Kiemelt cikkekMozgóképSorozat

Kiemelt cikkekMozgóképSorozat

Kiemelt cikkekMozgóképSorozat

Obi-Wan Kenobi ajánló: Nincs új a két nap alatt

Szerző

Közzétéve

2022. jún. 23.

Kommentek

0

Miközben nagyjából minden Star Wars-rajongó szeretné maga mögött tudni az egész Skywalker-sagát, a Disney egészen egyszerűen képtelen elereszteni a gyeplőt. A Mandalorian ígéretesen indult, de ott sem bírták ki, hogy ne rángassanak be boldog-boldogtalant. A Boba Fett alapból hamvába holt próbálkozás volt, és nem is sikerült kezdeni bármit is a karakterrel. Hiába, én is emberből vagyok, és akármennyire éreztem totálisan feleslegesnek az Obi-Wan Kenobi sorozatot, a bennem élő gyerek mégis egy epikus Obi-Wan kontra Darth Vader összecsapásról álmodozott. Utóbbi lett is, de minek?

[h]Hello There![/h]

Obi-Wan az egyik legkedveltebb jedi és karakter a Star Wars-univerzumból. Az előzmény trilógia hülyeségeinek ellenére is ő az egyik fénypontja, a Klónok háborúja című animációs sorozat szintén nem működött volna nélküle. Filmek terén az Egy Új Reményben Alec Guinness formálta meg az öreg, bölcs segítőt, aki ugyan nem kap olyan sok időt a képernyőn, de fontossága megkérdőjelezhetetlen.

Az előzményfilmekben pedig Ewan McGregor alakította a padawanból mesterré váló jedit, aki kezdetben még az ő mestere, Qui-Gon Jinn (Liam Neeson) oldalán ismerkedett jedilét rejtelmeivel. Majd ő maga is mester lett, hogy kitanítsa az erő egyensúlyáról szóló proféciában hatalmas szerepet kapó Anakin Skywalkert (Jake Lloyd, Hayden Christensen).

Azt hiszem ennyi év távlatából nem spoiler, de Anakinból válik a rettegett Sötét Nagyúr, a jedilovag létet elhagyó sith, Darth Vader. Miután Palpatine, a későbbi Uralkodó kiadja a 66-os parancsot, megkezdődik a jedik szisztematikus kiirtása.

A Köztársaság ellen programozott klónok tizedelni kezdik őket, de nem kell sok, hogy Vader felállítsa saját inkvizícióját, amiben erőérzékeny (akár korábbi jediket) és befolyásolható fiatalokat állít a sötét oldalra. Az inkvizítorok feladata felkutatni és semlegesíteni a bujkáló jediket szerte a galakszisban.

[h]Leia – kislány nagy pácban[/h]

Az Obi-Wan Kenobi sorozat (amit eredetileg mozifilmnek terveztek) a 66-os parancs után nagyjából tíz évvel veszi fel a fonalat, amikor a cseperedő Leia hercegnőt (Vivien Lyra Blair) elrabolja a Red Hot Chili Peppers basszerosa. Organa szenátor (Jimmy Smits) a Tatooine-on rejtőző, remeteéletet élő Obi-Wan, azaz Ben (Ewan McGregor) segítségét kéri. Az ex-jedi természetesen ódzkodik, végül csak rábólint a küldetésre.

Eközben az inkvizíció szüntelen keresi-kutatja a bújkáló Obi-Want. Vader listáján nyilvánvaló okok miatt top prioritást élvez az ő elkapása. Miután Obi-Wan kellően felhívja magára a figyelmet, és megpróbálja épségben hazavinni Leiát, egyre több teljesen felesleges, és érdektelen kalandba kerül.

És el is érkeztünk a sorozat kitárgyalásának legkevésbé kellemes részéhez. Mert hogy ebben a formában erre a hat részre senkinek nem volt szüksége. És utólag sem tudom azt mondani, hogy megérte elmesélni ezeket az eseményeket. A történet faék egyszerű, és a cselekmény sem húzza ki a posványból. Utóbbi is csak úgy van, a téteknek nincsen súlya, hiszen mindenki nagyon jól tudja, hogy hova fut ki a sztori. Nem is lenne ez baj, ha cserébe kapnánk jó karaktereket, mondanivalót, vagy bármit, amit akár egy percig is élvezni lehetne.

[h]A visszavágó[/h]

Gyanítom, hogy az egész ötletet az epikus összecsapásra hegyezték ki Obi-Wan és Vader között. Ennél tovább nem merészkedtek a forgatókönyvírók, mert a végén még dolgozniuk kellett volna. A nézőnek meg tök elég, ahogy a piros és kék fénykard zizeg a sötétben. Ugye?

Az inkvizítorok szála például simán megmenthette volna a tökéletes érdektelenségtől, de természetesen nem kezdtek vele semmit. Lebegett a levegőben, és egyedül a Harmadik Nővér, vagyis Reva (Moses Ingram) kapott a történetben szerepet. Hogy milyet, arról meg szeretnék inkább megfeledkezni, mert fájdalmas volt nézni, ahogy megpróbálták a személyes tragédiáját beleerőszakolni az amúgy sem vastag forgatókönyvbe.

És ha sem a történet, sem a cselekmény, vagy a karakterek nem viszik el a hátukon a sorozatot, akkor mi? Nos, épp ez a probléma: ezek nélkül nem sok néznivaló akad. Obi-Wan jól mutat a képernyőn, és úgy önmagában Vader is, de hogy nem tudtak írni nekik egy normális sztorit, az is biztos. Vader megjelenéseinek nincs súlya, a néző nem retten meg tőle, de ugyanez igaz a rettegett inkvizítorokra is. A színészek igyekeztek mindent kihozni (ez igaz a fő- és mellékszereplőkre is), de többségükön látszódott, hogy nem tudtak mit kezdeni a szerepükkel.

A rendezés, a vágás és az operatőri munka is jobb pillanataiban okés iparos munka, de jellemzően még azt sem éri el. A látványbeli hiányosságok is rendre leugranak a TV képernyőjéről. Néhol egész ügyesen felépítették a díszletet, és bizonyos beállítások, meg fénykardpárbajok jól festettek, de összességében úgy tűnik, mintha nem lett volna elég büdzsé, hogy jobbat csináljanak. A Disney-nél. Egy Star Wars sorozatra.

[h]Verdikt[/h]

Végső soron nagy csalódás lett az Obi-Wan. Ha vannak is erényei, bőven elnyomja az a lelketlen érdektelenség, ami árad belőle hat epizódon keresztül. Igazából meg lehet nézni, mert nem felháborítóan rossz, és könnyen lecsúszik a közel hatórás játékidő. Csupán annyira fájdalmasan felejthető, hogy miután felálltunk előle, pár nap múlva már semmire sem fogunk emlékezni belőle. Végülis nem árt senkinek, csak szomorú látni, hogy kompetens univerzum-bővítés helyett egy ilyen semmilyen és jellegtelen alkotásban láthatjuk viszont sokunk gyerekkorának legkedveltebb szereplőit.

[h]Csatlakozz a GeekVilág közösséghez![/h]

5/10

Felejthető, unalmas iparosmunka lett az Obi-Wan Kenobi sorozat. Semmiképpen nem felháborítóan rossz, inkább csak jellegtelen és lelketlen. Ezt a történetet ebben a formában kár volt elmesélni.