Első benyomásokJátékKiemelt cikkek

Első benyomásokJátékKiemelt cikkek

Első benyomásokJátékKiemelt cikkek

Diablo IV Béta: Első benyomások

Szerző

Közzétéve

2023. márc. 23.

Kommentek

0

A Blizzard megtépázott renoméjának helyretételén úgy néz ki, hogy nem dolgozik marketinges munkatársak hada, leginkább a köztudat aranyhal memóriájára játszanak. A cég ugyan még mindig nem egy kellemes munkahely benyomását kelti, legalább a játékok terén látszik némi fejlődés. A World Of Warcraft legújabb kiegészítője kimondottan jól sikerült, az Overwatch 2 hiába csak nevében folytatás, így is megtalálta népes közönségét, a Diablo pedig hamarosan megkapja várva várt negyedik részét.

Az biztos, hogy időszerű volt már a Diablo IV, de tekintve a Blizzard igen (hó)viharos időszakát, érthető, hogy miért húzták eddig (vagy csak a bejelentés volt túl korai, miután megpróbálták oltani az Immortals után keletkezett gigantikus pokoltüzet). Június 6-án megjelenik a folytatás, de az előrendelők már márciusban kipróbálhatták a játék béta verzióját, illetve a publikum számára is elérhető nyílt béta is a hónap végén esedékes.

Volt szerencsém tenni egy próbakört a Diablo IV bétájával, és ez alapján fogom megosztani első benyomásaimat, tapasztalataimat. Disclaimerként álljék itt, – bár úgy érzem mondanom sem kéne -, hogy mivel béta verzióról van szó, a végtermék még egyáltalán nem végleges, és a hibák, bugok java része remélhetőleg ki lesz gyomlálva megjelenésre.

Az új Path Of Exile?

Első ránézésre az már biztos, hogy ez az a Diablo, amire a rajongók a második rész óta vártak. A Diablo III üzletileg bizonyosan jól muzsikált, a közönség, vagyis leginkább a rajongók kudarcnak élték meg. Az elégedetlen fanok farvizén a Grinding Gear Games nevű csapat megcsinálta 2013-ban a “méltó” Diablo-játékot, a Path Of Exile-t, ami valljuk be, egy jobb Diablo lett, mint maga a Diablo.

A D3 fejlesztőcsapata nem tudott, vagy nem akart mit kezdeni a hirtelen jött versenytárssal, és egy jó ideje már lélegeztetőgépen tartja a Blizzard. Új tartalom a Rise of the Necromancer óta nem érkezett, és az is túl későn, túl kevés volt.

A Diablo II feltámasztása, a Resurrected szerencsére elég jól sikerült, hogy ideig-óráig betömja a sorozat rajongóinak szívében tátongó űrt, de végső soron mégiscsak egy remastert kaptak, nem pedig egy új, teljesértékű folytatást.

De eljött az idő, itt a nyakunkon a Diablo IV, és a Blizzardnak hatalmasat kell gurítania ahhoz, hogy vissza édesgesse magát rajongói kegyeibe. A béta alapján minden okunk megvan az optimizmusra, és eléggé úgy tűnik, hogy a készítők megfogadtak egy halom kritikát, jó tanácsot, hogy valóban egy, a régi névhez méltó játékot kaphasson a nagyérdemű.

diablo 4 barbarian

Modern nosztalgia

Ami elsőre szembe tűnhet, hogy az esztétika mennyire közel áll a Diablo II-höz. Az új játék minden kétséget kizáróan modern külsőt kapott, és ez meglátszik a fényeken, árnyékokon, a szép és koherens környezetbeli elemeken, animációkon és szörnydesignokon, le sem tagadhatná, hogy be akarja bizonyítani, mennyire másik irányba vitték a megjelenést a harmadik részhez képest.

A béta alatt 25-ös szintig húzhatók a karakterek, és három kasztot tettek játszhatóvá. A rövidke próbaidőszak alatt a barbariant, sorcerert, illetve a rogue-t nézhetjük meg mozgás közben. A játék alapvető mechanizmusai nem mutatnak újat; izometrikus nézetben haladunk területről területre, miközben halmokba hajigáljuk a démon és szörnyhullákat magunk mögött.

Mégis sikerült jópár újdonságot felsorakoztatni, hogy ne csak egy újabb lehúzott bőrnek érezzük a folytatást. Ilyen például a viszonylag részletes karakterkészítő, a nagyobb városok, a ló, mint hátas és megannyi egyéb kisebb-nagyobb plusz, melyekkel esetenként már csak a végső produktumban fogunk találkozni.

A gyilkolászás közben aranyat, és tapasztalati pontot gyűjtünk, geart fejlesztünk és különböző aktív, illetve passzív képességeket oldunk ki, hogy hatékonyabban mészároljunk. Ezek mellett egy csomó egyéb, kraftoláshoz szükséges alapanyagot szedhetünk össze, melyek majd a későbbi játék során válnak igazán hasznossá.

A kezelőfelület kifejezetten leegyszerűsödött, és lényegében teljesen megszűnt a potion-menedzsment. A másodlagos erőforrásainkkal (pl. mana) egyáltalán nem kell törődni, az élettöltés is kényelmesebbé vált, de ott egy kicsivel több odafigyelésre lesz szükség.

Stay awhile and listen

A játékmenet levetett egy csomó sallangot magáról: rendkívül dinamikus, gyors és intuitív. Szinte azonnal, az első perctől kezdve egyértelmű mit kell csinálni, a játék pedig megfelelő tempóban adagolja az újításokat és a kioldott feature-öket.

A sötét, gótikus fantasy, és az ezt megidéző látvány még mindig magával ragadó, ahogy zenei fronton is sikerült fülbe tapadó dallamokat hangszerelni.

Azt már megtanulhattuk, hogy egy limitált ideig tartó próbaidőszak alatt ne tegyünk messze menő következtetéseket a történetre, de annyit azért elhinthetek, hogy remekül indul. A felvezetés ígéretes, és a Sanctuary megtört lakóin keresztül bemutatott világ ezúttal sem szivárványos séta lesz a parkban.

A béta alatt bejárható terület egész nagy és változatos, és a főküldetés mellett egy halom mellékküldetést is elvégezhetünk. Ezek között akadt néhány meglepően érdekes darab, melyek egytől egyig a happy end gyökeres ellentéteként végződtek.

Blizzard-betegségek

A szokásos Blizzard-betegségeken kívül nem találkoztam eget rengető hibákkal a béta során. A Blizz ismét nem gondolt bele, hogy emberek fognak játszani a játékukkal, ezért a nyitónapon több, mint kilencven perces sorbanállások voltak, mielőtt a türelmetlen érdeklődő beléphetett volna. Emellé társult néhány egyéb kellemetlen random lecsatlakozás és belépési probléma, és van egy olyan sejtésem, hogy ez a megjelenésnél sem lesz másképp. A rengeteg lagot és mikro-töltögetést viszont remélhetőleg hamar javítani fogják, és egyelőre technikai fronton nem is lesz sok probléma.

Ha tehetitek, tegyetek egy próbát a Diablo IV-gyel a következő béta-időszakban (március 24-26), és ha megtetszett a játék, webshopunkban elő is tudjátok rendelni.

ELŐRENDELÉS:

Diablo IV – PS5

Diablo IV – XBOX