Blog

Blog

Blog

Horror Stories Of Pécs: Magyar Horror Story

Szerző

Közzétéve

2018. okt. 13.

Kommentek

0

Javában zajlik nálunk a #HorrorHónap, és minden erőnkkel azon vagyunk, hogy próbáljunk ezalatt egy csomó mindennel legalább említés szintjén is foglalkozni. Most végre kicsit hazai vizeken evezünk, és egy magyar amatőr csapattal foglalkozunk, aminek tagjai eltökélten gyártják a jobbnál jobb filmeket. Ők a Horror Stories Of Pécs.


Nemrég pont az egyik cikkem kapcsán írtam arról, hogy az alacsony költségvetés nem feltétlen szab gátat egy filmes projekt előtt. Sőt, ilyenkor szárnyalhat igazán a kreativitás. A Horror Stories Of Pécs (HSOP) is valahogy így működik. Egyértelmű, hogy nem áll rendelkezésükre végtelen erőforrás, hiszen amatőr filmesekről van szó. Viszont úgy érzem, hogy sikerült pótolni az anyagi javak hiányát egy nagy adag szellemi kreativitással.

Most frissen-gyorsan eláruljuk, hogy holnap a HSOP alapítójával, Németh Józseffel készített interjúnkat olvashatjátok a blogon, szóval egy csomó érdekes dologgal majd akkor egészül ki ez a mostani írás. Legyetek résen!

[h]Amatőr filmekkel a hírnév felé[/h]

A filmeket lényegében alig párezer forintos büdzsével készíti a stáb. Minden tag lelkesen hozzáadja a saját tudását, legyen szó vágásról, zenéről, vagy egy szerep eljátszásáról. Önkéntes amatőr színészek alakítják a HSOP történeteinek karaktereit, és persze házon belül oldják meg az összes egyéb  technikai dolgot is. Az esetleges félreértések elkerülése végett ezt a pár sort mindenképpen le akartam írni, hiszen senki se egy giga-produkcióra számítson a pécsi stábtól. Ha sikerül helyén kezelnünk, hogy ez egy amatőr társulat, ami a nullához konvergáló összköltséggel dolgozik, akkor akár össze is csaphatjuk a tenyerünket, és elismerően bólogathatunk, mert érződik a filmek mögött az erős potenciál. A Horror Stories Of Pécs eddig megjelent két hosszabb, és több rövidebb horrorfilmjei szorgalmas és kitartó munkával lettek létrehozva, ami igen tisztességes végeredményben csúcsosodtak ki. 

Az első hosszabb alkotása a HSOP-nak A Panel című film, melyben nyomozás indul egy panelházban, ahol emberi maradványokat találnak. A sztori nagyjából egy klasszikus horrorfilm szintjét hozza, nem is vár el az ember annál komolyabbat. Mindezek ellenére is a Panel képes volt meglepni. Okosan, gondosan lett összerakva az elejétől egészen a végső csattanóig. És a közel egyórás játékidő alatt teljesen korrekt párbeszédeket hallhattunk, amik valljuk be, nem túl megszokottak sem a zsánerban, sem az amatőr filmkészítőktől. Az egy óra alatt egy jól felépített cselekményt, és egy remek horrorhangulatot láthatunk. Persze itt-ott a hangok, vagy épp a felvétel képminősége hagytak némi kívánnivalót maguk után, illetve a színészi alakítások nem hoztak egy egységes szintet. Ezeket viszont lehet gyakorolni, és lehet fejleszteni. Ezt a fejlődést meg is mutatták következő filmjükben.

A Baba már egy szinttel ütősebben összerakott alkotás. Ugyan a Panel is tetszett, de technikailag a Baba talán jobban erősített. Ugyanakkor előnyére vált, hogy a Panelhez képest megfelezték a játékidőt, így a feszültség jobban koncentrálódott, és nem voltak üresjáratok a játékidő során. Sokkal jobbak a kamera beállítások, a színészek is egyre csak fejlődnek, és a filmet összetartó koherencia is jobban működik. Nem is magyarázok tovább, nézzétek meg az alábbi linken:

Szóval ne féljetek, és tegyetek egy próbát a HSOP műveivel, mert ilyen kezdeményezés még egy biztosan nincsen hazánkban. És örüljünk, hogy itthon, szerény hazánkban is van igény az ilyen filmekre, másrészről pedig azért, mert a HSOP remek példa arra, hogy a közösségnek mekkora ereje van. Egyértelműen van még hova fejlődni a srácoknak és lányoknak, de nagyon jó úton haladnak, és kitartást kívánunk a következő projektjeikhez!

Holnap pedig érkezünk az interjúval, amiben újabb érdekességeket olvashattok a Horror Stories Of Pécsről.

[h]Csatlakozz a Geek Világ közösséghez![/h]

Az első tematikus hónapunk a horror jegyében telik. Ha van bármilyen érdekes sztorid, hogyan és mikor találkoztál a műfajjal, ne tartsd magadban! Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, és beszélgess velünk bármilyen geek témában!
Olvasd el a többi horror cikkünket: HorrorGeek

Ha tetszett a cikk, és szeretnél még többet olvasni tőlünk, akkor kedveld Facebook és Instagram oldalunkat, vagy kövess minket Twitteren, hogy ne maradj le a legfrissebb írásainkról!


patreon
Támogass minket Patreonon!
Sending
User Review
0 (0 votes)