartó rajongókat, akiket rendesen felhúzott a sorozat lezárása.

Aztán évekkel később felröppent a hír, hogy valahogy folytatnák a Dextert és akár utólagosan, de megváltást szolgáltatnának az elkeseredett rajongóknak. 2021-ben meg is jelent a tízrészes Dexter New Blood, ami majdnem képes volt teljesíteni az elvárásokat.

FIGYELEM! A bejegyzés további része kisebb spoilereket tartalmaz!

[h]Friss vér[/h]

Dexter álnéven, Jim Lindsay-ként egy New York-állambeli kisvárosban, Iron Lake-ben kezdett új életet, és igyekszik visszaszorítani belső késztetését, hogy újra vadásszon. Immáron nagyjából tíz éve “tiszta”, és megbecsült tagja a helyi közösségnek. Egy kis vadászboltban dolgozik eladóként, és a város rendőrfőnökével, Angelával (Julia Jones) jár. Látszatra minden idilli, és úgy tűnik Dexternek sikerült véglegesen elnyomnia a kényszert, hogy gyilkoljon. De egy pszichopata nem tud csak úgy nyugdíjba vonulni és meggyógyulni, és néhai nővérét, Debrát (Jennifer Carpenter) gyakran odaképzeli, afféle pszichológiai kivetülésként, vagy egy csökevényes lelkiismeretként.

Ha csak ennyi történne a New Bloodban, akkor az első epizód után le is zárhatnánk a sztorit, de várható módon Dexteren eluralkodik az ösztöne és hirtelen felindulásból megöli a nagy becsben tartott helyi legenda, Kurt Caldwell (Clancy Brown) fiát, Matt-et (Steve M. Robertson).

A kihagyott idő után Dexter egy kissé hanyaggá válik, és hozzá képest rendhagyó módon sikerül megszabadulnia a hullától. A rendőrség viszont eltűnt személyként kezeli Mattet, és megindul a nyomozás. Kurt egy ponton azt mondja a rendőrségnek, hogy a fia előkerült és nincs semmi gond; egyébként is problémás srác, és New Yorkba utazott. Itt már sejtheti a néző, hogy nincs minden rendben Kurt sztorijával, a cselekmény pedig csak tovább bonyolódik.

Időközben Dexterhez nem várt látogató érkezik: a majd’ egy évtizede nem látott fia, Harrison (Jack Alcott) felkutatja Iron Lake-ben és számonkéri, miért hagyta magára.

A fiú jogos haragot érez apja iránt, de mellé kimondottan zárkózott és veszélyes tendenciákat mutat, azonban könnyedén befolyásolható, és hamar szembemegy apjával. A konfliktusuk egyre markánsabbá válik, a rengeteg ki nem mondott sérelem a felszínre tör, Dexter pedig akármennyire is szeretné, nem jeleskedik szülőként.

[h]A sötét utas[/h]

Az évad második felében, vagy méginkább az utolsó harmadban egymást érik a csavarok és a több irányban megkezdett rendőrségi nyomozások is egyre több csontvázat rángatnak ki Dexter szekrényéből. Mindeközben a környéken egy másik ragadozó is feltűnik, akivel még Dexternek is meggyűlik a baja.

Egészen az utolsó epizódig úgy tűnt, hogy a New Blood tényleg vissza tudja állítani a Dexter-franchise megkopott megítélését. A történet okosan építkezik, a cselekmény nem ül le és végig izgalomban tartja a nézőt, a behozott új konfliktusok pedig ügyesen formálják a szereplők jellemét.

Ismét betekintést nyerhetünk Dexter “sötét utasának” mivoltába, annak kivetülése a fiára, és sikerül a főszereplőt véglegesen lecsupaszítani egy beteg sorozatgyilkos szintjére. Erre szerintem kimondottan szükség volt, hogy a néző átlásson az igazságosztó és antihős jellemen, és meglássa Dexter igazi, valódi énjét.

Ugyan a bejegyzésben bizonyos pontokon nem tudtam megkerülni enyhe spoilereket, a fináléról mégsem ejtenék most szót. Egyértelműen a sorozat legvitatottabb eleme, éppen ezért, ha bárkit is érdekel a New Blood, nem venném el tőle az utolsó nagy csavarokat.

Hiszen az évad nagyja, tehát bő kilenc epizód tényleg remek lett. Szórakoztató, érdekes és visszahozta a “klasszikus” Dexter hangulatát, amit még egyben tartott az újdonság varázsa úgy az első három évadon keresztül. A tizedik rész viszont olyan borzasztó indokolatlan módon próbálta elvarrni a szálakat, hogy rossz volt nézni. A morális kinyilatkoztatás pedig papíron jól is működhetett volna, de a kivitelezés nagyon összecsapottá tette az egészet.

Nem gondolnám, hogy ez az egyetlen epizód felülírja az összes többit, és visszamenőleg ki kellene törölni az egész Dexter-franchise-t a létezésből, tehát ennek ellenére is hangsúlyozom, hogy érdemes rászánni az időt és végignézni a New Bloodot.

[h]Verdikt[/h]

Dexternek még mindig meg van a varázsa. Hatásos krimi-dráma-thriller vonalon mozog, a legtöbb esetben minden alkotóeleme jól működik. A zenei főtéma mai napig zseniális, számomra legalábbis simán libabőrt tud okozni. Az egyéb, licenszelt dalok is abszolút a helyükön vannak, remekül hozzáadnak az atmoszférához. A színészek is brillíroznak, de a Michael C. Hall és Jack Alcott páros mindent kihozott szerepükből.

A megosztó és jobbára hanyag lezárás ne szegje senkinek a kedvét. Az odáig vezető út igenis szórakoztató és egy-két logikai következetlensége ellenére is kifejezetten okosan van megírva.

Abban bízok, hogy a New Blood végül nem kap folytatást, mert ebben a formában nem sok értelme lenne. El tudtam volna képzelni még egy évadot belőle, de ahhoz merőben más műfaji megközelítésre lett volna szükség, ami túl rizikós a megszokott felépítéshez képest. Mindenesetre, ha netán mégis elkészül egy második évad, pusztán kíváncsiságból biztosan megnézem, de már előre nagyon-nagyon szkeptikus vagyok.

Szóval, akik nem ismerik a sorozatot, nyugodtan ugorjanak fejest az előző nyolc évadba. Lehet, hogy nem öregedett kiválóan, de azért így is tartogathat mindenki számára némi újdonságot. Ódzkodó Dexter-fanok, Ti pedig adjatok esélyt a New Bloodnak, meg fogtok lepődni!

[h]Csatlakozz a GeekVilág közösséghez![/h]

8/10

A Dexter New Blood közel egy évtizeddel később próbált utólagos megváltást hozni az eredeti sorozat botrányos lezárása után. Majdnem sikerült is neki, de a nagy finálét ismét elbaltázták a készítők