Mozgókép

Mozgókép

Mozgókép

Filmajánló: Keresés (Searching – 2018)

Szerző

Közzétéve

2019. jan. 27.

Kommentek

0

Lehet bennem keresendő a hiba (sőt, biztos is), de mostanság nagyon ritkán találkozok olyan filmmel, ami megütné az ingerküszöbömet. A kommersz popcorn mozik ugyan két órára elfeledtetik velem a külvilágot, de őszintén szólva nem sok pluszt tesznek hozzá az életemhez. És mivel kevés időm van mostanában filmekkel foglalkozni, nagyon megválogatom mit nézek meg, és nincs kedvem kísérletezgetni. Viszont Mecger kolléga unszolására megnéztem a Keresést, és emiatt nagyon hálás vagyok neki.


Korábban is sok jót olvastam a Keresésről (Searching), de nem tudtam elképzelni hogyan lehet izgalmas és érdekfeszítő egy kijelzőn keresztül bámulni közel másfél órányi thrillert. Mármint a film egész cselekménye leginkább egy Macbook képernyőjén halad előre, de néha webkamera, vagy tévéfelvételt is láthatunk. Tipikusan olyan film, amit nagyon nehéz szavakkal kifejezni, és úgy bemutatni, hogy érdekfeszítő legyen. És mielőtt megnéztem volna a Searchinget, és tartottam is tőle egy kicsit. És ha emiatt kihagyom ezt a bravúros és fantasztikus filmet, akkor később biztos nagyon keseregtem volna.

[h]Digitális társadalom[/h]

A Kim család szörnyű tragédiát él meg, mikor a gondoskodó és szerető anya, Pam rákban meghal. Így az apa, David (John Cho) és lánya Margot (Michelle La) magukra maradva próbálják a keserű veszteséget feldolgozni és folytatni életüket.

Azonban még be sem gyógyulnak a lelki sebek, mikor egy tanúlókör után Margot nem ér haza, és másnap a sulit is kihagyja. Kezdetben David nem aggódik, de ahogy próbálja elérni lányát, annál több sötét részletre derül fény. A nyomozás hamar megkezdődik, eltűnt személyként keresik Margot-t, és szépen lassan a film végére felgöngyölődik az ügy. Rengeteg elmés fordulat és váratlan csavar van a Keresésben, és mégis könnyedén követhető, nem lesz olyan érzésünk, hogy “na ez most sok volt”. Pontosan adagolja a részleteket, és tökéletesen logikus módon épül fel a cselekmény.

A Searching végig képes volt izgalmas maradni, ami köszönhető egyfelől az iszonyú erős érzelmi hullámvasútnak, másrészről pedig a kiváló alakításoknak és következetes cselekménynek.

A történet fejleményét végig a közösségi oldalak felületén és úgy en bloc az interneten keresztül láthattuk, ami frissítő nüanszként remekül feldobta a filmet. Nehéz szavakban elmagyarázni mitől is működött annyira ez a koncepció, ezt egyszerűen tényleg látni kell.

[h]Kiváló korrajz[/h]

A csavarok és a cselekmény végig logikusan és okosak építkezett, ezért a végkifejletre nem is lehetett rájönni, hiszen a néző folyamatos kétségek között volt tartva, és állandóan másik “megfejtésen” agyalhatott.

Nem mellesleg, attól eltekintve, hogy thrillerként kitűnően megállja a helyét, a Keresés nagyon erős mondanivalóval is rendelkezik. Az internet egy félelmetes és beláthatatlan hely is lehet, de akár hasznunkra is válhat, ha tudjuk kezelni. Személyes tapasztalataim alapján azt figyeltem meg, hogy iszonyatosan sokan nem látnak tovább a Facebooknál, és a közösségi oldalt szinonimaként kezelik az internettel. Pedig nagyon érdemes lenne mindenkinek felfedezni a világháló varázsát a tanulás, fejlődés és persze a szórakozás érdekében is.

[h]Verdikt[/h]

Ez most egy kifejezetten rövid cikk lett, de úgy érzem, hogy nincs is értelme mélyebb kifejtésekbe kezdeni. Nem találtam fogást a Keresésen, nekem minden jelenete tetszett, üresjáratok nélkül működött, és a játékidő alatt teljesen megbabonázva bámultam a tévét.

Összességében tehát a Searching egy meglepően jó thriller, ami nem volt rest kicsit máshogy megmutatni az internet pozitív és rendkívül ijesztő oldalát is. Nem kevés társadalomkritika vonható le a filmből, és persze remek korrajz a jelen generáció internetezési szokásairól is. A szereplők nagyon jók, a tempó végig gyors iramot diktál, egyetlen üresjárat sincs a játékidő alatt, és képes volt végig odaszögezni a székemhez. Ha okos, intelligens mégis újító thrillert akartok látni, akkor a Searchinget semmiképpen ne hagyjátok i!.

[h]Csatlakozz a Geek Világ közösséghez[/h]

Sending
User Review
0 (0 votes)