Kiemelt cikkekKönyvOlvasónapló

Kiemelt cikkekKönyvOlvasónapló

Kiemelt cikkekKönyvOlvasónapló

Nem túl hétköznapi megoldások hétköznapi kérdésekre: Hogyan… ajánló

Szerző

Közzétéve

2020. jún. 7.

Kommentek

0

Randall Munroe neve nem biztos, hogy ismerősen cseng. Hazánkban valóban nem túl ismert, de Amerikában igen komoly rajongói bázisa alakult már ki. Munroe korábban a NASA-nál dolgozott, közben viszont felcsapott karikaturistának, és azóta is a netre gyárt webcomic-okat. Az xkcd egy fura niche-t tölt be, ahol a humor és a tudomány közös pályán mozog.


[h]A nem igazán hasznos tanácsok[/h]

Munroe Hogyan… című könyve nem lesz igazán hasznos. Mármint remélem senki sem azért fogja megvásárolni, mert azt reméli, ettől máshogyan fogja élni az életét.

Ez a könyv rengeteg olyan tanácsot és praktikát mutat be, amit nem nagyon lenne érdemes otthon kipróbálni. Úgy értem, valószínűleg az életbe nem jutna eszünkbe ezek közül akár eggyel is megpróbálkozni. A Hogyan… ellát bennünket a világ leghétköznapibb kérdéseire a lehető leghülyébb megoldásokkal. Na jó, ez így ebben a formában nem igaz. Legtöbbjük igen elmés, és a fizika mindenható erejét hívja segítségül. De inkább úgy mondom, hogy Munroe válaszai inkább humorosak mint praktikusak.

Szerintem nagyon sokan voltunk már úgy életünk során, hogy tök természetes jelenségek mivoltán kezdtünk el agyalni. Miért kék az ég? Miért csúszik a korcsolya a jégen? Miért álmodunk? Kik vagyunk mi? Honnan jöttünk? Hova tartunk? Mi az élet értelme?

[h]A fizika mindenre jó… majdnem mindenre[/h]

Vannak kérdések, melyekre valószínűleg soha nem fogunk kielégítő választ kapni, Munroe azonban néhányra mégis rávilágít. A fizika univerzális, mindenre hatással van, mindent befolyásol, így muszáj mindenre választ adnia. Csak jól kell megközelítenünk a problémát. A könyvben a szerző többször említést tesz arról, mennyire kedveli a fizikát; kötelező válasszal szolgálnia a lehető leghülyébb kérdésekre is.

A Hogyan… egyszerre nagyon humoros, szellemes, és roppant okos. Tisztában van azzal, amit kínál az olvasó felé. Tudja magáról, hogy a legtöbb ötlet csak elmélet szintjén lehetséges, és gyakran totális őrültségnek tűnnek. Mégis képes megtalálni az egyensúlyt a komoly tudomány, képletek, számok és a poén között. A karikatúraszerű képregényes pálcikaemberek pedig a maguk egyszerű módján félelmetesen kifejezőek és viccesek.

Összességében tehát a Hogyan… egy olyan kötet, amit bármikor és bárhol lehet forgatni. Munroe zseniálisan ötvözi a humort, és a tudományt. Előbbinek hála játszva tanulhatunk, még akkor is, ha a legtöbb bemutatott megvalósítások finoman szólva sem tartozik a világ legjobb ötletei közé. E könyv ajánlható gyakorlatilag bárkinek. Kicsiknek, nagyoknak, éppen csak alapvető fizikai tudás kell hozzá.

A szerző

Cím: Hogyan…
Szerző: Randall Munroe
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Kiadás éve: 2020
Műfaj: Tudomány, humor

[h]Csatlakozz a Geek Világ közösséghez![/h]

[h]Támogatlak![/h]

donate geek világ