BlogHorrorGeek

BlogHorrorGeek

BlogHorrorGeek

Howard Phillips Lovecraft: A kozmikus horror atyja

Szerző

Közzétéve

2018. aug. 20.

Kommentek

0

Közel egy éve szerettem volna már megejteni ezt az írást, de mindig halogattam. Úgy éreztem, nem tudnék kellő tisztelettel megemlékezni a valaha élt egyik legjobb rémtörténetíróról. Most azonban, hogy Howard Phillips Lovecraftnak a mai napon van születésének a 128. évfordulója, úgy éreztem kiváló alkalom megemlékezni munkásságáról, és hatásáról a jelenre.


[h]Cthulhu R’lyeh wgah’nagl fhtagn[/h]

Nem szeretném bőlére ereszteni ezt a tisztelgést, mert könnyen átmegyek fanboy-ba, amitől most inkább megkímélnék mindenkit. Szintén nem szándékozok Lovecraft életrajzba sem belemerülni, mert nálam ezerszer jobban már összeszedték életét és munkásságát olyan oldalak, mint a HPLovecraft.hu, vagy a The Black Aether (a magazinról már írtam, elolvashatjátok a linkre kattintva: The Black Aether Magazinajánló). Még említhetném minden horrorrajongó kötelező olvasmányát is, a Szukits kiadó gondozásában megjelent háromkötetes Howard Phillips Lovecraft Összes művei című sorozatot, melynek előszavában betekintést nyerhetünk igen részletesen az író pályájába.

lovecraft

Egészen kicsi korom óta fogyasztok minden mennyiségben és minőségben horrort, erről már egész sok cikkemben megemlékeztem az évek során. Azonban nyugodtan ki merem jelenteni, hogy soha semmi nem volt akkora hatással rám, mint az általam csak néhány esztendeje megismert Lovecraft (talán azért is, mert nem klasszikus értelemben vett horrorról van szó, mindinkább rémtörténeteket írt – a két műfaj között nagyobb a különbség, mint gondolnánk!).

Zseniálisan vegyített pszichológiát, lélektant, fantasy-t, sci-fit és horrort már bőven azelőtt, hogy széles körben elterjedtek volna az ilyen jellegű alkotások. Lovecraft bevallottam rengeteget merített Poe munkásságából, kinek életműve szintén megérdemelne egy misét. 

[h]Interdimenzionális rémtörténetek[/h]

Mielőtt jobban megismerhettem volna, már így is egy csomó Lovecraft által ihletett művel már találkoztam, csak akkor még nem feltétlenül tudtam róla. Illetve a nevéről hallottam, és nagyjából odáig jutottam, hogy ő az a “Kutulus író”, de ennél jobban nem igazán kerültem képbe az író munkásságáról. Majd úgy négy évvel ezelőtt ráakadtam néhány novellára, amit az író nyomán alkottak, és az egész hangulat, sötét és rémisztő atmoszféra beszippantott.

Aztán nekiálltam eredetinek gondolt műveket is olvasgatni, amiket a neten találtam. Mint később kiderült, amiket én olvastam, nagy valószínűséggel nem is a Mester tollából származtak. Ugyanis elég sok csaló adta ki magát később Lovecraftnak, ezzel megnehezítve az alkotások pontos meghatározását. Ekkorra már kiderítettem, hogy létezik egy átfogó Lovecraft-életmű sorozat, ami a Szukits kiadó gondozásában jelent meg.

Aztán, mikor belevetettem magam a kozmikus horror rejtélyes világába, teljesen átértékeltem rajongásomat a műfaj iránt. Lovecraft több, mint száz éve alkotott, a jumpscare-ek, és egyéb hatásvadász horrorelemek előtt, és milliószor erősebben érzékelteti a rettegést, az ismeretlentől való félelmet. Furcsa, csápos lényei csupán egy titokzatos részletei műveinek, mindinkább az atmoszferikus New England-i környezet és a változatos, félig-meddig őrült szereplők teszik igazán rémisztővé Lovecraft írásait. 

A nagy öreg és mindennél ősibb istenek természetesen folyamatosan jelen vannak, de pont az ő titokzatosságuk miatt folyamatosan ott lebeg a levegőben a fojtogató feszültség. Monumentalista magasztosságuk szinte felfoghatatlan az emberi elme számára, és interdimenzionális jelenlétük elképesztően ijesztő lehet nekünk, embereknek. Lefekvés előtt kifejezetten ártalmas lehet a nyugodtnak szánt éjszakákra nézve Lovecraft olvasása. Nem egyszer jártam be ezek miatt álmaimban a Miskatonic egyetem ódon folyosóit, vagy sétáltam Arkham éjsötét utcáin. 

[h]Hatása a pop-kultúrára[/h]

Lovecraft munkássága azonban nem csak arról szól, hogy ő tulajdonképpen a megalkotója a kozmikus horrornak. Öröksége a mai napig átjárja a zsánerben tevékenykedő kreatívokat, de a szigorúan vett horroron kívül is megtalálhatjuk keze nyomát.

Csak néhány referencia ömlesztve a pop-kultúrából, ami merített a Mester zsenijéből:

Játékok: Call of Cthulhu, Stygian, The Sinking City, Alone In The Dark, Bloodborne, Darkest Dungeon, The Elder Scrolls-széria, World Of Warcraft.
Zenék: Blue Öyster Cult, Metallica, Black Sabbath, Cradle Of Filth, Deadmau5.
Televízió: Ki vagy, Doki?, Billy és Mandy kalandjai a kaszással, Justice League, Rick és Morty, South Park, True Detective, Odaát.
Könyvek, novellák tucatjai is merítettek és merítenek is a mai napig Lovecraft örökségéből. Hazánkban az elmúlt évek legjobb weird horrorja pedig, amin rajta volt Lovecraft kéznyoma, Veres Attila Odakint sötétebb című regénye volt.

lovecraft

Ez csupán tényleg néhány kiragadott példa volt a sok száz, talán ezer olyan alkotás közül, gyakorlatilag minden műfajból, amely valamilyen formában tiszteletét fejezte ki Lovecraft művei iránt.

Összességében tehát Howard Phillips Lovecraft kimagasló hatást tesz immáron több, mint százhúsz éve az egész jelenlegi pop-kultúrára. Horroralkotásai minden rajongó számára alapvetések. Az általa megírt rémtörténetek minden ember lelkébe beférkőznek, és ez nem évül el soha, mert ősi, alapvető félelmekre alapoz. Aki nem ismeri az író munkásságát, mindenképpen essen neki az egész életművének, garantáltan nem fog csalódni, és tényleg igényes, csontig hatoló borzongásban lesz része.

[h]Csatlakozz a Geek Világ közösséghez![/h]