BlogMozgókép

BlogMozgókép

BlogMozgókép

Kontroverz: Solo – Egy Star Wars történet

Szerző

Közzétéve

2018. szept. 27.

Kommentek

0

Oké, basszus, nem bírom ki. Az egészből ki akartam maradni, nem akartam egyáltalán foglalkozni a Han Solo eredetfilmmel. Neutrálisként szándékoztam kitartani, mert nem éreztem elég erőt, hogy megfelelően lépjek fel az egész jelenséggel kapcsolatban. Nem érdekelt a casting, nem érdekelt a rendező körüli huza-vona és nem érdekelt a film se. Végül csak megnéztem, mondván ennyi idő után elült a por, úgyse aktuális, és cikk sem fog róla születni. Most azonban mégis muszáj kiírni magamból, miért lett minden idők legrosszabb Star Wars-hoz köthető alkotása a Solo.


A cikk SPOILEREKET tartalmaz!

[h]Egy (erőltetett) Star Wars történet[/h]

Azt se tudom, mivel kezdjem, hogy ne kapjak instant dührohamot. Kb a film első negyven perce alatt tizenkétszer néztem rá a telefonomra, és azon kaptam magam, hogy bongocat is izgalmasabb, mint a Solo felvezetése. A színészek csapnivalóak; a címszereplőt alakító Alden Echrenreich semmilyen formában nem hasonlít az általunk ismert Hanra, de fizimiskára és kisugárzásra egyértelműen nem is említhető egy lapon Harrison Forddal. Chris Pratt Űrlordja is hamarabb hasonlít Solora, mint az Alden által megformált szereplő. Emilia Clarke-ot továbbra sem tartom jó színésznőnek, és a véleményemen ez a film sem változtatott. Woody Harrelson csípőből kivágta a karakterét, Donald Glovert pedig imádtam Landoként. Jól állt neki a szerep, üdítő jelenség volt a képernyőn és comic reliefként is tök rendben volt. Talán Glover volt az egyetlen, aki ténylegesen érdemben is hozzá tudott tenni az alaphoz. 

Nem úgy, mint Alden kollégája, aki leginkább úgy nézett ki, mint akit beállítottak az adott jelenetben, lekopiztak egy-egy híres Ford-féle Solo pózt és majdhogynem odaüvöltöttek a nézőknek, hogy “most figyelj, mert ez klasszikus! Ugye mennyire értünk a rajongók nyelvén?”

[h]Már a fanszervíz sem az igazi[/h]

Nincs mit szabadkozni, a film marha unalmas. A cselekménynek semmi íve, az első perctől kezdve kiszámítható az összes jelenet, kivéve a fan service-ként beleerőszakolt jelenet az öreg Darth Maul-lal. Az mégis mi a francnak kellett bele? Mitől lett jobb nekünk egy Han Solo eredetfilmben, hogy láthattuk Mault hologramként Emilia Clarke karakterével, Qi’rával trécselni. De akinek egyáltalán nem esett volna le, hogy az egyik legnépszerűbb sith lovagról van szó, még tök indokolatlanul bekapcsolta kétvégű fénykardját, mielőtt lerakta a holotelefont.

Nem tartom magamat hardcore Star Wars rajongónak, de még azok közé tartozok, akiknek tetszik az Ébredő erő és az Utolsó Jedik is. Találtam élvezeti faktort a Rebels-sorozatban is, imádtam a Clone Warst, megtűröm az előzménytrilógiát is, és tavaly a Battlefront 2-t is megvédtem egy bizonyos mértékben. Mindig voltak pro és kontra érveim a Star Wars termékekkel kapcsolatban, tehát nem mondom magamat elfogultnak egyik irányban sem; meghatározónak annál inkább. Ennek ellenére mondom, hogy a Solo már-már nézhetetlenül semmilyen. Semmi Star Wars-hangulat nincs benne, és ettől már alapból elpusztulna, de erre azért rájön egy csomó minden, ami miatt ki kéne törölni az emberemlékezetből.

Imádtam eddig a pillanatig azt a kezdeményezést, hogy évente jönnek majd Star Wars mozik. Pontosabban, még mindig úgy vélem, hogy elférnek a vetítőteremben az évente jelentkező antológia-filmek, vagy a számozott folytatások, csak azok tartsanak egy szintet. Arról már írtam egyszer, hogy a kasszáknál csúnyán elhasalt a Solo, de így utólag egyáltalán nem meglepő, sőt szemét módon még örülök is neki.

Véleményem szerint ez egy kommersz Star Wars élmény volt. Minden csak látszólag olyan, mintha az SW univerzumban járnánk. A karakterek elütnek, de mégis olyanok, mint egy SW-alkotásban. Látszólag van sztori, látszólag van cselekmény, látszólag van motiváció és látszólag minden ott van, ami Csillagok háborúja. Ott a Millenium Falcon, ott van Chewbacca, ott vannak a TIE-vadászok, de minden csak egy kirakatban szerepel. Semminek nincs mélysége, vagy esetleg olyan aspektusa, amin érdemes lehetne akár csak egy futó pillanatra is elgondolkodni. Ez egy igazi közepes látványfilm volt, amit még egy másik posztban egy bizonyos pontig dicsérnék is, ha nem fityegne a címben Han Solo neve, és hogy ez egy hivatalos Star Wars film.

Összességében tehát ezt a filmet nem tudom ajánlani igazából senkinek. Üres, lapos, érdektelen. Lehet, hogy a karakterekben nincs elég szufla egy ütős filmhez, lehet ezer másik oka, de a végeredményen nem változtat: a Solo se nem Star Wars, se nem jó. Ha épp nincs jobb dolga az embernek és van szabad két órája, akkor igazából le lehet ülni elé, de számítsatok arra, hogy fájdalmasan semmilyen élményben lesz részetek.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél még többet olvasni tőlünk, akkor kedveld Facebook és Instagram oldalunkat, vagy kövess minket Twitteren, hogy ne maradj le a legfrissebb írásainkról! Vagy csatlakozz Facebook csoportunkhoz, és beszélgess velünk bármiről!


patreon
Sending
User Review
0 (0 votes)