Kiemelt cikkekKönyvOlvasónaplóSarokkő

Kiemelt cikkekKönyvOlvasónaplóSarokkő

Kiemelt cikkekKönyvOlvasónaplóSarokkő

Minden, amit tudnod kell a Mysterious Universe-ről

Szerző

Közzétéve

2022. dec. 22.

Kommentek

0

A Tuan kiadó hatalmas fába vágta a fejszéjét: a Mysterious Universe berkein belül jövőre elkezdődik legújabb, – és eddigi legnagyobb – 10 kötetből álló sorozata, az Arturus-lázadás.

Az elmúlt években én is foglalkoztam már MU könyvekkel az oldalon, azonban most szeretnék egy átfogó képet nyújtani azoknak az új olvasóknak, akik nem tudják melyik oldalról közelítsék meg ezt a termetes sorozatot. Ezúttal én is lehetetlen küldetésre vállalkozom, hogy megpróbáljam összefoglalni a Mysterious Universe történelmét, fontosabb mérföldköveit és állomásait.

Ahogy Brett Shawnak, vagy Paul Wittgennek is mindig akad egy titkos fegyver a tarsolyában, nekem rögtöm három is: Bayer Tibor, a Tuan kiadó tulajdonosa, Michael Walden, illetve Dave Howard, – számtalan nagyszerű regény szerzői – voltak segítségemre olyan információkkal, melyek nem találhatók meg az interneten. Ezúttal is köszönöm nekik tartalmas válaszaikat tökéletesen laikus kérdéseimre.

[h]A kezdetek[/h]

Mielőtt belecsobbanunk a Mysterious Universe kalandos világába, nem árt némi kitekintés a sorozatot megjelentető kiadó felé. A Tuan Kiadó eredetileg 2003-ban indult, de a cég csak 2006-ban kezdte felvenni a ma is ismert alakját. És hogy honnan érkeztek a fantasztikum világába?

A kiadónk gazdasági formáját adó kft. 2007-ig delikáteszként üzemelt, utána egyből a science fiction és a fantasy került előtérbe.

Bayer Tibor

Az éles kanyart vett Tuan azóta is töretlenül szolgálja ki a hazai geek-kultúra mondhatni hardcore-abb rétegét, hiszen nem csupán a Mysterious Universe kapcsán emlegethetjük őket. Természetesen a könyvkiadás az egyik fő profilja, amivel egyértelműen lefednek egy hiánypótló érdeklődési kört.

A teljesség igénye nélkül az MU mellett megtalálható kínálatukban a Warhammer 40k sorozat megannyi kötete, a gémerek örömére Dragon Age, Mass Effect, Halo regények, de az olyan szerepjátékokhoz köthető könyvek is fellelhetők, mint a M.A.G.U.S vagy a Dungeons & Dragons. A könyvek mellett szerepjátékok, wargame-ek és egyéb hobbykellékek, figurák forgalmazásával is foglalkoznak.

[h]Út egy rejtélyes univerzumba[/h]

A gyors kitekintés után pedig kanyarodjunk rá a cikk fő témájára. A Mysterious Universe elég régóta a piacon van már, és sok rajongót tudhat magáénak, mégsem teljesen egyértelmű, hogy mikor és honnan indult a sorozat.

A Mysterious Universe keletkezése megegyezik a saját univerzumunk keletkezési dátumával. Hellyel-közzel 13,6 milliárd éves.

Dave Howard

A Mysterious Universe már a Tuan előtt is létezett, a Cherubion kiadó gondozásában jelentek meg az első történetek (leginkább novellák, kisregények formájában), még a 2000-es évek előtt. A pionírok, Szélesi Sándor, művésznevén Anthony Sheenard, Fonyódi Tibor (Harrison Fawcett), és a sorozat “bábája”, Nemes István hathatós közreműködésének révén indult útjára a sorozat. A legelső MU történet a Hogyan legyünk Sherlock Holmes című novella volt a Galaxis Császára című Cherubion Science Fiction antológiában 1998-ban.

A Mysterious Universe első hivatalos megjelenése, – ami végül két írást jelentett az Aranypiramis CSF Antológiában, 2000-ben -, az Aranypiramis Fawcett regény, mellette pedig a Misztériumjáték című Sheenard kisregény lett. Ekkor már létezett a Katedrális opusz, az Ópiumkeringő, az Aranypiramis és a Holtak Galaxisa, ám most új értelmet nyertek, új háttértartalmat, és vadonatúj megvilágítást egy szupernova fényében.

Egy régóta jelen lévő könyvsorozat első lépései mindig érdekesek, de amikor közelebbről is megvizsgáljuk a születés pillanatát, gyakran elég prózai marad a jelenség. A MU-nél is ez a helyzet. Kezdetben Sheenard és Fawcett művei még különálló univerzumokban léteztek, ám amikor kiderült, hogy lényegében – egy kis erős túlzással – miattuk veszik az emberek a sorozatot, Nemes István előállt az ötlettel, hogy fűzzék egybe a történeteket. A cél az volt, hogy legyen átjárás a sztorik között: utaljanak egymásra, és legyenek egy idősíkba-idővonalba egyeztethetők

Az első tervek alapján még Anthony Sheenard Városalapítók című regénye is belefoglaltatott volna, ám ez végül nem történt meg. Így aztán a Katedrális momentum, a Brett Shaw történetek és York Ketchikan/Katchikan kalandjai kerültek egyazon kalapba. Tehát az univerzum létrejött, és a Nagy Bumm kis magjából újjászületett a világ, immáron Mysterious Universe néven.

Dave Howard

[h]Vagy horror lesz időutazással, vagy kabaré military SF köntösben[/h]

A Mysterious Universe egy roppant sokszínű és változatos sorozat, ugyanakkor megvannak a rá jellemző alapkövei, melyekből előszeretettel építkezik. Ha tudatosan nem is volt meghatározva a csapásirány, vagy hangosan kimondva milyen a stílusa, az írók intuitíven felvették a ritmust.

A különböző kötetekre egyaránt jellemző, hogy szórakoztató céllal íródtak, rendszerint megmosolyógtatóak és mindig jelen van az adrenalindús akció. A sorozatot leginkább a mesélők stílusa határozza meg, akik nem riadnak vissza, ha drámával, szerelemmel, szexszel, horrorral, thrillerrel, mesével, vagy épp hard-sf elemekkel kell megfűszerezni a történetet.

A sorozat stílusa olyan, mint egy műsorsáv a reggeli óráktól a késő éjszakai, erősen korhatáros vetítésekig.

Dave Howard

És még ha az alappillérek egyértelműen felismerhetők és nyomon követhetők, az is elmondható, hogy a nagy sorozatot képező különálló alsorozatok és az egyes regények is más-más hangulatúak. A MU esszenciáját Dave Howard remekül foglalta össze néhány sorban:

Az MU olyan fantasztikus művek egysége, ahol néha megüljük, néha megöljük a sárkányt, aki/ami az univerzum ura, egy pándimenzionális lény, szupertudattal. Mellette angyalok küzdenek az emberiség fennmaradásáért, misztikus energiákkal és szupertechnológiával. És hol ez domborodik ki, hol az. Vagy horror lesz időutazással, vagy kabaré military sf köntösben.

Dave Howard

[h]Korunk misztikuma és a sci-fi[/h]

Adta magát a kérdés, hogy ha meg is volt a kijelölt csapásirány, mi lehet egy ekkora sorozat mögött a koncepció? Mégsem lehet vaktában lövöldözni, és össze-vissza írogatni mindenről: valahogy kapcsolódnia kell ezeknek a sztoriknak nem csak nevében, de alapvető mondanivalójukban is. Michael Walden készségesen válaszolt:

Mostanra biztosan van koncepciója a sorozatnak, de nem tudom, mi volt az az időpont, amikorra ez kikristályosodott. Megkérdeztem néhány rajongót is, hasonlóan gondolták, mint én: a MU jelen korunk történelmi, misztikus és rejtélyes ideáit vetíti sci-fi környezetbe.

Én manapság is ennek próbálok megfelelni. Tehát fogunk egy történelmi eseményt, esetleg kevéssé ismertet, egy legendakört, egy népet, egy kultúrát, egy misztikus ideát, és írunk köré egy leheletnyit oktató jellegű kalandregényt. Persze a MU-ban van kifejezetten humoros, drámai, military jellegű könyv is, de a cselekmények főként kalandregény képét adják. 

Egy másik, nagyobb ívű koncepció a nagyhatalmak felemelkedése és bukása, legyen szó akár a NOS-ról, a Katedrálisról, a von Anstettenek Dominatusnak is nevezett birodalmáról, a gillethekről, stb.

Michael Walden

[h]Sokan, de nem elegen[/h]

A Mysterious Universe nem csak kötetek, de közreműködő írók terén is hatalmasra duzzadt az évek során. Regényíróként a következő nevekkel találkozhatunk a MU-kötetek borítóin: Fonyódi Tibor, Szélesi Sándor, Böszörményi Gyula, Szalai-Kocsis Tamás, Mészáros László, Waldman Szabolcs, Valyon Tamás, jövőre pedig csatlakozik Fekete Gábor.

Novellák tekintetben még gazdagabb a felhozatal:

Fonyódi Tibor, Szélesi Sándor, Szalai-Kocsis Tamás, Tamás Attila, Böszörményi Gyula, Mészáros László, Gabriel Varga, Harangozó Balázs, F. Tóth Benedek, Dr. Zsolnay András, Szőts László, Királyházi Csaba, Bukros Zsolt, Rákosi Mihály, Imre Viktória Anna, Hegedűs András, Valyon Tamás.

A sorozatban megjelent művek pontos számáról már nehezebb nyilatkozni, mert volt olyan novella, ami aztán regényre hangszerelve is megjelent. De olyan is történet is akad, ami előbb két részben, aztán egy nagy kötetben, majd négy külön kötetben is megjelent.

Dave Howard ismét segítségemre volt, és ha nem is volt egyszerű dolga, de összeszedte a pontos számot (a képletből kivette a második, és az azontúli megjelenéseket).

Pillanatnyilag 28 regény jelent meg: Anthony Sheenard 8 regény, Harrison Fawcett 10 regény, Böszörményi Gyula 1 regény, Dwayne Hudson 1 regény, Michael Walden 4 regény, Dave Howard 3 regény, I. M. Brod 1 regény.

Antológia pedig négy: Birodalmi Osztag, Az Evolvens Kalózai, A Katedrális Őrzői, Az Oligarcha vérvonala.

Dave Howard

Ekkora felhozatal mellett nem csodálkoznék, ha egy új érdeklődő rendesen vakargatni kezdi a fejét, hogy hol is kezdje. Tudom, mert eveztem ebben a csónakban. Még mindig valamennyire elveszettnek érzem magamat, de az induláshoz tudok némi kapaszkodóval szolgálni.

Azzal senki nem lő mellé, ha elkezdi felgöngyölíteni a Brett Shaw-regényeket, mert kiváló alappal szolgálnak a sorozat stílusához, illetve történetmesélési jellegzetességeihez.

Kapudrognak az Ópiumkeringőt javasolnám, minden benne van, amitől vérbeli Mysterious Universe-kötetnek lehet nevezni, és nem szükséges hozzá semmilyen előképzettség. A 27. században játszódó (Dominatus-sorozat) első pár Brett Shaw-sztori után már el lehet indulni más sorozatok irányába is, de addigra az olvasó is beleszokik a világba, és bátran lehet válogatni akármelyik alkotás közül, legyen szó múltról (23-24. század), vagy jövőről (30. század).

[h]Arturus-lázadás[/h]

A Mysterious Universe gazdag történelemmel rendelkezik, de hatalmas erőfeszítéseket tesznek az alkotók, hogy izgalmas jövője legyen. A sorozat dübörög tovább, sőt, jövőre hatalmas fába vágják a fejszéjüket. Arturus-lázadás címmel érkezik egy tízkötetes regénysorozat, ami nem csak a kiadó életében, de a hazai folytonos könyvsorozatok tekintetében is egy páratlan vállalás, hiszen itthon még ilyesmire nem volt példa.

Magáról a történetfolyamról még nem sokat tudni, annyi viszont biztos, hogy III. von Anstetten uralkodása idején fog játszódni, és az emberiség történelmének legnagyobb konfliktusába fog csöppenni az olvasó.

Várhatóan 2023 január végén jelenik meg a nyitókötet Michael Walden tollából, Lángvörös Égbolt címmel.

A cikk megjelent videós formátumban is. Ha tetszett, kedveld be és iratkozz fel a GeekVilág YouTube-csatornájára!

[h]Csatlakozz a GeekVilág közösséghez![/h]