Kiemelt cikkek

Kiemelt cikkek

Kiemelt cikkek

Egy Év a GeekVilágon – 2020

Szerző

Közzétéve

2021. jan. 2.

Kommentek

0

2021 januárja van, és innen nézve hihetetlen belegondolni, hogy alig egy éve fogadott be minket Gabe a GeekVilágra. 2020 minden katasztrófája ellenére új otthonra leltünk Tyrionnal, és immár egy zászló alatt próbáljuk kiszolgálni a nagyérdeműt kritikákkal, véleményekkel, podcastekkel, sőt, az utóbbi időben a hírösszefoglalókba és a Klikkbéjt rovatba is belekezdtünk.

Furcsa, átmeneti időszak volt ez, amikor a “gazdátlanul” maradt sufnizsurnaliszták nem is nagyon tudták, mihez kezdjenek. Nézzük hát, mik voltak az előző év legérdekesebb eseményei a mi szempontunkból.

 • Előző “otthonunkat” január elején hagytuk ott; talán tizedikén vagy tizenegyedikén – nem tudom, részeg voltam és morcos. Összemosódnak a napok. Tyrion megírta Ars Grammaticáját, én pedig villámgyorsan beleszálltam páros lábbal a Warcraft 3 Reforgedba, ami után több hónapnyi hibernációba vonultam.
 • Nyáron nagyjából két hétig forró téma volt a szerkesztőségben, hogy akkor most megszólaljon-e valaki a Last of Us 2 kapcsán. Nehéz lenne bárkit megvetni, amiért kelletlenül nyitotta ki a száját a játékkal kapcsolatban – akármilyen véleményen voltál, a fáklyákat és kiegyenesített kaszákat lóbáló feldühödött csőcselék valamelyik felével mindenképp szembe kellett nézned. Végül Gabe volt annyira tökös, hogy írt egy véleményt a játékról. Ezúton is puszi a pocidra, hogy nem kellett két játékkal kapcsolatban azt olvasgatnom, hogy miért vagyok hülye. <3
Inside The Last of Us Part II” is an Amazing Look Into the Upcoming Release - EssentiallySports
 • Egyértelműen Tyrion volt a honlapon a munka hőse. Messze ő dobta ki az évben a legtöbb kritikát – még olyan játékokról is, amiket eredetileg én vállaltam be. Így került ki az ő tollából a Doom Eternal tesztje, de egyébként is elég sokat serénykedett olyan játékokkal, minta Hyper Scape, a Falcon City, vagy az Immortal: Fenyx Rising. Nem meglepő, hogy ő kapta ki a legszörnyűbb játékokat is.
 • Harmadnapra feltámadtam az írások szerint – igaz, ehhez egy olyan remekműre volt szükség, mint a Hades. Ezen felbuzdulva nem is zavartattam magam nagy költségvetésű játékokkal; egészen a Cyberpunkig bottal sem piszkáltam meg egyetlen játékot sem, amin 20 embernél többen dolgoztak, vagy amivel 100-nál többen játszottak.
 • Mindeközben átköltöztettük és átkereszteltük a podcastünket GeekVilág Podcastre (kreativitásunk határtalan – szerk.) és 2020-ban minden hónapban újabb és újabb témákkal álltunk elő, hogy túl sokat beszéljünk róluk. Utóbbi időben sokszor vendégekkel is kiegészültünk. Így diskurálhattunk a játékfejlesztés rejtelmeiről Daneecával, a Falcon City alkotójával, a horrorjátékokról Böjtivel, a PC Guru főszerkesztőjével, vagy az LGBT-reprezentációról úgy, hogy nem csak hetero, fehér férfiak szólalnak meg.

Persze nem csak a régi, bevált formátumokat követtük, mindig próbálunk megújulni is több-kevesebb sikerrel, de mindig hatalmas lelkesedéssel.

 • Elindítottuk például a “Klikkbéjt” rovatot, amelyben a játékvilág bizarr történeteiről, literális klikkbéjtről írunk, vagy egyszerűen csak kiadjuk a haragunkat egy-egy jelenség vagy műsor kapcsán.
 • Elindult az Easy Mode, a heti hírösszefoglaló műsorunk, ahol nem csak összeszedjük a gémer világ legutóbbi héten megjelent híreit, de csámcsogunk is rajtuk egy jót.
 • Amikor pedig kedvünk tartja – és eszünkbe jut -, kettesben leülünk és verbálisan egymásnak esünk az Egyvéegyben, hogy körbejárjunk egy-egy kurrens vitatémát a gémervilágból.

Úgy tűnik, hogy sokatoknak nagyon is tetszik az irány, amit vettünk, legalábbis a statisztikák ezt mutatják. Itt az ideje, hogy számot vessünk a 2020-as évről a száraz adatok szemszögéből.

 • 2020 januárjában 1359-en látogattátok meg a GeekVilágot. Ez az adat a múlt év novemberében tetőzött 3334 látogatással, de a környező hónapokban is stabil 3000-es olvasottsággal operáltunk. Nagyon köszönjük, hogy ennyien vagytok velünk; puszi a pocitokra!
 • Látogatóink majdnem kétharmada keresőmotorokon keresztül talált meg minket; ebből is a legnagyobb rész – több mint 90% – Google-ről érkezett, de volt elenyésző mennyiségben, aki Bingről vagy Yahoo-ról talált ide. A legmeglepőbb az egy szem felhasználó, aki a Baidu nevezetű, kínai keresőmotorról érkezett. Van, akit ez a hír megrémiszt, én viszont örömmel fogadom kínai befektetőinket és megígérem, hogy 89%-kal kevesebbet fikázom a jövőben a Blizzardot.
Things That Never Happened | 1989 Tiananmen Square Protests | Know Your Meme
 • A közösségi portálok közül a Facebook toronymagasan vezet, Zucc cuki citadellájából olvasóink egyharmada huppant be. A “futottak még” kategóriában feltűnik a Twitter, az Instagram, de még a szebb időket megélt Tumblr is. Ideje kékre festeni a szakállamat és ösztrogént szedni.
 • Az idei legnépszerűbb cikkeink nagyjából követik a mainstream trendeket, ezek közül a Warcraft 3 kritika viszi a prímet, nem sokkal mögötte a Last of Us 2 vélemény kocog. Nem voltatok restek a trashre sem, piszkosul sokan voltatok kíváncsiak arra például, hogyan fikázom le két oldalban az RTL Klub reggeli műsorában szerencsétlenkedő műsorvezetőket és illusztris vendégeiket, Pokimane hazai helytartóit, a CREATE-lányokat.
 • Országok tekintetében természetesen toronymagasan kishazánk vezet a látogatók 88%-ával, meglepő másodikként pedig becsúszik az Egyesült Államok a maga 3,5%-ával, ami vagy azt jelenti, hogy túl sok hunglish-t használok a cikkeimben, vagy azt, hogy gyanúsan sokan tudnak magyarul a tengerentúlon. Határon túli magyarok is vannak persze; fél-fél százalék körül mozog az Ukrajnából, Romániából, Szerbiából, Ausztriából és Szlovákiából hozzánk látogatók aránya is. Annak a három Kínából érkezett úriembernek pedig ni hao és olvassatok sok-sok A. A. Milne regényt!
 • A böngészők közül még mindig dominál a Chrome a maga 57%-ával, második helyen viszont meglepő módon nem a Firefox, hanem a Safari áll majdnem 20%-kal. Utána sorban pár százalékponttal érkezik a Firefox, az Opera és valahol a legvégén kullog a Microsoft Edge, pedig esküszöm, már sokkal jobb, mint a régi IE.
 • Érdekességképp itt van még a nemek szerinti megoszlás: 67% férfi, 33% nő. Nem túl progresszív, de magamra vállalom a felelősséget; talán nem kéne annyi altesti poént puffogtatni a cikkeimben.

És akkor végezetül nézzük a kedvenc részemet, a keresőkifejezéseket. Persze itt is vannak teljesen hétköznapi elemek, mint a “kritika”, a “videojáték”, vagy a “játékteszt”, amire azonban a legvadabb álmaimban sem számítottam volna, hogy valaki úgy talál ránk, hogy:

 • “battle royal ókori” – én személy szerint nem tudok ókori battle royale játékról, de a Ubisoft nagyon sandán néz a sarokból; én a helyetekben aggódnék.
 • “blog.hu alfa holdbázis” – A határ a csillagos ég, vagy mi. Asszem a következő projekt egy GeekVilágos főhadiszállás a Holdon, hogy aztán onnan törjünk világuralomra. A blog.hu-t nem hívjuk.
 • “sátánista zenekarok” – Szinte biztos vagyok benne, hogy ez Gabe sara, valószínű tudja is, hogy miért irányít ez a keresőkifejezés hozzánk, de ettől még nem lesz kevésbé vicces elképzelni, ahogy Tyrion, Gabe meg én háromfős, Baphometet éltető fiúbandát alapítunk; a neve az lesz: Black Steel Boys.
 • “miert jo a fortnite” – Mi sem tudjuk igazából, de ha valaki meg tudja fogalmazni szép, kerek mondatokban, kábé 1500-200 szóban, nálam lehet jelentkezni cikkírónak.
Day 1 Ready: Fortnite Arrives Next Week on Xbox Series X|S and PS5
 • “hoteltran sylvánia szörnyen jó nyaralás” – Nem is tudom, hol kezdjem; mindenesetre a csodával határos, hogy egy elírt keresőkifejezés pont hozzánk vezeti az egyszeri netkalandort.
 • “spongyabob ketamin” – Örökké legyen áldott Tyrion neve, akinek köszönhetően a belátható jövőben egy imádott rajzfilmkarakter és egy utcai drog kombinációja a GeekVilágot dobja ki keresési eredménynek.
 • “mocsárlény pólo” – Na, ha eddig nem is volt jó ötletünk GeekVilágos pólókra, majd most lehet tőlünk venni mocsárilény pólókat.

2020 csodás és szörnyű év volt kínai kémekkel, mocsárilény pólókkal, szédületes magasságokkal és lélekőrlő hullámvölgyekkel, de én személy szerint minden percét élveztem a maga módján. Remélem a következő évben még több adatról még hülyébb összefoglalót tudok majd írni.