Mozgókép

Mozgókép

Mozgókép

Rick And Morty sorozatajánló

Szerző

Közzétéve

2017. aug. 10.

Kommentek

0

Kis túlzással, de a Simpson család óta tudjuk, hogy a rajzfilmek nem csak gyerekeknek szólnak. Sőt, nagyon sok esetben egy-egy animált műsor olyan témákat is boncolgat, amit élőszereplős társai nem feltétlenül tennének meg. Vagy éppen a gyerekeknek szánt aranyos rajzfilmek tartalmaznak elképesztő mondanivalót mélyen, a felszín alatt.


[h]Rajzfilmek nagyoknak[/h]

A példaként említett Simpson család már 26 éve ontja magából az epizódokat, de hasonló népszerűségnek örvend a hamarosan huszonegyedik évadával visszatérő South Park, vagy a tizenöt éve indult Family Guy. Itthon kevésbé ismert az Adult Swim csatorna két zseniális sorozata, a Robot Chicken és a Rick and Morty. Előbbi csaknem minden poénját amerikai pop-kulturális utalásokból gyártja, így nem is csoda, hogy nem lett kapós nálunk. Akinek viszont van egy kicsit erősebb általános műveltsége, annak jó szívvel tudom ajánlani, mert elég meghatározó széria lett az idők során. Nem beszélve arról, hogy a Family Guyból is ismerős Seth Green meghatározó szerepet vállal az Adult Swim életében és rendesen kiveszi a részét a határokat feszegető, szórakoztató műsorok készítésében.


Most azonban a Rick and Morty című amerikai science fiction rajzfilm-sorozattal fogunk foglalkozni. A széria (gondolom az internetnek és különösen a 9GAG-nek hála) az első, még obskúrus évad után már mainstream lett, a második évadra komoly rajongói tábora lett, a harmadik évad pedig most startolt el, és már a McDonalds is Rick and Morty reklámokat tol.
landscape-1491256600-mcdonalds-szechuan-sauce

[h]Zord külső, fekete humor, érző lélek[/h]


A sorozat első részei amennyire furcsák voltak – a szó legszorosabb értelmében —, most legalább annyira divatosak. A főszerepben Rick Sanchez, az alkoholista, őrült tudós és befolyásolható unokája, Morty Smith áll. A nagypapa képes párhuzamos világok között utazni, Morty pedig mindig elkíséri nagyapját különös útjaira. Minden részben másik világba utaznak, ahol természetesen állandóan bajba keverednek. A sorozat kerete nem mutat sok újdonságot, azonban ha jobban megfigyeljük, a maga módján a Rick and Morty egy roppant intelligens rajzfilm.

A cinikus, önző (legtöbbször csak simán bunkó) Rick sem azért viselkedik így, mert a sorozat készítői úgy gondolták, az alaptalan alpári humor jó móka. Mármint ha jól használják, akkor kifejezetten jó dolog is kisülhet belőle, és a Rick and Mortyban nagyon jól használják.

Nagyon furcsa, de minden karakternek a Smith családban megvan a maga pszichózisa, és felnagyítva ugyan, de remekül visszaadják viselkedésükben különböző szorongásukat, félelmüket, depresszív gondolataikat. Ahogy egymással beszélnek, egymáshoz viszonyulnak, az számos pszichés problémára visszavezethető, de mindezek ellenére a Smith család tagjai nagyon is kötődnek egymáshoz, és szeretik egymást. Már, ahogy.
rick_and_morty
Utazásaik során főszereplőink többször bevonják az egész famíliát is, ami még nagyobb humorfaktort jelent. Miközben sokszor könnyesre nevetjük magunkat, azért mindig meg lehet állni egy-egy momentumra, ami után lehet már mosolyogni sem lesz kedvünk. Furcsa így leírni, de minden mozzanatában valami igazán mélyre gyökerező értelem lappang a Rick and Mortyban. Lehet egyszerű, szúrós poénokkal felvértezett sorozatként is nézni, de nem érdemes. Fel kell fedezni a mély és komoly érzelmekkel telített mondanivalót, úgy sokkal jobban fog ütni minden jelenet.

 

[h]Popkult utalások a javából![/h]


Ebben a sorozatban is nagyon sok utalás fedezhető fel, de itt már elég sok fantasztikum-rajongó is felkaphatja a fejét, hiszen nem egy poén épül ismert vagy kevésbé ismert sci-fi alkotások köré (sőt, már a két főszereplő egy masszív Vissza a jövőbe kikacsintás). És most, két évaddal később eszméletlenül várjuk a harmadik szezon minden epizódját.
rick morty
Már a második szezon tele volt igazi csavarokkal, érzelmekkel, és bunkó poénokkal. A folytatást már minden rajongó tűkön ülve várta, főleg, hogy a készítők nem törték magukat, hogy folyamatosan infókat csöpögtessenek. Ami egyébként talán nem is baj.


A lényeg, hogy a harmadik szezon már elstartolt, és már az első pár rész magasra tette a mércét. Úgyhogy kedves Rick and Morty rajongók, várjuk együtt hétről hétre az újabb részeket, amik várhatóan egytől egyig Ricktasztikusak lesznek!


rick morty poopybutthole
Aki pedig még nem vetette be magát a párhuzamos dimenziók világába, de szereti a fekete humort és nem riad vissza a felnőtteknek szóló rajzfilmektől, annak mindenképpen csak ajánlani tudnám a sorozatot.

UPDATE:
Ez a sorozatajánló egy korábban megjelent cikk, amit meghagytam eredeti formájában. A bevezetésben említett rajzfilm sorozatok már 1-2 évaddal később járnak, illetve a Rick and Morty 3. évada is rég (túl rég) véget ért.

[h]Csatlakozz a Geek Világ közösséghez![/h]

patreon
Támogass bennünket a Patreonon!

Sending
User Review
0 (0 votes)