FilmHorrorGeekKiemelt cikkekMozgókép

FilmHorrorGeekKiemelt cikkekMozgókép

FilmHorrorGeekKiemelt cikkekMozgókép

HorrorGeek: House of 1000 Corpses FILMAJÁNLÓ

Szerző

Közzétéve

2020. okt. 1.

Kommentek

0

Rob Zombie nem egy rendezőzseni, ezt talán már mindannyian megtanulhattuk az évek során. Máig érthetetlen, hogyan engedték olyan kultikus horror-széria közelébe, mint a Halloween. Bár – én vagyok az a milleniál, aki ellentmond a közvélekedésnek – a 2007-es remake-je nekem jobban tetszett, mint egy-két korábbi rész.

A Netflix kínálatában böngészve újabb csodán akadt meg a szemem: House Of 1000 Corpses címmel borzolja a kedélyeket a Zombie által rendezett 2003-as produktum. Ez akkora trashnek tűnt, hogy muszáj volt megnéznem!

In medias res arra a megállapításra kellett jutnom, hogy ebből simán lehetett volna egy jó horrorfilm. A koncepció ugyan lerágott csont (gyilkos család, kíváncsi tinik), de a szetting első ránézésre jónak tűnt. A sminkek, kosztümök is elég profin meg voltak csinálva, és basszus még a történet is elég volt ahhoz, hogy fenntartsa a kíváncsiságomat.

[h]Pszichedelikus videoklip[/h]

Ezek után fogalmam sincs, miért kellett ennyire elcseszni ezt a filmet egy csomó helyen. Zombie lehet szabad kezet kapott, és nem bírt magával, de az biztos, hogy egyfajta kreatív kontroll mindenképpen hiányzott. Egyes jelenetek tök hatásosak voltak, amiket aztán elbagatellizálták ripacskodó amatőr színészkedéssel, öncélú trágársággal, és idióta bevágásokkal.

Ezeket a beszúrt képsorokat úgy kell értelmezni, hogy van egy adott történés, és hirtelen átmegy az egész negatívba. Vagy néhány másodpercre mutatnak random helyszínt, vagy egy karaktert; csak itt a minőség olyan, mintha kaputelefonnal vették volna fel. És nem hogy nem ad hozzá a hangulathoz, de erősen arra ösztönöz, hogy a távirányítóért nyúljunk.

A karakterek természetesen végtelenül nagy barmok, de ez talán nem akkora kunszt egy horrornál. A biodíszletként szolgáló főszereplőket alakító “színészek” egyébként is irritálóan bénák. Egyedül talán az Office-ból is ismerős Rainn Wilsonon látszódott annak a csírája, hogy képes színészkedni. A többiek csak simán fájdalmasan rosszak voltak.

[h]Rém rendes család…[/h]

A pszicho-família, ami elcseszi a fiatalok utazását viszont valamivel jobb összképet mutat. Habár a szőke bombázóként pozicionált Baby (Sheri Moon Zombie – igen… igen, ő) olyan, mint egy bespeedezett cowgirl a rodeón, aki tényleg csak azért van ott, mert dekoratív és a rendező neje. Illetve a kedves mama (Karen Black – Nagy Gatsby (1974)) az, akin látszódott, hogy annak idején nagyobb filmekben szerepelt, de aztán valahogy elapadt a karrierje, és itt a kitűnő lehetőség, hogy borzasztó teátrálisan ripacskodjon egy alsó B-kategóriás horrorfilmben.

A család többi tagja úgy-ahogy rendben volt, de egyértelműen az Otist játszó Bill Moseley vitte el a hátán a show-t. Nála rendesen érződött, hogy valamennyire ért ahhoz, amit csinál, és kiváló pszichopata sorozatgyilkos képét tudta mutatni.

A látvány, trükkök, praktikus effektek – ahogy lényegében minden a filmben – szintén felemás érzetet keltenek. Hol bosszantóan gagyi, hol elviselhető, hol pedig remekel. Akadtak olyan látványbeli koncepciók, amik nagyon tetszettek, de túl nagy gore-ra egyébként senki se számítson.

Zenei téren legalább erős a film, nem? Nos, a felállás szokásos: vannak idegesítő taktusok, odaszúró rock és metálosabb riffek, idétlen kórus, és komolynak szánt dallamok is. Néha a film videoklip érzetét keltette, máskor B-kategóriás izom-trash, megint máskor pazar horrorfilm képében tetszelgett.

[h]Verdikt[/h]

Összességében tehát a Rob Zombie-féle Az 1000 halott háza egy inkább trash, mint komolyan vehető horroralkotás. Sajnos túl nagy szabadságot kapott a rendező, így a film rengetegszer kisiklik a medréből és többször röhejes, mint értelmes horror. A filmben egyébként vannak kiemelkedő jelenetek is, jó megoldások, és a végét leszámítva valamennyire konzisztens történetvezetés. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem szórakoztam a film során, mert igazából egynek elment, de a kedvencek listájára azért nem fog felkerülni.

Aki nem fél Zombie munkásságától, és még kimaradt ezen alkotása, ne féljen bevállalni. Ő már vélhetően tudja mire kell számítani, így nagy meglepetések és csalódások nem fogják érni. De aki valami komolyabb horrorra szánná el magát, ásson mélyebbre a gödörbe. Csak nehogy Dr. Sátánra leljen odalent.

[h]Ne maradj le a HorrorHónapról![/h]

Idén októberben is a horroré a főszerep a Geek Világ oldalon. Ha nem szeretnél lemaradni bejegyzéseinkről, kövess minket a közösségi médiában, vagy keresd a blogon a HorrorGeek rovatot!

[h]Csatlakozz a Geek Világ közösséghez![/h]

[h]Támogatlak![/h]

donate geek világ
6/10

A House of 1000 Corpses akár lehetett volna egy jó film is, ha Rob Zombie kap némi kreatív kontrollt. A minőség folyamatosan az alsó B-kategóriás trash és az “egynek elmegy” között ingadozott, de végsősoron fogjuk rá, jól szórakoztam.