KépregényOlvasónapló

KépregényOlvasónapló

KépregényOlvasónapló

Szavamat adom (Cyberpunk 2077) ajánló: Dráma és bosszú Night City-ben

Szerző

Közzétéve

2023. ápr. 23.

Kommentek

0

Tettünk már kiruccanást Night City-be a Trauma Team lapjain, ami képregény fronton alapból magasra emelte a lécet. A Cyberpunk 2077 világa számtalan lehetőséget tartogat, gyakorlatilag egy kiaknázhatatlan aranybánya, amivel a mainstream vonal egyelőre nem nagyon akar foglalkozni. Szerencsére keletibb szomszédaink nem eresztik a gyeplőt és mernek a nagyérdemű elé tárni olyan alkotásokat, mint a Szavamat adom.

Dráma és bosszú

A Cyberpunk 2077 világa ugyan egy elképzelt és szélsőséges jövőképet fest le, a felvázolt problémák mégis univerzálisak, és időtlenek. A radikális agresszivitás és minden szinten túltolt mindennapi élet csak a közeg, a bemutatott történetek viszont mélyen emberiek, és szinte mindig aktuálisak.

A Szavamat adom lapjain Night City keményebb és mocskosabb, mint amit eddig tapasztalhattunk. A történet lényegében egy család körül zajlik, aminek valós gondjai vannak egy kizsákmányoló, velejéig romlott rendszerben. Már az első füzetben várja az olvasót egy nagy csavar, amit eszem ágában sincs lelőni, mert még én is padlót fogtam tőle. Egyáltalán nem számítottam rá, váratlanul ért, és zsigeri hatást tudott kiváltani. Így a sztorit nem is feszegetem tovább; a Szavamat adom a felsőpolcos történetmesélést tűzte ki célnak, és ennek maximálisan meg is felel.

A főbb szereplők élnek, lélegeznek, éreznek. Hajtja őket a bosszú, a szeretet és valahol saját önös érdekeik. Minden panelen tetten érhető a Cyberpunkra jellemző kendőzetlen őrület. A karakterek nincsenek túlírva, sőt a szó nemesebb értelmében nincsenek igazán elmélyítve. De az író (és persze a rajzoló) hihetőnek tudta ábrázolni őket, aminél talán nincs is fontosabb, ha valaki szereplőt alkot egy fikciós alkotáshoz.

Nincs kompromisszum

A Szavamat adom mind a négy része masszívan összetartja a kerek egészet, és kapkodás nélkül mindent elmesél, ami ebben a történetben van. Az akcióban is bővelkedő kötet roppant véres, gyakran kegyetlen és nem törődik a konenvciókkal.

Amennyire szókimondó és brutális, annyira képes érzelmeinkre hatni. Értjük a szereplők motivációját, akik jobbára maradék emberségüket is elvesztik, nem csak az organikus testrészeik lecserélése miatt, hanem a világ és a rendszer pusztító hatása miatt is.

A Szavamat adom nem csak sztori és cselekmény szempontjából egy kiemelkedő alkotás. A színes, vibráns és kendőzetlenül brutális rajzok nagyon hatásosak. A művészi Jesús Hervás nem csak a karakterek részleteire figyelt oda, de a hátterek és a mindig jelen lévő “titkos” főszereplő, Night City is alapos gondoskodást kapott részéről. Utóbbi részvétele még akkor is fojtogató, amikor a helyszín a város melletti sivatag.

A paneleken szereplő rajzok mellett az egyes részek borítói is lehengerlőek. A festményre hajazó alkotások percekig képesek voltak odaragasztani a tekintetemet, ami mostanában nagy szó, hiszen az ingerküszöböm is fentebb került arányosan az elmúlt időszakban elfogyasztott képregények számával.

Verdikt

Szó, mi szó, a Szavamat adom egy maximálisan igényes és lenyűgöző kiadvány. Az élénk sárga borító vonzza a tekintetet, a beltartalom is gyönyörűen kivitelezett, a fantasztikus minőségben nyomtatott lapokat egyszerűen öröm forgatni, illetve a fordítás is megkapta a Fumaxra egyébként is jellemző törődést.

A képregény nem egy szokványos feel-good történet, sőt, a legtöbb olvasó érzelmi világát rendesen meg fogja terhelni. Ez egy bosszúsztori, ami képes lehozni egy embernek a szenvedését egy hihető és érthető szintre. A Szavamat adom mindemellett végig bitang szórakoztató, akciódús és véres, és minden benne van, amit egy Cyberpunk-képregénytől elvárhatunk.

A képregényt megvásárolhatod a GeekVilág Shopban: Szavamat adom (Cyberpunk 2077)