Kiemelt cikkekKönyvOlvasónapló

Kiemelt cikkekKönyvOlvasónapló

Kiemelt cikkekKönyvOlvasónapló

Michael Walden: Herden Által Homályosan ajánló

Szerző

Közzétéve

2020. ápr. 1.

Kommentek

0

Paul Wittgen visszatért, és még őrültebb, mint valaha. Michael Walden, az Eshtar-trilógia szerzője 2018-ban a Mysterious Universe fedélzetén is kipróbálta magát. Mivel személy szerint leginkább csak névről ismerem a sorozatot, újoncként vághattam bele ebbe a tetemes univerzumba. Még ha ez a fajta ponyva nem is áll teljesen közel az ízlésvilágomhoz, be kell vallanom, hogy marha jót szórakoztam Walden legutóbbi MU regénye, a Hédammuš újra száll során.


Így nem volt kérdés, hogy várni fogom a folytatást Paul Witgennel a főszerepben. Az előző kötetnél, az ajánlómban megfogadtam, hogy több MU regényt fogok elfogyasztani. Sajnálatos módon ez azóta sem történt meg. Mindig közbejött valami, és mindig egyéb elfoglaltságra hivatkozva elodáztam e könyvek olvasását. Nem is merek a jövőre hasonló ígéreteket tenni, pedig kutya legyek, szeretnék párat bepótolni. Ha kommentben megírjátok, hogy szerintetek melyek a kötelező darabok a sorozatból, annak roppant hálás lennék.

Annyit azért eddig is tudtam, hogy Paul Wittgen igencsak kulcsfontosságú szereplője az Mysterious Universe-sorozatnak, Walden pedig spin-offjával az ő eredettörténetét hozta tető alá. Ezúttal sem lesz hiány akcióból, humorból, és odavágó badass-ségből.

[h]Szex, akció, humor[/h]

Azt már az elején leszögezném, hogy ezúttal a regény humora az esetek nagy részében nem ütött nálam. Nem mondom, hogy egyszer sem kuncogtam magamban, de nem véletlen, hogy nem szoktam a blogra vígjátékokról írni. Azt sem állítom, hogy faarcú ember volnék, és nincs humorérzékem. Egészen egyszerűen egy film, játék, vagy könyv nehezen tud megnevettetni.

Legutóbb az Afterpartynak sikerült, azzal nagyjából be lehet lőni a poénvilágomat. A Herden által homályosan kendőzetlenül bánik az altesti poénokkal, kb Austin Powers mértékkel. Ezzel egyébként nincs is baj, emiatt tuti rengetegen fogják imádni a kötetet, csak nekem nem ült annyira.

Az akció viszont annál inkább. Rengeteg pazarul megírt akciójelenetet olvashattam, szinte forgatókönyvszerűen, nagyvászonra kívánkozva. A párbeszédek is kiváló fluiditást eredményeznek, valósággal falni lehet az oldalakat.

[h]Szórakoztat és elgondolkodtat[/h]

A történet egyébként meglepően komplex és kidolgozott. Waldentől nyilván nem áll távol a mögöttes tartalom és a gondosan kimunkált történet, de egy egyszerű szórakozást ígérő sci-fi fantasy ponyvához képest kifejezetten erős. Tehát a regény fő célja, a szórakoztatás mellett bebizonyosodott, hogy simán megférnek filozófiai vonások is.

A keresztény egyház inkvizíciót akar végrehajtani. Egy férfi Pál apostol reinkarnációjaként gyűjti maga mellé a híveket, amit az egyház eretnekségnek tart. Biztosak benne, hogy az illető egy imposztor. A császár odaadja seregét az inkvizíciónak, hogy biztos sikerrel járjon a küldetés. Paul egy sokkal gyakorlatiasabb és földhözragadtabb ember, mint a kényszerből mellé társuló inkvizítorok. Emiatt rengeteg feszültség lesz a főinkvizítor és közte, állandó erkölcsi vitáik pedig zseniális ízt adnak az egész kötetnek.

Wittgen immáron az IMC ezredeseként tevékenykedik, és a császári flotta kulcsfontosságú szereplője lesz. Szövetségesei oldalán úgy próbál lavirozni, hogy a templomosok is jóllakjanak, és a civilek is megmaradjanak. Ez azonban sokkal nagyobb kihívás, mint amire elsőnek gondolnánk. A kezdetben humoros cívódások és beszólogatások az inkvizítor és Wittgen között hamar sokkal meredekebb fordulatot vesznek, és szinte szó szerint izzik közöttük a feszültség.

[h]Vallásról, haladóknak[/h]

Walden a Herden által homályosan során is megmutatja szenvedélyét és tehetségét a teológiai témák és a történelem iránt. Amikor metafizikai, vallási kérdések vannak terítéken, nagyon komollyá válik a hangvétel, és képtelenség letenni a könyvet. Ilyenkor óhatatlanul az olvasó gondolatai is kicsaponganak, és feltehetünk magunknak is olyan kérdéseket, amelyek aztán nem hagynak napokig nyugodni.

Saul Tharséus (Pál apostol) karaktere iszonyatosan érdekes, főleg a regény utolsó harmadában. Erről értelemszerűen nem is írnék többet spoilerek elkerülése végett, de már ő és az emberek kapcsolata miatt megéri a Herden végére érni. Ugyanakkor szintén érdekfeszítő a regény jelenében működő egyház, és vallási dogmák szembenállása az ókeresztény tanokkal.

Száz szónak is egy a vége, akit egy hangyányit is érdekelnek az efféle kérdéskörök, mindenképpen csapjon le a könyvre, mert igencsak gondolatébresztő ezen a téren. Ha meg nagyon kíváncsiak vagytok az író bővebb véleményére, akkor hallgassátok meg Walden és Puzsér Róbert közti vitáit Isten létezéséről.

A különféle csatajelenetek továbbra is hozzák a Waldentől megszokott minőséget. Részletesek, sci-fi mértékkel nézve földhözragadtak, mégis hihetetlenül nagy volumenűek. Legyen szó földi ütközetről, űrcsatáról, párharcról, háborús frontról, az író roppant szemléletesen mutatja be a regény magjaként is szolgáló csatározásokat. Paul új Herdenhez jut, de azt is megmutatja, hogy néha elég neki egy keramitkés is ahhoz, hogy hatékonyan eltegyen másokat láb alól.

Összességében tehát a Herden által homályosan simán az egyik legszórakoztatóbb SFF, amit az elmúlt időkben olvastam. Terjedelmét tekintve nem hosszú darab, pillanatok alatt a végére lehet érni, de ehhez hozzájárul kimondottan olvasmányos mivolta is. Walden belepakolt mindent, amihez ért, és amit szenvedéllyel tud az olvasók elé tárni. A regény magját képezi a humor, szex, ügyesen megmunkált karakterek, a véres- és hangulatos akciók és a változatos történet. Utóbbi rendkívül erőteljesre sikerült, nem mellesleg az író teletűzdelte kifejezetten érdekes filozófiai és vallási kérdésekkel is. Azonban nem kell megijednie senkinek, aki csak egy laza szórakozásra vágyik, hiszen a komolyabb felütések egyáltalán nem mennek a könnyedség rovására.

Mysterious Universe-rajongóknak kötelező darab, azonban aki egyáltalán nem ismeri a sorozatot, annak a különböző kifejezések, fegyverek, politikai berendezkedések idegenek lehetnek. Nem beszélve a kötet főszereplőjéről. Akit viszont így is érdekel az MU világa, annak meleg szívvel ajánlom a Hédammuš újra szállt, szintén Michael Walden tollából. Paul Wittgen itt kerül bemutatásra, innen indul útja afelé a személy felé, akit már a veterán rajongók régóta ismernek.

A recenziós példányt köszönöm az írónak Michael Waldennek, és a Tuan kiadónak!

A májusban érkező regényt az alábbi linken rendelhetitek meg: Herden Által Homályosan

[h]Csatlakozz a Geek Világ közösséghez![/h]

[h]Támogatom az oldalt[/h]

donate geek világ
8/10

Walden legújabb műve, a Herden Által Homályosan egy roppant szórakoztató akció sci-fi. Az író nagyon ért a történetmeséléshez, a párbeszédekhez és a változatos karakterekhez. Ugyanakkor a történet egyszerre érdekfeszítő, mély, gondolatébresztő és egyúttal humoros, könnyed; igazi könnyed szórakozás. Persze minden Mysterious Universe-rajongónak kötelező darab.