JátékKiemelt cikkek

JátékKiemelt cikkek

JátékKiemelt cikkek

South Park: The Fractured But Whole Játékbemutató

Szerző

Közzétéve

2017. nov. 13.

Kommentek

0

A 2014-ben megjelent South Park: The Stick Of Truth egy sokkolóan jó játék és egyben kellemes meglepetés volt. Nem véletlen, hiszen a sorozat készítői végig részt vettek a videojáték elkészítésében. Az erős hangvételű poénok, ami egyébként is a South Park megkerülhetetlen egyedisége, még jobbak, még elborultabbak voltak, mint a sorozatban. Számtalan easter egg lapult meg végig a játék során, amik bőven hozzáadtak az élményhez. Természetesen, aki nem ismeri a műsort, vagy nem bírja az efféle humort, ezután sem kedvelte meg a South Parkot, de a rajongók (köztük én is) bőven találtunk benne maradandó pillanatokat.


A The Fractured But Whole alcímű folytatás máris hatalmasat robbantott a címben szereplő szóviccel. Őszintén reméltem, hogy legalább annyira megosztó és erős lesz a humora, mint az elődjének. Habár maga a rajzfilm sorozat is bőven visszavett valamennyit az elvont, gyakran fekete humorból, kreativitásban azóta sem szenved hiányt. Nem túl nagy elvárásokkal ültem le az új játék elé, hiszen már úgy éreztem, hogy a Stick Of Truth során mindent eldurrogtattak, amit lehetett. Ugyan egész jól szórakoztam a The Fractured But Whole során is, másodjára már nem ugyanaz az élmény. Az újdonság varázsa rengeteget számít. És ha az elmúlik, felszáll a rózsaszín köd, akkor megvizsgálhatjuk a dolog magját, ami után sokkal objektívebb képet alkothatunk. De szükségünk van objektivitásra egy South Park játéknál? Jó kérdés.
A történet fonalát ott vesszük fel, ahol a Stick Of Truth abbamaradt. A fantasy szerepjátékot Cartman, pontosabban Coon, azaz a Mosómedve szakítja félbe, hiszen a “jövőből érkezett”, ahol borzasztó bűntények tartják rettegésben South Park békés városát. A fő feladat megtalálni egy eltűnt cicát, amiért 100 dollár a jutalom a becses megtaláló számára. Ez az összeg elengedhetetlen a Mosómedve és barátai nevű szuperhős csapat frencsájzának kiépítéséhez. Így hát mi is szuperhősökké avanzsálunk, és nyakunkba vesszük a várost, hogy újabb feladatokat oldhassunk meg. Persze a történet majd tovább eszkalálódik, afféle South Park módra.
Sourth-Park-interview.png
Ami elsőre szembetűnő lehet, az az, hogy a pikáns humor jócskán visszavett. A legfőbb poénforrást sajnos még mindig a fingós viccek armadája képzi, de nem kell zombi nácikra, és hasonló elborult dolgokra számítani, ami valakinek megnyugvást jelent, de számomra hiányzik az igazi South Park-féle sokkélmény.
Játékmechanikai elemeken finomítottak és variáltak, de ezek sem túl innovatívak. Bármennyit is foglalkoztam a játékkal, végig hiányérzetem volt. Mégsem érzem azt, hogy a South Park kifulladt volna, vagy hogy híján lenne kreativitásnak. Egyszerűen valószínűleg már nem én vagyok a célközönség. Akkor felmerül a kérdés, hogy kit szántak megcélozni a Fractured But Whole-lal? Ugyanis ha egy tősgyökeres South Park rajongó sem tartja elégnek a fel-feltűnő easter eggeket, és nem elégszik meg pusztán azzal, hogy a sorozatból ismert szereplők és random helyzetek vannak jelen, akkor ki fogja?
South-Park™_-The-Fractured-But-Whole™_20171020204344.jpg
A játék talán legnagyobb problémája, hogy rövid időn belül végtelenül unalmassá válik. Fél óra mászkálás és harc után konkrétan azt hittem, legalább 2 órát játszottam már. Néha tényleg örökkévalóságnak tűnik South Park városában bármit is csinálni, amit a pár kör után teljesen érdektelenné váló harcok sem javítanak.
Valószínűleg én vagyok az egyetlen a világon, aki így látja a TFBW-t, de egész egyszerűen képtelen vagyok szuperlatívuszokban beszélni róla, amikor nem tudott olyan élménnyel szolgálni, mint amit például az elődtől megkaptam. És hogy magas volt a mérce? Még szép, hogy magas volt, mert a South Parktól az a minimum, hogy valami elképesztőt nyújtson akár a nézők, akár a játékosok felé. Számomra sajnos nem sikerült megugrani ezt a színvonalat, de ettől függetlenül sem tudom azt mondani, hogy ez egy rossz játék lenne. Néhol érződik, mintha kifulladt volna, talán valami kreatív válság lehetett a készítők környékén, hiszen majdnem egy évet késett a játék, melynek okát csak ezzel tudom magyarázni.
59b530a0609c301d008b6041.jpg
Összegezve tehát a South Park: The Fractured But Whole egy kitűnő játéksorozat első részének mostohatestvére. Hiába  finomodott a játékmechanika, és fejlődött egy irányba a humor-faktor kiaknázása, mégis sok a kihagyott ziccer, és kifejezetten hamar önismétlővé és unalmassá válik a játékmenet. Aki egy nagyon hosszú South Park epizódot szeretne végignézni, annak tudnám ajánlani, és a rajongók is tehetnek vele egy próbát, de valami már hiányzik a tökéletes képletből.

Sending
User Review
0 (0 votes)