FilmHorrorGeekKiemelt cikkekMozgókép

FilmHorrorGeekKiemelt cikkekMozgókép

FilmHorrorGeekKiemelt cikkekMozgókép

HorrorGeek: Bag Of Bones (Tóparti Kísértetek) FILMAJÁNLÓ

Szerző

Közzétéve

2020. okt. 13.

Kommentek

0

Miközben írtam a Tóparti kísértetek könyvajánlóját a Geek Világ első tematikus eseményére, a HorrorHónapra, akkor bukkantam rá a regény egy 2011-es TV-film adaptációra Pierce Brosnan főszereplésével. Kapva kaptam az alkalmon, és megnéztem, mert hát olyan jók a King-adaptációk (miért kínzom magam?). Lehet nem kellett volna.


[h]Újabb értelmetlen feldolgozás[/h]

A TV-filmek nem meglepő sajátossága, hogy közvetlenül a televízió képernyőkre szánták őket, nem pedig a mozi vásznakra. A második tipikus jellemzője, hogy elég sovány büdzsével gazdálkodhatnak a készítők. Azonban számos példát felhozhatunk, amik filmkészítési szempontból zsebpénzből lettek legyártva mégis sikeresnek mondhatjuk őket. Nem, nem hozok példákat. Jó, oké, példa nélkül nem leszek hiteles, szóval: Mad Max, Evil Dead, The Purge, District 9, Fűrész (az első rész), Shop Stop, Pi, The Blair Witch Project, Paranormal Activity. Tehát a pénz nem minden. Így efelől nem támasztottam a Bag Of Bones, vagyis a Tóparti kísértetek felé irreális elvárásokat. Úgy gondoltam, hogy egy tisztességes két és fél órás kalandban lesz részem. Nagyon nem így történt.

A szereposztást egész jónak találtam, mármint a könyvbeli általam elképzelt karakterekhez jól passzoltak a színészek. Pierce Brosnant nem is értettem, mit keres itt, de hát mindig örülünk, ha ismerős arcot láthatunk egy TV-filmben. Az első pár perc után viszont éreztem, hogy valami itt nincs rendben.

A történetet olyan dolgokban változtatták meg, amiket nyugotan lehetett volna hagyni az eredeti állapotában. Tisztában vagyok vele, hogy némely cselekményszálat, szereplőt, dolgot a dramaturgia szempontjából érdemes megváltoztatni, ha egy adaptációról van szó. De itt megint olyan amatőr baromságokat kellett bepakolni, kicserélni és átdolgozni, amik semmit az égvilágon nem tettek hozzá a film élvezhetőségéhez. Csak arra volt jó, hogy felidegeljen, és kiabáljak a tévével, hogy “ez a könyvben nem is így volt”! És erre egyáltalán nem magyarázat az alacsony költségvetés. Bár az IMDb 15 millió dollárt ír a gyártási összegre.

A film egyszerre kicsapongó, gyors ütemű, más tekintetben meg iszonyatosan lassú. A tempó nagyon hullámzó, emiatt állandóan kizökkentem az amúgyis csekély élménnyel szolgáló eseményekből. Brosnanen kívül azt hiszem nem ismertem fel senkit, nekik betudtam a gyenge alakítást, de az egykori James Bond már csak szürke mása egykori önmagának. Valami elképesztően borzasztó alakítást nyújt. Nem tudom mi állhatott a háttérben; belehúzták a csőbe, sok pénzt kínáltak neki, tartozott egy szivességgel valakinek, a menedzsere elszúrt valamit; őszintén nem tudom. A túljátszott, és kínosan giccses nüanszai mindent elrontottak számomra.

Voltak bizonyos részek, amik kifejezetten tisztességesen lettek megcsinálva. Például a horror elemek egészen jól működtek, volt pár decens jumpscare és a hangulat is néha megütötte a félelmetes szintet. Aztán menetrendszerint elszúrták a szörnyű színészi játékokkal, vagy egyéb baromságokkal, de azt kell mondjam, ebből még valami jól is kisülhetett volna.

Összességében tehát egy újabb elátkozott Stephen King adaptáció a Bag Of Bones, Csontzsák, Tóparti kísértetek – vagy, ahogy tetszik. Hemzseg a történetvezetési és egyéb hibáktól, amiken nagyon nehéz átsiklani. A jó részek ideig-óráig működnek, de hosszú távon nem tudta fenntartani az érdeklődésemet. A két és fél órás játékidőt négy nekifutásra tudtam legyőzni, apró darabokban. Ha látni akarjátok az összes King-átdolgozást, akkor is érdemes meggondolni, hogy belefogjatok-e, mert sok köszönet nem lesz benne.

[h]Csatlakozz a Geek Világ közösséghez![/h]

[h]Támogatlak![/h]

donate geek világ