HorrorGeekMozgókép

HorrorGeekMozgókép

HorrorGeekMozgókép

HorrorGeek: Texasi Láncfűrészes Mészárlás (1974)

Szerző

Közzétéve

2018. okt. 30.

Kommentek

0

Azt hiszem, a Texasi Láncfűrészes Mészárlás a legrégebbi film, amit a #HorrorHónap alkalmával megtekintettem. Míg az első Halloween 1978-as, addig Bőrpofa első kalandja ’74-ben látta meg a napvilágot. És azt kell mondanom, hogy nagyon szépen öregedett ez a film.


[h]Redneck-falva[/h]

Néhány tini éppen egy elhagyatott kisvároskába tart, hogy megnézzenek egy öreg házat. Ne forgassátok a szemeteket, ’74-be ez maga lehetett a nagybetűs eredeti ötlet. Mára már olyan elcsépeltté vált, mint az a klisé, amikor mindig megbotlik a szereplő menekülés közben. Útközben felszednek egy enyhén szólva is fura fickót furgonjukba, aki miután megvágja magát és a tolószékes Franklint, kipenderítik a járműből. Először nem értettem ezt a közjátékot, de attól függetlenül ijesztőbb volt, mint 9 rész Halloween film összesen.

A film legelején úgy állítják be a cselekményt, mintha megtörtént esetet dolgozna fel, de el kell szomorítanom mindenkit: a Texasi láncfűrészes nem igaz történet. Tény, hogy Bőrpofát az emberi testrészekből dísztárgyakat készítő Ed Gein ihlette, de ennél több “valóságtartalma” nincs a filmnek.

A történet mára már tényleg nagyon elcsépeltnek tűnhet, de egy jó slashernek soha nem a sztorija volt hangsúlyos. A tiniket hamar elkezdi egyesével leszedni Bőrpofa, akinek ikonikus kelléke a mára már jól ismert láncfűrész. A kivégzések, annak ellenére, hogy 44 éves alkotásról van szó, baromi jól néznek ki, még ha nem is mutatnak sokat. A zajok, hangok, a szetting, a forró környezet, a rengeteg apró kis részlet végtelenül hangulatossá varázsolják a Texasit.

[h]Időtálló gyilok[/h]

Úgy gondolom, hogy mai napig jól működik ez a film. Minden a helyén van, bár nyilván a színészi alakítások itt sem emelkednek ki az átlagos középszerből. A dialógusoknak szokásosan semmi értelmük, csak felmondtak néhány összefüggéstelen mondatot a szereplők, aztán mint akik jól végezték dolgukat, módszeresen elhunytak Bőrpofa segítségével.

Bőrpofa nem véletlenül lett ennyire ikonikus gyilkos, hiszen minden porcikájából süt az elmebetegség. A ruhája is kellően fura és úgymond nevetségesen félelmetes, nem beszélve arcát takaró maszkjáról, ami nos, hát… találjátok ki miből van. Már ha nem egyértelmű. Az őt alakító Gunnar Hansen pedig mindent kihozott a szerepből, amit csak lehetett.

A vége felé, amikor felsűrűsödnek az események, akadt néhány kellemetlen-idegesítő jelenet, de ezek felett igazán szemet lehet hunyni. A családi közös vacsora Sally és a Bőrpofa-famíliával roppant nyugtalanító volt még mostani fejjel is. A főszereplő last girl végig üvöltött kb fél órát és sikítozott, ami a fülemnek egyáltalán nem volt kellemes, de hát érthető, ha olyan helyre kerül az ember, ahol a karosszék fogalmát szó szerint veszik a vendéglátók. 

Összességében tehát a Texasi Láncfűrészes Mészárlás egy mai napig zseniális horrorfilm. Elemi, ösztönös és zsigeri. Sugárzik belőle a nyers erő, és tele van olyan elmés részletességgel, amit rengeteg mai alkotás is megirigyelhetne. A színészek okésak, a történet pedig nyilvánvalóan semmilyen, de az atmoszféra, a különös zenei hatások és a válogatott gyilokok megteremtik a tökéletes horror-hangulatot. Minden horrorrajongónak kötelező darab, kétségkívül nekem is az egyik kedvenc all-time horrorfilmem. 

[h]Csatlakozz a Geek Világ közösséghez![/h]

Az első tematikus hónapunk a horror jegyében telik. Ha van bármilyen érdekes sztorid, hogyan és mikor találkoztál a műfajjal, ne tartsd magadban! Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, és beszélgess velünk bármilyen geek témában!
Olvasd el a többi horror cikkünket: HorrorGeek

Ha tetszett a cikk, és szeretnél még többet olvasni tőlünk, akkor kedveld Facebook és Instagram oldalunkat, vagy kövess minket Twitteren, hogy ne maradj le a legfrissebb írásainkról!


patreon
Támogass bennünket a Patreonon!
Sending
User Review
0 (0 votes)