BlogElső benyomások

BlogElső benyomások

BlogElső benyomások

Battlefield V BETA – Első benyomások

Szerző

Közzétéve

2018. szept. 11.

Kommentek

0

Az, hogy nem feltétlenül én vagyok a célcsoportja az évente érkező FPS-folytatásoknak, még nem jelenti azt, hogy nem szeretem kipróbálni magamat a legújabb lövöldékben. A Call Of Duty Black Ops IIII után keserű szájízzel álltam fel, és példamutató durcás ovisként kezdetben elhatárolódtam a Battlefield V-től is. Azonban sokkal jobban szeretem a videojátékokat, mint a saját hisztijeimet, ezért tettem egy próbát a nyílt bétával.


Mint ahogy azt már mindenki tudja, a helyszín ezúttal a második világháború lesz, és nagyjából ennyivel ki is fújhatna az ismertetőm. Hacsak nem szeretnék beszélni az EA píszí hadjáratáról, de azt lehet meghagynám egy másik cikk témájának. A körítést leszámítva gyakorlatilag ugyanazt kapjuk, amit mondjuk a Battlefield 1-ben láttunk, meg igazából az azt megelőző BF-ekben. Nagy tér, elfoglalni való pontok, és a pálya túloldaláról leszedő mesterlövészek.

battlefield v

Minden adva van ahhoz, hogy utáljam – vagy legalábbis unjam – a játékot. Érdemi fejlődést nem tapasztaltam (a battle royale még nem elérhető tesztelésre, így arról nem tudok nyilatkozni) semmilyen téren. És már nagyon nincsenek ínyemre az évente kiadott tömeggyártású sikercímek, amik érdemben nem tesznek hozzá az azt megelőző évi iparosmunkához.

[h]És mégis mozog a Föld![/h]

Fogalmam sincs miért, de a BFV mégis működik. Jó a fegyverkezelés, kiválóan fest a dizájn, a hangok pedig bámulatosan sokat hozzáadnak a hangulathoz. Egészen sok sikerélményem is volt, mert szerény tudásom ellenére is sikerült jó pár ellent leszednem bármelyik karakterosztállyal. Na azért a szokásos BF-élmények itt sem maradtak el; nem egyszer fordult elő, hogy vergődő, elvérző, már-már kihűlt hullámon tapicskolt egyszerre három szanitéc, és véletlenül sem segítettek volna fel. Legszebb öröm a káröröm, néhány másodperc alatt hátba támadta őket az ellenség, így elégedetten kerültem át a túlvilágra spawn pontra.

battlefield v

Igazán fluid élményt nyújtott az új Battlefield bétája, pedig tényleg nem akartam szeretni. A játékmódok ugyanazok, amiket eddig már ezerszer láttunk. Ezúttal a körítéssel keltett illúzió sem működik – mondjuk forradalmi újításokat már nem is nagyon tudnék elképzelni egy standard belsőnézetes shooterben. Annyi biztos, hogy megjelenéskor, teli árban nem fogom beszerezni, mert csak ideig-óráig képes lekötni annak ellenére is, hogy pozitívan csalódtam. Végső soron fogalmam sincs, miért élveztem ennyire a játékot. Talán mert régen játszottam FPS-t, vagy maga a BFV tényleg egy jól összerakott produktum? Csak annyit tudok, ha egymás mellé raknak egy BF1 és BFV képet, nem tudnék különbséget tenni. Lehet, hogy az ördög a részletekben rejlik, és nem látom a fától az erdőt. Vagy direkt használok közhelyeket, hogy leplezzem mennyire nem értem a helyzetet.

Az EA Access Premium új előfizetői rendszerben már biztosan szerepelni fog a játék, ráadásul a deluxe kiadás. Az előfizetés havidíja 15 dollárt kóstál, ami nagyjából 4200 Ft-nak felel meg, tehát aki tudja magáról, hogy egy hónapnál tovább nem kötné le az új Battlefield, annak ez az opció simán megérheti. Itt azért feltenném a költői kérdést, hogy ki fogja megvenni lemezesen a közel húszezer forintos játékot, mikor a Premierrel is ugyanúgy korlátlanul tud majd játszani (a Playstation-tulajdonosok egyelőre nem örülhetnek ennek a lehetőségnek, náluk ugyanis nem elérhető az EA szolgálgatása).

bfv-beta

Egyértelműen látszik, hogy a piac tolódik a kizárólag digitálisan elérhető megjelenések felé, illetve minden eddiginél jobban kezdenek teret hódítani az előfizetéses rendszerek. Az Xboxnak gyakorlatilag ez a legnagyobb fegyvertényezője; Live Gold, Game Pass, EA Access, EA Access Premier áll rendelkezésére a felhasználóknak, így relatíve alacsony összegért elérhető egyidejűleg több száz játék.

Összességében tehát a Battlefield V bétája számomra kifejezetten pozitív csalódás volt. Jól éreztem magamat játék közben, nem lettem frusztrált egyszer sem, és élvezetes volt a fluid élményben lubickolni. Mindezek ellenére sem tartom elképzelhetőnek, hogy egy masszív leárazás előtt beszerezném akármilyen formában. Talán a Premier előfizetés keretén belül benevezek majd egy hónapra, ha olthatatlan vágyat érzek az n-edik FPS játékban sorra lövöldözni virtuális ellenfeleimet.

Emellett elég szomorú, hogy alapvetően jókedélyű kikapcsolódási formába, mint a videojátékozás, bele kell vinni egyfajta politikát is. Az EA tavaly is többször elrúgta már a pöttyöst, kezdve a Battlefronttól, egészen a mostani nyilatkozataiig, miszerint, aki nem tudta, hogy nők is harcoltak a frontokon, azok nettó alulképzettek. Talán a karma és a népharag visszaüt, hiszen a BFV előrendelői számai igen alacsonyak – ha hinni lehet a számoknak, 85%-kal kevesebb, mint a COD BO4-nek (kérdés, hogy az előfizetések miatt, vagy hozzám hasonlóan már mindenki unja az efféle programokat). Illetve talán köszönhető még a Social Justice Warrior kvázi-propagandának, ami övezi az egész Battlefieldet. De, ahogy maga az EA is mondja: “Fogadd el, vagy ne vedd meg!”

Ha tetszett a cikk, és szeretnél még többet olvasni tőlünk, akkor kedveld Facebook és Instagram oldalunkat, vagy kövess minket Twitteren, hogy ne maradj le a legfrissebb írásainkról!


patreon
Sending
User Review
0 (0 votes)