BlogKlikkbéjt

BlogKlikkbéjt

BlogKlikkbéjt

Klikkbéjt: Megkérdeztük a ChatGPT-t, hogy Mariónak mekkora

Közzétéve

2023. márc. 2.

Kommentek

0

…és hivatalos információk hiányára, valamint a kérdés offenzivitására hivatkozva nem válaszolt. A cikk persze nem is azért született meg, hogy megtudjuk, Mario mekkora bohóccal csinál nagy cirkuszt, hanem a DotEsport azon cikke inspirálta, amelyben az elmúlt hetekben közszájon forgó mesterséges intelligenciát, a ChatGPT-t kérdezték meg az Overwatch 2 támogató hősét, Mercyt érintő változásokról. A Pulitzer-díjas írást olvasva az első kérdésem nem az volt, hogy a fejlett AI vajon meg tudott-e felelni egy ilyen életbevágó és komplex kérdésnek, hanem inkább az, hogy ebből mi fenének kellett cikket gyártani.

Jobban belegondolva azért össze lehet illeszteni a kirakós darabjait. Adott egy felkapott téma, és egy népszerű játék, nincs is jobb, mint ötvözni a kettőt, és várni az algoritmusok áldásával sereglő kattintásokat. Ráadásul effektíven írni sem kell a cikket, csak bemásolni, amit a ChatGPT kiköp digitális állkapcsán, mint ahogy az a következő hónapokban az összes iskolai beadandóval is fog történni. Vagyis egy rendkívül érdektelen, igénytelen, de trendkövető cikkről van szó, és ez a jelenség széleskörűen jelen van a videojátékos sajtóban. Ezekből fogok egy kicsit szemezgetni, a gyűjtéshez pedig a Discord-szerverünk segítségét is kértem. Így állt össze a még mindig nem átfogó válogatás valami totálisan jellegtelen dologról alkotott nagyon személyes véleményekből, vagy lusta trendlovaglásokból, szóval beszéljünk a felesleges gaming cikkekről.

Sose tudjuk meg…

[h]Mindenkinek van, de senki nem kíváncsi rá[/h]

Első kategóriánk a kéretlen véleménycikkeké. Itt látszólag igényes munka folyt, mind karakterszám, mind kreatív folyamatok terén, hiszen valaki mégiscsak állást foglalt valami mellett, aztán rá kell döbbenjünk, hogy ennél az őriszentpéteri gulyásfőző verseny harmadik helyezettjével készült interjú is izgalmasabb, és több energiát is igényelt elkészíteni. Nem találod a románcopciót a Fire Emblem Engage-ben? Írj egy cikket a hihetetlen kálváriádról, panaszkodj, hogy tesztelőként nem állnak rendelkezésedre guide-ok (tényleg szar lehet a megjelenés előtt sajtópéldányt kapni, részvétem – a szerk.), majd lehetőleg a publikálásig ne is nézz utána, hogy akkor tulajdonképpen össze tudod-e hozni valakivel a főszereplőt. Amúgy igen.

Vagy tegyük fel, hogy nem tetszik, hogy Mei az Overwatch második részére már nem olyan teltkarcsú. Ilyenkor adná magát, hogy esetleg kiírod twitterre, hogy más, hasonlóan mélyenszántó problémákat feldolgozó és elemző tudományos munkatársakkal karöltve fejtegessétek ennek szociológiai hatásait, de mennyivel egyszerűbb mindezt egy nagy gaming oldalon megjeleníteni, nem igaz? Esetleg szomorú fehér lány vagy, és úgy érzed, a Hi-Fi Rush zenei anyagát nem eléggé a te ízlésedhez szabták? Ha újságíró vagy, adja magát, hogy erről olvasók ezreinek panaszkodhatsz. Ez utóbbinál már elgondolkodtam, hogy biztosan csak paródia, amíg végig nem néztem a szerző többi munkáját – ha ezt nem gondolja komolyan, akkor a több ezer másikat sem, az pedig nem állna jól a hangosan hirdetett politikai véleményeinek sem. Tanulság, ha eszedbe jut valami játék közben, attól még arról nem kell rögtön cikket írni.

A következő kategória képviselői a népszerű játékokat kiszáradásig fejő cikksorozatok. Nem is feltétlenül azokra gondolok, amely játékosok egy specifikus, de potenciálisan érdeklődő rétegét látja el információval – legyen az patch note, új kártyák, vagy fegyverek egy live service-játékban, hanem a semmitmondó, szubjektív válogatásokra. A Hogwarts Legacy például elég népszerű hozzá, hogy minden egyes felszerelés-típushoz saját toplistát készíts, amely már csak azért is különlegesen hasznos, mert a transmog miatt ezek kizárólag a kinézetükben térnek el egymástól.

[h]Az a hír, hogy nincs hír[/h]

Következzenek a hírek! Nekem mindig az a kedvenc történésem, amikor nem történik semmi, így arról olvasok a legszívesebben egy hírben, hogy nincs hír. A TheGamer jóvoltából például arról olvashattam, hogy nem jelentették be az Elden Ring DLC-jét. Ezen felbuzdulva kedvem támadt beszámolni arról, hogy még nem ismerjük a GTA 6 megjelenési dátumát, és hogy a Switch 2/Pro/Remastered Definitive Edition még nincs bejelentve. Mondjuk ez utóbbihoz nem egészen így állt hozzá a sajtó, mert nagyjából tizenöt cikk spekulált annak megjelenéséről, ha valaki levegőt vett a Nintendo-székházban. Persze nem csak ebből a pletykából születhet hír (remélem, nem csak én érzem az ellentmondást), a lényeg az, hogy a cikk darabra meglegyen, és olyan apróságokkal, minthogy igényes képek és megfogalmazás, már tényleg nem érdemes vesződni.

Míg a klasszikus televíziónak olyan maradi helyeken vannak tudósítói, mint Bécs, Berlin vagy New York, addig az aranytollú gaming újságírás trendi helyszínekről jelentkezik be, mint a reddit. Mindig öröm, amikor nem kell ellátogassak egy felkapott alkotás softcore pornóval, rossz mémekkel és alaptalan panaszkodással bélelt subredditjére, mert az oknyomozás és tájékoztatás úttörői házhoz szállítják a hangulatjelentést ezekről a nemes diskurzusokról. Például, amikor kiderült, hogy mégiscsak bejelentették az Elden Ring kiegészítőit, akkor arról kaphattunk hírt, hogy sokan nem értik, ez a történelmi pillanat miért egy random kedden történt. De még nagyobb öröm, ha ez egy kis régi vágású clickbaittel is párosul, és megtudhatjuk, hogy teljesen kidolgozott vaginát villantottak az erdő asszonyai. Hurrá.

[h]Nincs motiváció a munkához[/h]

De lehet ennél még kevesebb energiabefektetéssel is dolgozni. A redditen posztokat, kommenteket kell olvasni, ez pedig fárasztó, ilyesmire nincs idő, a vállalat nem engedi a lelked. Nincs más vállasztás, át kell térni a YouTube-videók és tiktok-ok hírként közlésére. Belinkelheted egy népszerű csatorna tipp-videóját a hárommondatos írásodba, megörökítheted írásban is a roxforti tanárok reakcióját a főbenjáró átkokra, vagy egy újabb módon is nyalhatsz népszerű tartalomgyártóknak, ha AI-generált képeket mutató videót ágyazol a cikkedbe.

Ez utóbbi remek példa arra is, hogy mennyire nem számít már semmi más, csak hogy kilóra meglegyen a tartalom, meg a klikkek. A Hogwarts Legacy cikkeknél ki van tapétázva az egész disclaimerekkel, de a valós vagy nyomás után felvett politikai meggyőződés senkit nem állít meg a fejősterhén szipolyozásában. A mesterséges intelligenciánál pedig senki nem foglalkozik azzal, hogy a következő években emberek millióinak munkáját veszik el, legyen szó képzőművészről, programozóról, vagy eladóról, sokkal fontosabb arról tudósítani, hogy volt és jelenlegi amerikai elnökök deepfake-jei vitatkoznak egy Overwatch lobbiban, vagy hogy megtudtuk, hogy nézne ki kis hazánk szupergonoszként. Abba pedig senki bele se gondoljon, hogy a hasonló igényességű cikkek írói a legkönnyebben leválthatók, mert a mesterséges intelligencia biztosan meg tud küzdeni az öt tőmondat leírásának és egy videó belinkelésének nemes feladatával.

Persze valahol értem a kialakult siralmas helyzetet. A közegben eltöltött időm alatt megtanultam én is, hogy a belefektetett munka és a kattintások száma kifejezetten nem egyenesen arányosak egymással. Sőt, egy hosszú órák kutatómunkájával összeszedett elemző írás, vagy egy igényes, napokig írt kritika töredékét sem szolgáltatja egy népszerű játékról vagy internetes személyiségről szóló rövid hír nézettségének. Látom tehát, hogy miért terjed és ragad meg az igénytelenség, de ettől még nem lesz kevésbé kétségbeejtő a helyzet – ez azt jelenti, hogy az ilyen cikkekre van kereslet. Nem tehetünk tehát mást, minthogy kerüljük ezeket az oldalakat, és reménykedjünk a helyzet helyrebillenésében – de nagyon naivnak kellene lennem, hogy ebben tényleg higgyek.