FilmKiemelt cikkekMozgókép

FilmKiemelt cikkekMozgókép

FilmKiemelt cikkekMozgókép

Pig FILMAJÁNLÓ

Szerző

Közzétéve

2021. aug. 18.

Kommentek

0

Amikor derült égből becsapódott a Pig előzetese, valamiért mindenki egy John Wick rip-offra számított. Az alap felütés talán adott is rá okot, hiszen elrabolják Nicolas Cage malacát, aki vélhetően bosszút akar állni. Sőt, igazából maga az előzetes elég erősen rá is játszik a hangulatra. Ami nagyon érdekes, hiszen azon kívül, hogy hatásvadász módon lett összevágva a trailer, valójában nem is állhatnánk messzebb a film cselekményétől és mondanivalójától.

[h]Nic Cage-nek malaca van[/h]

Engem a Pig nagyon meglepett, egyáltalán nem számítottam arra, hogy ennyire mély lesz. Annyira nem, hogy egy teljes nap kellett, mire leülepedett bennem, és szép fokozatosan el kezdtem értékelni és megérteni. Ha azonnal leültem volna megírni ezt a cikket miután lement a stáblista, valószínűleg elhamarkodottan alacsony pontszámot adtam volna. Tényleg kell legalább egy nap, amíg az ember el tud filozofálni a Pig mondanivalóján.

Nicolas Cage karrierje enyhén szólva is megosztó. Korábbi szerepei igencsak próbára tették az értő és kevésbé értő nézőközönség türelmét, vagy tűréshatárát. Míg egyik tábor arról beszél, hogy a Mandy és a Color Out Of Space zseniális trash-filmek a másik oldal szerint egyenesen nézhetetlenek. Azonban tény, hogy nem ezektől az alkotásoktól válik újra közönségkedvenncé Cage.

Én az utóbbi csoportba tartozom, éppen ezért fogadtam erős szkepticizmussal a Pig-et. A trailer ugyan megtévesztő, de az első kritikák és review-k alapján egyértelmű volt, hogy sokkal több van itt, mint ami elsőre látszik. Hogy stílusos legyek, maga a film mély mondanivalója olyan, mint egy szarvasgomba, amit csak a felszín alatt kutatva lehet fellelni. Nagyon nehéz dolgunk lesz, de a végeredmény majd mindenért kárpótol.

FIGYELEM! A CIKK A TOVÁBBIAKBAN SPOILEREKET TARTALMAZ!

Már magáról a cselekmény kiindulási pontjáról is nehéz beszélni spoilermentesen, pontosan amiatt, hogy az előzetes teljesen mást sugall. Hogy ne a teljes sötétben tapogatózva magyarázzak a filmről, ezért a továbbiakban enyhe spoileres bekezdésekkel kell élnem.

Rob (Nicolas Cage) kereső-malacával az erdőben él egy faházban. A látszólag nagyon öreg megviselt fickó együtt járja a malaccal az erdőt, hogy szarvasgombát keressen, amit aztán elad egy kereskedőnek, Amirnak. Amir (Alex Wolff) apja nyomdokaiban járva megpróbálja kiépíteni a saját üzletét a szarvasgomba-piacon, és külsőségek alapján eléggé jövedelmezőnek tűnik kapcsolata Robbal. Egy nap azonban Robra rátámadnak házában, és a malacot orvul elrabolják tőle.

Itt volt az a pillanat, amikor még én is azt hittem, hogy Rob felnyitja a kalyiba pincéjét, előkapja a sörétest és bemegy rendet tenni a városba. Ehhez képest segítségül hívja Amirt, és együtt indulnak neki Portlandbe, hogy megpróbálják kideríteni ki állhatott a sertés-tolvajlás mögött.

A Pig cselekménye kómotos, hangulata pedig végig búskomor. A film során egyetlen lövés sem dördül, és főhősünk sem tetszeleg John Wick szerepében. Meglepő módon a hajsza a malacért csupán egy katalizátor, hogy a párbeszédeken keresztül megismerhessük a három főszereplőt.

A film témája a gyász, a veszteség fel(nem)dolgozása, a múltba kapaszkodás és az ember céltalan küzdelme az életben. Folyamatosan tetten érhető a nihilizmus, legfőképpen Rob oldaláról. A gyász és magány annyira kitépte őt a társadalomból, hogy szinte már semmit sem képes valódinak látni az életben. Minden csak egy álca, mindenki valaki más miatt akarja elérni a mások által kijelölt célját, és mindig külső forrásból várják a megváltást. Miközben a saját érzéseikkel sem tudnak dűlőre jutni.

[h]Érik, mint egy jó bor[/h]

Az akció helyett kőkemény drámát kap a néző, abszolút díjnyertes kivitelezésben. A három főbb színész fantasztikus alakítását a remek dialógusok egészítik ki. Igen, még Cage is eszement teljesítményt nyújt az első perctől az utolsóig. A kezdetben maga elé motyogó remete egyre kiteljesedik, magabiztossá válik és érezteti mindezt azzal, ahogy egyre hangosabban beszél.

A történet a maga módján egyszerű, de mindenképpen furán hathat a néző számára. Ellenben amennyire abszurd a szarvasgomba-üzlet maffiaszerű hálózata, annyira nem légből kapott az ötlet. De ez, és hogy Robról kiderül, hogy egy legendás séf, nem sokban ad hozzá, vagy vesz el a végső konklúzióból.

A Pig egy roppant erős alkotás. Azonnal szinte képtelenség felfogni mi történt, mi a mondanivalója, mindenképpen hagyni kell magunknak egy kis időt, amíg fel tudjuk dolgozni a látottakat. A témái nagyon mélyek, és roppant erősen hatnak az ember lelkére. A drámaisága mellett végig izgalmas, fenntartja a néző érdeklődését. A színészek zseniálisak, és a párbeszédek is odaszegeznek a képernyő elé. Nicolas Cage új magasságokba került, és csak emiatt a filmje miatt simán el tudom felejteni a Mandy-t, és a Color Out Of Space-t is (tudom, tudom sokan szeretik ezt a kettőt is). A gourmet-éttermes jelenet, a helyi főszakács abszurd arckifejezése és Cage monológja pedig lazán megérne bármilyen díjat.

Aki erre a filmre vállalkozik, nem lesz könnyű menet, zsigeri érzéseket fog kiváltani a nézőből. De minden perce abszolút megéri. A vége nem szolgál happy enddel, nincs feloldozás, sőt az utolsó snitt továbbgondolása is leginkább a nézőn múlik.

[h]Csatlakozz a GeekVilág közösséghez![/h]

9/10

A Pig az alap felütés ellenére egy roppant erős drámai alkotás, ami ráadásul Nicolas Cage eddigi legjobb alakítását is elhozza a nézőknek.