JátékKiemelt cikkek

JátékKiemelt cikkek

JátékKiemelt cikkek

Irány a háború! – Battlefield V Játékbemutató

Szerző

Közzétéve

2018. nov. 26.

Kommentek

0

Két év után ismét új Battlefield részt kaptunk, amely visszavisz minket a Második Világháború csatamezőire. Sokan fenntartásokkal kezelték a soron következő darabot a kiadó üzletpolitikájának és az előzetesekben felmutatott nem kifejezetten történelemhű jeleneteknek köszönhetően. Valamiért azonban mégis sokakat csábított a játék. Na meg amúgy sincs sok veszíteni valónk, hiszen az alap EA Access előfizetés mellé kapunk 10 órás próbaverziót, illetve a PC-s közönség a Premiernek hála az előfizetés időtartama alatt korlátlanul nyüstölhetik az új BF-et.


[h]Menetrend szerinti lövölde[/h]

Ahogy az lenni szokott, most is hozzácsaptak a játékhoz pár egyjátékos kampánymissziót is. Ezek az előző  részben megismert War Stories formulát követik, ami jelen esetben három kisebb történetet mutat be a játékosnak. A középpontban most azonban nem nagy csatározások, vagy híres összecsapások állnak, a Dice inkább a frontvonalak mögé nézett,és onnan merített ötleteket.

Tekintve, hogy a Battlefield sosem épített az egyjátékos kampányra,nem lepődünk meg azon, hogy a War Stories ismét hanyagolható darab lett. Szomorú, mert az alapötlet ígéretesnek hangzott már két évvel ezelőtt is, de igazi szólókaland helyett egy gyengécske multiplayer tutorialt kaptunk. Emellett a bő egy órás fejezetek alatt nincs időnk eléggé megismerni a karaktereket, teljesen lehetetlen azonosulni velük. A most megjelent három történet közül kettő is totális időhúzás volt, ellenben a norvég kaland kifejezetten élvezhetőre sikeredett.

Továbbá kissé zavaró, hogy az EA még mindig erőlteti ezt az egyedül a világ ellen témát. Gyerekként még szórakoztatott az, ha magam törtem át egy hadsereg védelmét, de manapság ez már kicsit kínos. Egyébként a játék masszív gépigénye magasra tette a mércét; ha van egy erős vasunk, akkor gyönyörűen ki tudjuk élvezni maximum grafikai beállításokon a játékot – ugyanis technikai oldalról nem sok panaszunk lehet rá. Ha van rá lehetőségünk, akkor ne szalasszuk el, hiszen a játék úgy mint az elődök, ez a rész is elképesztően látványosra sikeredett, emellett pedig a hangok és zenék is a lehető legélethűbb módon igyekeznek minket a játéktérre varázsolni.

De ahogy fentebb is megemlítettem, a sorozat lényege a többjátékos mód, ami néhol idegesítő hibái ellenére is újfent szerethetőre sikerült. A Második világháború mindig is közel állt az FPS műfajhoz, így a készítők jó ötletnek gondolták, hogy visszatérnek ebbe a korszakba. Döntésükkel nem lőttek mellé, hiszen az idősebb korosztályban erős nosztalgia érzetet kelt újra a Battlefield 1942-ben megismert repülőkkel repkedni, vagy az ott használt fegyverekkel tüzet nyitni az ellenfélre. Az újabb generáció pedig egyszerűen csak élvezni fogja, ugyanis a Battlefield V újra megcsinálta azt, amiben a sorozat mindig is nagyon jó volt: életre kelti a csatamezőket.

[h]Bevált recept, de gyors háború[/h]

A menüben a multiplayer gombra kattintva hat játékmódot találunk, amelyeket jelenleg hét pályán tudunk kipróbálni. A módok között nem igazán találunk újat, esetleg csak a nevük lehet más. Néhány kisebb változást természetesen eszközöltek, hogy a játék ne egy Battlefield 1 DLC hatását keltse, de lényegében a jól megszokott módokkal találkozunk. A Conquest például egyáltalán nem változott, ahogy kisebb verziója a Domination sem.

Az Operation szisztémája viszont más lett, itt már nem csak egy hatalmas összecsapásból áll az egész, hanem három kisebb részre szakad szét. Mindez a többi játékmód keverékéből áll,ezt játszva tehát belekóstolhatunk mindenbe, és nem mellesleg így szedhetjük össze a legtöbb xp-t. Lesz is rá szükség, hiszen a szintlépés elengedhetetlen fegyvereink és kasztjaink fejlesztéséhez.

A már jól ismert négy kasztos rendszer megmaradt, így a tökösebb játékosok Assaultként keseríthetik meg ellenfeleik életét, míg a kevésbé agresszív Medic pickerek életben tartják őket. Közben a Supportok lőszerrel támogatják társaikat, a Reconként tevékenykedő mesterlövészek pedig biztos távolságból segítik elő a győzelmet. Elősegítve a csapatmunka fontosságát, a kasztok között azért eszközöltek pár komolyabb változtatást, melynek köszönhetően a squadok az eddiginél is fontosabb szerepet töltenek be a játékban.

[h]Én, a medic[/h]

Ennek egy, de annál nyomósabb oka van, mégpedig az, hogy egy osztagban lévő játékosok kaszttól függetlenül tudják egymást éleszteni. Persze lassabban “keltenek fel” mint egy Medic, mégis nagy segítség lehet a társaknak. Apropó Medic; ez a kaszt esett át talán a legnagyobb újításokon. Az előző részben bemutatott röhejes levegőbe tűvel szurkáló élesztgetést elfelejthetjük, helyette közvetlen interakcióba kell lépni földön fekvő társunkkal.

Így elfelejthetjük azt, hogy pillanatokon belül akár négy-öt embert visszaküldünk a csatába, viszont a kaszt fontossága továbbra is megkérdőjelezhetetlen. Még úgy is, hogy fegyverei nem a legerősebb fajtából valók. Próbálták tehát úgy balanszolni a dolgot, hogy mindennel élvezet legyen játszani, ehelyett azonban az ellenkezőjét sikerült elérni. A Dice persze dolgozik azon, hogy mindez másképp legyen a későbbiekben, december 4-én érkezik is az első nagyobb patch, ami ezen gyengeségeket igyekszik majd orvosolni.

A hosszas elemezgetés során már rengeteg minden szóba került, csak a lényeg nem; milyen lett a Battlefield V? Nem kertelek, a játék fenomenális. Van pár komolyabb hibája, amit lentebb fogok majd megemlíteni, de összességében elégedettek lehetünk. A multiplayer elképesztően pörgős és élvezhető lett minden játékmódban.A fent említettek ellenére a valamilyen szinten kasztok mindegyike szórakoztató játékélményt nyújt, és a készítők gondoskodtak arról, hogy a maximum szint elérése után is kihívásokkal állítsanak szembe minket.

[h]Földön és levegőben[/h]

Repülőt és tankot vezetni rég volt már ennyire izgalmas és kiiktatásuk is legalább ugyanannyira jó érzés. Végre eltörölték a randomfaktor jelentőségét, ami az előző rész leggyengébb pontja volt. Kivették a véletlenszerűen földet érő Supply Droppokat, melynek köszönhetően valaki szinte emberfeletti erőre tehetett szert, és a meccsek végén vesztes oldalt támogató monumentális gépeket is eltávolították. Helyette egyfajta perk rendszert raktak be, ami bizonyos pontszám elérése után válik elérhetővé. Ez kisebb nyúlás a rivális Call of Duty szériából, a lebutított verziója annak. Segítségével ugyanúgy megfordíthatunk bármilyen összecsapást, mégis sokkal balanszoltabb így a játék. Persze, ha már a másik nagy FPS-t emlegetem, átemelhetnének onnan még pár hasznos dolgot. Például egy killcam még mindig jól jönne néha, az assziszt számlálóról nem is beszélve.

Na de jöjjön a fekete leves, hiszen vannak még problémák a programmal. Tudjuk, hogy a Dice eléggé kapkodva adta ki ezt a részt, és a stúdió így sem tudta tartani a határidőt.Ennek meg is lett a böjtje, ugyanis a játékban hemzsegnek a bugok. Kifagyások, használhatatlan menük, textúrahibák és különféle finomságokkal keserítik meg a játékosok élményét. Persze a fejlesztőknek szíve-lelke rajta van az ügyön. Aki követi őket bármilyen közösségi média felületen, az tudja, hogy napi rendszerességgel foglalkoznak saját termékükkel, és ami fontosabb, hogy hallgatnak a közönségre is.

A december 4-i patch is a hibák kijavítása mellett a játékosok visszajelzései alapján próbálja egyensúlyba hozni a játékot.Kellemes csalódás ez, hiszen ha így folytatják akár a következő rész eljöveteléig is magukénak tudhatnak majd egy nagyobb játékosállományt. Továbbá pozitívum még az is, hogy kapcsolt az EA és se Season Pass, sem pedig fizetős DLC nem lesz majd. Elég tehát kifizetni a közel 50 eurós alapárat, és csak várni kell majd a további ingyenes tartalmakat.

Bevallom magam nem mertem egyből megvásárolni a teljes játékot, inkább az Origin Accessen keresztül próbáltam ki, de hamar meggyőztek. A Battlefield V hosszú idő után az első olyan többjátékos FPS lövölde, ami huzamosabb ideig le tudott kötni. Meggyőző tényező az is, hogy további tartalmakért sem kell majd pénzt kiadni, és a kozmetikai itemeket is meg tudom szerezni a játékban kapható valutáért. Úgy vélem, ha a kirívó hibák többsége javítva lesz, és valóban késznek mondhatjuk majd a programot, akkor aBFV a széria legjobbjai közé fog tartozni.

[h]Csatlakozz a Geek Világ közösséghez![/h]

Ha tetszett a cikk, és szeretnél még többet olvasni tőlünk, akkor kedveld Facebook és Instagram oldalunkat, vagy kövess minket Twitteren, hogy ne maradj le a legfrissebb írásainkról!
Csatlakozz a Geek Világ Facebook csoporthoz, ha beszélgetni szeretnél velünk bármilyen geek témában!


patreon
Támogass bennünket a Patreonon!
Sending
User Review
0 (0 votes)