FilmKiemelt cikkekMozgókép

FilmKiemelt cikkekMozgókép

FilmKiemelt cikkekMozgókép

Feláldozhatók 4 kritika: Papa, drágán add az életed!

A Feláldozh4tók egy totálisan felesleges alkotás. A forgatókönyvet sikerült feláldozni az akciófilmes oltáron, az alacsony költségvetés viszont meglátszik a borzalmas CGI-robbanásokon.

Szerző

Közzétéve

2023. szept. 22.

Kommentek

0

A feláldozhatók széria véleményem szerint elképesztően nagy hasonlóságot mutatott mindig is a Vin Diesel-féle Halálos iramban sorozattal. Amíg Dominic Toretto és baráti köre/családja egyre vadabb száguldásba kezdtek az évek alatt, addig a feláldozhatók csapata minden egyes résszel egy új akciósztárral bővült ki. Pont emiatt is vártam a Feláldozh4tók visszatérését.

Természetesen nem árt a helyükön kezelni a feláldozhatók filmjeit, amik számomra mindig egyet jelentettek a habkönnyű nosztalgiázással, a klasszikus 90-es évek tesztoszterontól átitatott akciófilmjeinek a megidézésével. Éppen emiatt is kaptam az alkalmon, amikor Gabe megkért, hogy ugyan ugorjak már be a Feláldozh4tók sajtóvetítésre. Ekkor még nem is sejtettem, hogy én leszek az áldozati bárány..

Szilveszter negyedszer is visszatér

A széria életében a sztori mindig is csak amolyan magyar népmesés jelleggel volt jelen, igazából volt is, meg nem is. Ebből kifolyólag nem is vártam sokat, viszont minden várakozásomat sikerült alulmúlniuk a készítőknek.

Ezúttal a feláldozhatóakat Líbiába küldik, hogy megállítsák a Rahmat névre hallgató zsoldost, aki nukleáris robbanófejeket próbál lopni a titokzatos Párduc számára, akit Barney Rossnak 25 évvel ezelőtt nem sikerült elfognia. Az akció viszont balul sül el, a feláldozhatók egyik prominens tagja feldobja a bakancsot a harcmezőn.

A csapat elindul, hogy megbosszulja a társuk elvesztését, miközben versenyt futnak az idővel. Rahmat ugyanis a nukleáris robbanófejeket az orosz partoknál szándékozik felrobbantani, ezzel idézve elő a harmadik világháborút.

A Feláldozh4tók története nem lett túl acélos, ismét a felszínre kerül a bosszúállás és a bajtársakért való kiállás kérdésköre. A megvalósítás viszont elképesztően botrányos. Van egy nagy csavar a filmben, a halottnak hitt feláldozható mégsem halt meg, hanem megrendezte a halálát. Okés, én meg egy percig azt hittem, hogy elég tökösek kinyírni egy fontos szereplőt.

Ja van egy áruló a csapattagok között, a gonosz karakter személye viszont annyira sablonos és elcsépelt, hogy visszasírtam a sátánista Jean-Claude Van Damme karakterét a második részből. Persze, mondhatnátok, sosem a sztori volt a fontos, hanem a látvány és az akció. Sajnos a számotokra van egy kurvára szomorú hírem..

Te meg hogy nézel ki?

Az akciófilmek álmoskönyve szerint robbanásból, akárcsak a RAM-ból, sosem elég. Ennek ellenére a Feláldozh4tók vizuális megvalósítása sokszor olyan, mint egy CGI-karambol. A robbanások, a különleges effektek néhol a Cápavihar szintjét verdesik, a repülőkről meg inkább ne is beszéljünk. Komolyan, egy PlayStation 2-es FPS játék tudta ezt a látványvilágot hozni..

Az alkotók mentségéül legyen szólva, az akciójelenetek legalább pofásan néznek ki. A harcok gyorsak, pörgősek, a csont törik, a végtagok röpködnek, minden van, ami csak kell. A készítők nem spóroltak a vérrel, tényleg indokolt a 18-as karika. A végén kapunk egy elképesztően menő Jason Statham-es akciószekvenciát, amit tetemes ideig tudtam volna nézni. Összességében persze nem egy John Wick-féle akciópornó, de legalább próbálkoztak. Nem úgy, mint a karakterek esetében..

Kell egy csapat!

Akárcsak a feláldozhatók 3-ban, ezúttal is próbáltak fiatalítani a nagypapákból álló gárdán és behozni új karaktereket. A végeredmény eléggé felemás lett. Levy Tran „korbács” névre hallgató karakterével annyit tud kezdeni a film, hogy ázsiai lévén nem beszél angolul. 50 Cent, mint Easy Day egy nem igazán bonyolult karakter, lényegében egy mozgó hústorony, aki néha morog valamit a bajsza alatt. Mint minden valamire is való férfi, én is Gina karakterének a felbukkanását vártam a leginkább.

Megan Fox továbbra is egy szemet gyönyörködtető látvány a vásznon, viszont a színészi teljesítményéről ez már nem mondható el. Persze, teljes mellbedobással nyomja a fekete latex ruciban, de amikor megszólal, szívem szerint azt kívánnám, bár ne tette volna meg.

Igazából ez az összes többi karakterről elmondható, mondjuk ezt már megszokhattuk, a széria sosem a mély karakterábrázolásról volt híres. Hanem a fárasztó poénokról és a faszméregetésről. Na ezekkel a Feláldozh4tók is kapott bőven..

A karfiolfül még mindig vicces?

A vicces élcelődések és az óvodás színvonalú humor mindig is a sorozat védjegyei voltak, a Feláldozh4tók sem tesz másképp. Viszont azt éreztem, hogy kicsit mintha elfáradtak volna ezek a viccek. Vagy csak én mondtam be az unalmast a feláldozhatók maraton után, amit a sajtóvetítés előtt tartottam.

Akadt viszont pár jó poén. Randy Couture „Dézsma” immáron negyedik alkalommal adja elő a karfiolfülének a történetét. Gunner, a mesterlövész meg rövidlátó, viszont amint Dolph Lundgren betölti a célzóvizet, egyből kitisztul a látása. Nem hittem volna, hogy valaha így reklámozzák nekem az alkoholizmust, de tetszik. Még kiemelném 50 Cent targoncás zenéjét, talán ez volt az egyik olyan rész, ahol tudtam nevetni.

Magányomban álmodoztam rólad

Biztos, hogy ezzel nem vagyok egyedül, ha azt mondom, hogy a vendégszereplők jelentik a feláldozhatók széria sava-borsát. Sajnos ki kell hogy ábrándítsak minden kedves rajongót, nagy visszatérőkre ne számítsunk. Nagy valószínűséggel a költségvetés jelentős részét elvitték Megan Fox CGI-bögyei és 50 Cent arcmimikájának emberibbé tétele.

Ebből kifolyólag nem rendelkezik nagy nevekkel a Feláldozh4tók. Arnold Schwarzenegger már korábban jelezte, hogy nem tér vissza, Trench karaktere mellett Jet Li és Terry Crews is hiányzott a csapatból. Akárcsak Wesley Snipes, Harrison Ford és Antonio Banderas. Szegény Bruce Willis-t már meg sem említem.

Szegényes tehát a felhozatal, az az érzése az embernek, hogy a negyedik részt már csak „muszájból” hozták tető alá. Szerintem nem szégyen belátni, hogy itt az ideje visszavonulni és lerakni azt a bizonyos halálfejes gyűrűt. Egyszer ugyanis mindenkinek elfogy a szerencséje.

Verdikt

Összességében azt éreztem, hogy a Feláldozh4tók egy totálisan felesleges alkotás. A forgatókönyvet sikerült feláldozni az akciófilmes oltáron, az alacsony költségvetés viszont meglátszik a borzalmas CGI-robbanásokon és az effekteken. Megan Fox látványa és az akciójelenetek valamelyest javítanak az összképen szerencsére.

Nem volt magasan a léc, mégsem sikerült azt maradéktalanul megugrani. A poénok bántóan buták, a karakterek egydimenziósak, a nagy fordulatokat pedig kilométerekről lehet látni. Mégsem tudtam teljes szívemből utálni, hajtott valami homályos nosztalgikus érzés az előző részekkel kapcsolatban.

A végső pontszám inkább a csalódottságomat tükrözi, összességében hamar elrepült ez a másfél óra. A széria rajongói mindenképpen tehetnek vele egy próbát, 50 centet talán még megér a Feláldozh4tók. Viszont most már tényleg itt az ideje a békés nyugdíjas éveknek!

4/10

A Feláldozh4tók egy totálisan felesleges alkotás. A forgatókönyvet sikerült feláldozni az akciófilmes oltáron, az alacsony költségvetés viszont meglátszik a borzalmas CGI-robbanásokon és az effekteken. Megan Fox látványa és az akciójelenetek valamelyest javítanak az összképen szerencsére.