KönyvOlvasónapló

KönyvOlvasónapló

KönyvOlvasónapló

A negyedik majom ajánló

Szerző

Közzétéve

2018. nov. 4.

Kommentek

0

A következő Olvasónapló cikk félig-meddig rendhagyó lesz. Szerettem volna még a #HorrorHónap berkein belül tudni, annak ellenére is, hogy ez inkább thriller, mint horror. Aztán a kelleténél egy kicsit jobban összecsaptak a fejem fölött a teendők, de jobb később, mint soha alapon csak ideért ez az ajánló. 


[h]A gyilkos naplója[/h]

J.D. Barker regénye hamar best seller lett, és nem is hiába. A negyedik majom egy minden tekintetben erős krimi, thriller, amibe némi horrorelem is került. Van egy kevés Bárányok hallgatnak és Fűrész beütése, de ezt a lehető legpozitívabb bóknak szánom. A történet felépítése roppant elmés, és annak ellenére, hogy némi logikával bizonyos dolgokat a cselekményben meg lehet tippelni, egyáltalán nem válik kiszámíthatóvá. Aztán, ha már tudni vélünk egy csavart, akkor dupla csavarral arcon vág a cselekmény, ügyelve arra, hogy idő előtt ne jöjjünk rá semmire. 

Sam Porter nyomozó már évek óta a a Négy Majom Gyilkos (4MGY) nyomában jár, de az elmés sorozatgyilkos mindig egy (vagy több) lépéssel előtte jár. Áldozatai rendszerint egy, az ő látásmódja szerint rosszat cselekvő ember, és annak valamely hozzátartozója. Igen, a gyilkos-hitvallás miatt itt talán némi Dexter Morgant is felfedezhetünk, ha még emlékszünk kedvenc sorozatos pszichopatánkra.

Egy napon a gyilkos busz elé veti magát, ami azonnal végez vele. Azonban hátrahagy még egy utolsó áldozatot, akinek hollétéről senki nem tud semmit. A holttestnél megtalálják a 4MGY naplóját is, ami talán segíthet megérteni, hogy honnan jött és miért lett belőle olyasvalaki, aki levágja emberek fülét, kiszedi a szemüket, kivágja a nyelvüket és végül megöli őket.

A napló egyes bejegyzésein minket, az olvasókat is végigvezet az író. Minden második fejezet a napló egy-egy szegmense, amiben megismerhetjük a gyilkost, amikor még kis srác volt. De ott már láthatjuk, hogy az ártatlan gyerekkor nála már rég véget ért.

Porter és csapata megpróbálja felkutatni az utolsó áldozatot, miközben egyre többet tudnak meg a gyilkos személyiségéről. Azonban lehet most nem is írnék A negyedik majomról, ha tényleg csak ennyiről szólna az egész. A regény tele van kiválóan felvezetett és megírt történeti csavarokkal, amikre tényleg nem igazán lehet számítani. Végig fenntartja a feszültséget, és a kriminek és thrillernek ilyen tökéletes elegyével nem találkozhatunk minden sarkon.

[h]Magába szippantó élmény[/h]

Barker regénye kicsit olyan, mint egy nagyszülőktől megörökölt recept. Azokban minden benne volt, amitől jó volt az étel, de nem is lennénk emberek, ha nem kísérleteznénk vele, és nem turbóznánk fel egy kicsit ezzel-azzal. Így tett Barker is. Látszólag sorra vette a népszerű sorozatgyilkosokat, és a velük foglalkozó filmeket, de a receptet kiegészítette mindenféle földi jóval, amik ráadásul működnek is. Így nem, hogy ugyanolyan jó lett, mint a nagymama főztje, de túl is szárnyalta azt, és talán új alapokra helyezte a bevett szokásokat.

Ritkán esik meg velem, hogy egy könyvet képtelen legyek letenni, de A negyedik majom ilyen volt. Mindig bennem volt a “csak még egy fejezetet elolvasok” tipródás, amiből végül nyolc lett, meg tíz meg még több. Az író remekül adagolja a történetet, mindig pont annyit tudunk meg, amennyit meg kell tudnunk, se többet, se kevesebbet. Okosan váltogatja a szereplőket, és a nyomozás minden pillanata izgalmakkal teli. Ehhez még hozzá jön a néhány fejezetenként megjelenő összefoglaló táblája a nyomozási akciónak. Nagyon hangulatos, és sokat hozzátesz ahhoz, hogy úgy érezzük, mi is a regény részévé váltunk.

Összességében tehát A negyedik majom egy kiváló regény és kiváló thriller. Gyengébb idegzetűeknek nem szívesen ajánlanám, mert elég sok explicit jelenet akad a könyvben, de aki krimi-horror-thriller vonalon mozog, annak nagy kár lenne kihagyni. Itthon az Agave adta ki, és novemberben jön a folytatás is, ami remélem méltó utóda lesz az első résznek. A mérce igencsak magasan van.

[h]Csatlakozz a Geek Világ közösséghez![/h]

Az első tematikus hónapunk a horror jegyében telik. Ha van bármilyen érdekes sztorid, hogyan és mikor találkoztál a műfajjal, ne tartsd magadban! Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, és beszélgess velünk bármilyen geek témában!
Olvasd el a többi horror cikkünket: HorrorGeek

Ha tetszett a cikk, és szeretnél még többet olvasni tőlünk, akkor kedveld Facebook és Instagram oldalunkat, vagy kövess minket Twitteren, hogy ne maradj le a legfrissebb írásainkról!


patreon
Támogass bennünket a Patreonon!
Sending
User Review
0 (0 votes)