KépregényOlvasónapló

KépregényOlvasónapló

KépregényOlvasónapló

Star Wars: Darth Vader ajánló

Szerző

Közzétéve

2020. ápr. 24.

Kommentek

0

A Birodalom sziklaszilárdnak tűnő berendezkedése szertefoszlani látszik. Egy ismeretlen ifjú és a Lázadók kitartó csapata elpusztítja a bolygópusztító Halálcsillagot. Palpatine császár Darth Vadert hibáztatja a történtekért, és erősen javallja tanítványának, hogy találja meg a rejtélyes férfit.

Vader fejvadászokat fogad fel, hogy járjanak utána, ki lehet az a vakmerő személy, aki képes volt a Halálcsillagot elpusztítani. Nyilván nem árulok el rettenet titkot azzal, hogy kiderül, Luke Skywalker áll a dolog mögött. Akiről kiderül, hogy valójában Vader egyszem fia.

[h]Darth Vader magánakciója[/h]

A képregény azonban nem erőlteti ezt a vonalat. Persze, minden Star Wars-rajongó (és laikus) jól tudja, hogy mi a történet vége, éppen ezért szükségtelen ezt szajkózni. A sztori ezen szála csupán keretként, vagy egyfajta motivációként szolgál, de mélységeiben egészen más szemszögből ismerhetjük meg a retteget sith Vadert.

Palpatine egy igazi rohadék, efelől eddig sem voltak kétségeim, de a képregény lapjain rá is erősít a tényre. Vadert dróton rángatja, de azért őt sem kell félteni. Magánakcióba kezd, hogy kiderítse hol lehet a fia. Mindezt ügyesen birodalmi ügyek mögé rejti, így szolgálva alibit magának. Összetalálkozik Doktor Aphrával, aki szintén minden hájjal megkent, és minden áron segíteni akar Vader tervében.

A birodalmi bürokratikus rend miatt viszont oda kell figyelnie még az olyan hatalmas harcosoknak is, mint Darth Vader. A Birodalom nagykutyái egyáltalán nem szívlelik őt, és a hatalmi harcok miatt gyakran összetűzésbe is kerülnek vele. Általában a kötözködők húzzák a rövidebbet, de egyvalakitől még Vader is fél: természetesen Palpatine-tól.

Luke felkutatásában fontos szerepet játszik két droid-fejvadász, akik gyakorlatilag lopják a show-t. Az inverz R2D2 és C3PO szolgáltatják a humort, méghozzá elég rendesen. Triplazéró és BeeTee állandóan meg akarnak kínozni valakit, és ha tehetnék minden alkalommal először lőnének, és aztán kérdeznének.

[h]Az Erő Sötét Oldala[/h]

Ha már itt tartunk, a többi karakter kissé sótlan, és Doktor Aphra erőltetett badass-sége sem tartozott a kedvenceim közé. Mindazonáltal érdekes aspektusból láthatjuk Vadert. A filmekben és oké, lényegében minden minőségben megjelenő karaktere félelmet, erőt, hatalmat és gonoszságot sugároz. Semmitől sem retten meg, és mindenkit eltesz láb alól, aki egy kicsit is zavarja. A képregényben ugyan ezek a stílusjegyek is felfedezhetőek, főleg akkor, ha tényleg az engedetleneket kell helyretennie.

Azonban a birodalmi közegben erősen látszódik, hogy nem találja a helyét. Gyűlöli a bürokráciát, és a politikai elöljárókat. Nem beszélve arról, hogy szinte süt a lapokon keresztül, mennyire tart Palpatine-tól. Érdekes látni ezt a polarizált Vadert, a félelméből pedig azonnal kikövetkeztethető miért annyira rettenthetetlen, és még ha a tervezőasztalnál átgondolt, vagy higgadt, csatában dühből ám tűpontosan harcol.

Összességében tehát a Darth Vader képregénysorozat nem igyekszik valami forradalmit az olvasók elé tárni, de nem is feltétlen játszik biztonsági játékot. Vadert új szemszögből mutatja be. Ezt az oldalát a rajongók már ismerhetik, de aki csak a filmekből ismerik a Sötét Nagyúrt, annak okozhat meglepetést a karakter. Szépek a rajzok, egyszerűen felfogható a szövegezés, a két fejvadászdroid pedig nagyon el lett találva, és az atmoszférára sem hatnak negatívan.

A Darth Vader ezen sorozata négy részből áll, itthon a Szukits kiadó forgalmazza. Ha szeretitek a Star Wars világát, vagy odáig vagytok Darth Vaderért, akkor simán érdemes beszerezni.

[h]Csatlakozz a Geek Világ közösséghez![/h]

[h]Támogatlak![/h]

donate geek világ

8/10

A rettegett sith-lovag Darth Vader a Lázadókkal és az ellenszegülőkkel szemben mindig könyörtelen, egy valakitől azonban még ő is fél; Palpatine császár dróton rángatja a nagyúrt, és újabb megpróbáltatások elé állítja, hogy minél jobban elvesszen a Sötét Oldal mélységeiben. A Halálcsillagot felrobbantja egy ifjú erőhasználó, Vader feladata kideríteni, hogy ki volt a rejtélyes elkövető.