KépregényOlvasónapló

KépregényOlvasónapló

KépregényOlvasónapló

A Megtorló a Marvel Univerzum Ellen ajánló: Szörny a szörnyek között

A Megtorló a Marvel Univerzum Ellen című képregény nem az év legjobb kötete, de szórakoztató agymenés, minimális mögöttes mondanivalóval, és Frank Castle nagyszerűen megírt karakterével.

Szerző

Közzétéve

2022. szept. 11.

Kommentek

0

Mindig bírom, amikor a Marvel könnyedén kezeli, ha egyes képregények lapjain tömegével mészárolják a karaktereit. A Marvel Zombik, vagy a Deadpool: Ölégia szerintem elég jól behatárolja mire is érdemes számolni annak, aki kezébe veszi a Megtorló a Marvel Univerzum Ellen című képregényt.

Marvel-zombik, de mégsem

Elöljáróban talán érdemes annyit kiemelni, hogy ettől a kötettől senki se várjon mély megfejtéseket, vagy hatalmas jellemfejlődéseket. Ugyan ezek is megfigyelhetők, a hangsúly valahogy mégsem a filozofálgatás felé hajlott. A címből kikövetkeztethetően a főszereplő Frank Castle, vagyis a Megtorló (Punisher), aki egy posztapokaliptikus New Yorkban teszi azt, amihez ért. Gyilkol.

Egy rejtélyes kórságnak köszönhetően majdnem minden ember, szuperhős és szupergonosz megfertőződik. Azonban ahelyett, hogy klasszikus értelemben vett zombikká alakulnának, mindinkább csak hiper agresszívek lesznek, és megszűnik egy olyan gát, ami azt szabályozza, hogy nem illik másokat felzabálni. Néhány ilyen módon “átváltozott” még gondolkodni is tud, sőt, van aki arra is képes, hogy beszéljen. Tehát igazából ez nem más, mint egy zombis történet, némi csavarral.

A kannibál Marvel-karakterek különböző törzsekbe tömörülnek, és így próbálnak egyfajta mikrotársadalmakat létrehozni. Viszont a valamennyire gondolkodni képes fertőzöttek között hatalmi viszályok is kialakultak, melynek közepébe belecsöppen a még a kórság elején véletlenül immunissá váló Megtorló.

Amikor nincs mit megtorolni

A könnyed szórakozás, és a Marvel-szereplők látványos és kegyetlen hullajtása mellett akad némi komolyabb tónusa is a kötetnek, de ez nem kifejezetten markáns. A mondanivaló középpontjában nyilván Megtorló karaktere van, aki egyfajta egzisztenciális válságon megy keresztül. Ő már rég megbosszulta a családját, már rég túl van a megtorlás fázisán. De még mindig az hajtja előre, hogy kinyír minden fertőzöttet, aki az útjába áll. És azt is, amelyik nem.

Egy ponton szembesítik Franket azzal, hogy megkérdőjelezik valójában miért csinálja, amit csinál. Ő persze nem hajlandó elfogadni a választ, de a belső indíttatása miatt tovább küzd, és amíg létezése értelmén lamentál, addig is annyi fertőzöttet tesz el láb alól, amennyit csak tud. A sztori vége pedig egy nem annyira meglepő, ám annál sokkolóbb fordulattal ér véget, ami teljes bizonyossággal foglal állást Megtorló karakterének kifutása mellett.

Szörny a szörnyek között

A történet szög egyszerű, a narratíva viszont megenged magának némi csavart, de a végét leszámítva semmi meglepő, vagy áll-leejtő esemény nem történik. A cselekmény ellenben izgalmas, és Frank karaktere a kötet fénypontja. Viszont mást nem is nagyon lehet kiemelni a közepesnél valamivel izmosabb képregény kapcsán. A rajzok okésak, egy-két helyen talán kicsit bénábbak, de összességében nincs baj velük. Viszont nem is haladják meg a kötelező iparosmunka szintjét. Még ha a karakterdizájnok egészen kreatívak is, a megvalósításnál is szívesen fogadtam volna némi bátrabb vonást.

A Megtorló a Marvel Univerzum Ellen kötetben még helyet kap egy one-shot kiadás is, ami jellegéből fakadóan kvázi egy felvonásban mesél el egy extra történetet. Ebben az alternatív sztoriban Frank a családját nem maffia-leszámolásban veszíti el, hanem hősök csatája közben járulékos veszteségként lelik halálukat. A bosszú és a megtorlás megkezdődik, ezúttal a Megtorló nem kímél semmit. Az erősen Boys-felütésű füzet elég markáns, és húsba vágó, néhol még jobban, mint a címadó történet.

Verdikt

Összességében a Megtorló a Marvel Univerzum Ellen című képregény nem az év legjobb kötete, és később sem biztos, hogy viszonyítási pontként fogok rá hivatkozni. Azonban egyszerűségében és nyersségében rejlik a bája. 152 oldal szórakoztató agymenés, minimális mögöttes mondanivalóval, és Frank Castle nagyszerűen megírt karakterével. A művészeti megvalósítás a szokásos Marvel-mércével mérendő, ehhez képest sem fog forradalmat csinálni.

Lebeszélni viszont senkit sem szeretnék róla, mert pörgős cselekménye letehetetlenné teszi, és mégiscsak a Megtorló következmények nélkül irtja kedvenc hőseinket.

A kötet a Marvel Universe vs. The Punisher 1-4, The Punisher Kills the Marvel Universe one-shot füzeteket tartalmazza. Itthon a Fumax kiadó gondozásában jelent meg.

A képregényt megtalálhatod webáruházunk kínálatában is: GeekVilág Shop

7/10

A Megtorló a Marvel Univerzum Ellen című képregény nem az év legjobb kötete, de szórakoztató agymenés, minimális mögöttes mondanivalóval, és Frank Castle nagyszerűen megírt karakterével.