KépregényOlvasónapló

KépregényOlvasónapló

KépregényOlvasónapló

Monstress: Fenevad ajánló

Szerző

Közzétéve

2019. jún. 30.

Kommentek

0

Marjorie Liu és Sana Takeda fantasy-sorozata, a Monstress egy minden tekintetben zseniális alkotás. Hazánkban magyar fordításban a Fumax adta ki az első könyvet, ami a sorozat első hat füzetét tartalmazza. Farkasvérű Maika itt van, és villámgyorsan lopta be magát a szívembe.


In medias res

A Monstress első lapjain hirtelen kerülünk a történet sűrűjébe. Rengeteg szereplővel ismerkedhetünk meg, akikről azonnal meg lehet állapítani, hogy nem tipikus papírmasé karakterek. Mindenkinek vannak érzései, céljai, félelmei, sötét titkai. A mellékszereplőkön is folyamatosan megfelelő hangsúly van, és jellemük is remekül ki van dolgozva.

Főszereplőnk, Maika, az arkán lány rabként érkezik a küméik területére, hogy aztán továbbadják rabszolgának a többet licitáló nemesnek. Azonban a lány önszántából került fogságba, hiszen így könnyebb közelebb kerülnie (és megölnie) a küméi boszorkát, Yvette-et.

maika monstress

Ennyi még talán nem spoiler, de Maikának sikerül a terve és a helyszínt egy maszk darabjával és Kippával, a “kis rókával” hagyja el. Ennél tovább viszont már tényleg nem merészkedek a történetben; megannyi csavar és érdekes karakter fogja keresztezni Maika útját, nem beszélve a benne lakozó “szörnyetegről”, ami rettenthetetlenül próbál kitörni belőle.

A háború sosem válogat

A Monstress vérbeli dark fantasy. És minden benne van, amitől tökéletesen tud működni. A karakterek az alapjaiktól kidolgozottak, a cselekmény tempós, mégsem kapkodós, és a történet a maga morbid és szívfacsaró módján igazán varázslatos. A fantasy környezethez képest is rettentő életszerűnek hat számos részén; hiszen a háború és annak borzasztó következményei, akárhonnan is nézzük, nagyon megviseli az embereket.

Lapról lapra egyre többet tudunk meg a világról, és nincs ránk zúdítva végtelen mennyiségű információ, hogy “tessék, oszd be!”. A világról, különös lényekről menet közben is egyre többet megtudhatunk, de a részek végén mindig kapunk egy kis töri leckét, ami segít a küméik és árkánok szembenállásának megértésében, illetve egyáltalán arról, hogy honnan származnak az arkánok.

Mestermunka

A képregény bemutatja sok-sok vérrel átitatott lapon a háború borzalmait, áldozatait, mindezt a maga groteszk, ám lenyűgöző módján.

Ebben a különlegesen egyedi képregényben továbbá alig akadnak férfi szereplők. Eddig, ha jól emlékszem egy darab főbb férfiszereplővel találkozhatott az olvasó; illetve Ren, a macska is hímnemű, de nagyjából ennyivel zárul is a sor. Azonban egy pillanatig sem éreztem tolakodónak, vagy erőltetettnek, hogy minden karakter nő. Ha van is feminista töltete a Monstressnek, egyáltalán nem nyomja le az olvasó torkán, mindinkább változatosan bemutat egy csomó karaktert, akik között vannak ambíciózus törtetők, önzetlenek, kedvesek, gyilkosok, szörnyetegek, barátok, ellenségek, jók, gonoszak és talán ártatlanok is.

monstress képregény

A Monstress rajzai egyszerűen elképesztőek. Nehéz találnom olyan szavakat, amelyek megközelítőleg is visszaadják azt az élményt, amit olvasás közben átéltem. Minden oldal tökéletesen megmunkált, a sötét tónusok és kontrasztos színek tökéletesen megágyaznak a fantasy hangulathoz. A kidolgozott részletek miatt sokszor hosszú perceken át nézegettem a rajzokat, és próbáltam a legapróbb ceruzat és ecsetvonásokat is megfigyelni. De ugyanígy a szereplők ábrázolása, a véresebb jelenetek is lenyűgözően festenek. A megjelenítés és a történetmesélés stílusában főként Távol-keleti hatást kelt, de ugyanennyire jelen vannak steampunk stílusjegyek is.

A rajzok mellett még érdemes lehet kiemelni a fordítói munkát is, ami szuperül lett megszerkesztve és a Monstress világára jellemző szavak is értelmesen lettek átültetve magyarra. A fordítást egyébként a hazai fantasy-körökben is ismert Kleinheincz Csilla végezte, nem véletlen tehát a profi munka. A képregény szerkesztéséért pedig Moskát Anita volt a felelős, aki szintén nem ismeretlen név a zsánerben.

Összességében tehát, ha a közeljövőben csak egy képregényt olvasnál el, és szereted a fantasy műfajt, akkor teljes mellszélességgel állok ki a Monstress mellett. A zsáner kötelezőit nagyszerűen hozza, és bőven afölött is teljesít. A szereplők kidolgozottak, változatosak és a több szálon futó cselekmény tökéletesen leköti a figyelmünket. A rajzok bámulatosak, talán a Monstress a legszebb képregény, amit valaha olvastam. Szóval, ha valami igazán egyedire és lenyűgözőre vágynál, akkor ez a képregény telitalálat.