Kiemelt cikkekMozgókép

Kiemelt cikkekMozgókép

Kiemelt cikkekMozgókép

Mi vagyunk Venom? – Venom filmbeszámoló

Szerző

Közzétéve

2018. okt. 7.

Kommentek

0

Mikor elsőnek meghallottam, hogy a Sony önálló Venom filmet készít, kicsit megremegtek a lábaim. Egyszer már bemutatták nagyvásznon a karaktert, de belépője a filmes világba finoman szólva nem lett túl sikeres. Na meg maga a stúdió is többször bizonyította, hogy az ehhez hasonló képregényfilmes próbálkozásaik általában mind felsülnek.

Aztán Tom Hardy elvállalta a főszerepet, de még így sem mertem hozzá sokkal több reményt fűzni. Szépen lassan jöttek az újabb infók, hogy nem lesz R besorolás, meg Pókembert is hanyagolják, viszont mindez nem tűnt akkora problémának. Számomra sokkal inkább a teljesen átírt karakter, és a csekély másfél órás játékidő mutatta azt, hogy itt bizony semmi sem lesz rendben. De rossz szokásom, hogy mindennek adok egy esélyt, és ha már magamban így előre lehúztam a filmet, gondoltam csak kellemeset csalódhatok majd. Gondoltam…

[h]Mi vagyunk Venom?[/h]

Eddie Brock és bájos barátnője vidáman élik mindennapjaikat, amikor a Föld másik oldalán éppen lezuhan egy idegen eredetű lényekkel teli űrhajó. A lények, vagy ahogy ügyeletes rosszfiúnk hívja, a szimbióták egy kivételével mind emberi kézbe kerülnek. Carlton Drake az Élet Alapítvány vezetője az emberiség jövőjét látja bennük, és maximalista törekvései miatt mindent megtesz azért, hogy életbe tartsa őket. Erre csupán gazdatestekre van szükség, de a szimbíóták válogatnak, vagyis nem akárkivel kompatibilisek.

Eddie Brock oknyomozó riporter éppen ekkor csinál egy átlagos interjút az alapítvány vezetőjével, ám a főszereplő makacssága miatt rosszul sül el a dolog. Eddie élete egyről a kettőre tönkremegy, egészen addig, amíg a sors össze nem hozza egy szimbiótával, pontosabban Venommal. Halkan jegyzem meg, hogy ekkora már a bő kilencven perces játékidőből háromnegyed óra maradt hátra.

Szóval Eddie testét végre megszállta Venom, így végre igazán elkezdődhetett a film. Ezt a készítők is hasonlóan gondolták, hamar beindult hát az akció és látványorgia, de ezen felül nem sok említésre méltó jelenettel leptek meg minket. Legalább is pozitív értelemben nem, a negatívumokat ugyanis naphosszat lehetne sorolni. Na meg abban a kevés jó dologban is rengeteg probléma üti fel a fejét, és így szinte minden teljesen élvezhetetlen.

Az akciójelenetek pörgősek, de szörnyen rosszul lettek felvéve valamint megvágva is, és ez egyébként a film szinte minden egyes kockájára vonatkozik. Emellett a hangszerelés is gyenge. Rossz dalválasztások, és totál sablonos hangeffektek rontották tovább az összképet. A történet egy idő után szétesik, és a film elején megismert kevéske karaktermotivációk mindegyike is eltűnik a semmibe.

Karakterek közül is csak két említésre méltót tudnék kiemelni, de velük sem lehetünk elégedettek. Hardy hiába teszi oda magát maximálisan, az általa játszott Eddie Brock pocsékul van megírva. Egy hisztis, sikítozós, kalimpálós kisfiút csináltak belőle, olyan volt, mint Shia Lebouf a Transformers filmekben. Maga Venom is hasonló cipőben jár. Eleinte félelmetes ugyan, és beszólásai is rendben vannak, de átdolgozott karaktere miatt összességében teljes csalódás a figura. A film végén meghozott döntésével pedig egyenesen kiverte a biztosítékot. Ami pedig a legszomorúbb, nem is tudnék róla többet elmondani, mivel alig volt lehetősége kibontakozni.

[h]Rövid pórázon[/h]

Ezek után csak Carlton Drake lehetett volna az egyetlen megmentő, hiszen a film elejétől mutatott alakítása tökéletesen passzolt remekül kidolgozott karakteréhez, de a vége felé haladva úgy tűnik a forgatókönyvírók esze elkezdett módszeresen kihagyni. Személyiségét remek monológokkal és kivételes motivációval tették kivételessé, de ezt a nehezen felépített várat egy mozdulattal sikerült a földdel egyenlővé tenni.

Nem csaltak hát érzékeim, a Venom nem lett jó film. Logikai hibák, elhanyagolt karakterek, rossz történetkezelés, hozzá nem értő rendezés és még sok egyéb probléma mutatja azt, hogy ennek a filmnek ilyen formában nem kellett volna elkészülnie. Az nagyon látszik rajta, hogy a játékidőt rendesen megfaragták, és ha egyszer talán kikerül egy rendezői változat, akkor egy pár kérdésre választ kaphatunk. De nem, biztos vagyok benne, hogy a Venom ezután sem lesz jó, sőt egy ilyen élmény után lehet meg sem merném nézni újra. Őszintén meg sem érdemelné, hiszen az a nemtörődömség és amatőrizmus, ami a filmen látszik, nem érdemel még egy esélyt.

Azért a két főszereplőnek jár a dicséret, hiszen ők minden tudásukat beleadták annak ellenére, hogy tudták mibe kezdenek bele. Ruben Fleischer rendezőnek pedig üzenem, hogyha képes volt egy Zombieland-et olyanra megcsinálni amilyen, akkor legalább most is összeszedhette volna magát egy kicsit. A forgatókönyvírókat inkább már meg sem említeném, mert előző munkásságaikat látva csak azon lepődök meg, hogy van még hol dolgozniuk. Ez a film mintha hasonló cipőben járna, mint a Fantasztikus Négyes. Kényszerből megcsinálták, hogy legyen, a végeredmény minősége pedig az égvilágon senkit sem érdekelt. Mondjuk az első heti visszajelzések után érthető is, hiszen a Venom egyelőre okádja magából a pénzt.

Csak saját felelősségre ajánlom megnézni a filmet, hiszen a gyengébb idegzetűeknek komoly agykárosodást okozhat, de az erősebb jellemeket is könnyen megviselheti. Hiába Tom Hardy fenomenális játéka, mást akkor sem tudnék kiemelni, ha kényszerítenének rá. Ennek ellenére negatívumokból legalább nincs hiány, azt a kevéske játékidőt maximálisan kitöltötték vele. Amúgy az R besorolás elhanyagolása nem hiányzott, és Pókember nélkül is megvoltunk, de Venom önmagában kevés volt, főleg ilyen formában. Aki ezután mégis rávenné magát egy kellemes mozizásra, az kerülje a 3D vetítéseket, mert semmi értelme, csak a jegy lesz drágább. Meg aztán értelmesebb filmeket is vetítetnek a hétvégén, amire jobban megéri kidobni azt a pár ezer forintot.

[h]Csatlakozz a Geek Világ közösséghez![/h]

Az első tematikus hónapunk a horror jegyében telik. Ha van bármilyen érdekes sztorid, hogyan és mikor találkoztál a műfajjal, ne tartsd magadban! Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, és beszélgess velünk bármilyen geek témában!

Ha tetszett a cikk, és szeretnél még többet olvasni tőlünk, akkor kedveld Facebook és Instagram oldalunkat, vagy kövess minket Twitteren, hogy ne maradj le a legfrissebb írásainkról!


patreon
Sending
User Review
0 (0 votes)