Mozgókép

Mozgókép

Mozgókép

The Witcher (Vaják) SOROZATAJÁNLÓ

Szerző

Közzétéve

2020. ápr. 29.

Kommentek

0

A 80-as évek derekán a lengyel Andrzej Sapkowski még nem sejthette, hogy Wiedźmin című kötete egyszer kitermeli az évtized egyik legismertebb videojátékát. És hogy nagyszabású sorozatot gyárt belőle a Netflix. Természetesen a Witcher (Vaják) szériáról van szó, ami a kelet-európai, később az egész világ fantasy-szcénájának megkerülhetetlen darabja lett. A szintén lengyel székhelyű CD Projekt Red nevű apró fejlesztő cég 2007-ben készített egy játékmenetben átlagos, vagy kicsit az alatti, ám hangulatban erős és frissítően ható videojátékot, amit Sapkowski műve ihletett.

A szájhagyomány hamar felkapta, és annak ellenére, hogy nem öregedett jól ez az rpg, a Witcher első része maradandó nyomot hagyott a térképen. 2011-ben követte a folytatás, ami nekem egy ideig úgy tűnt, hogy a hipszter gyerekek szórakozása volt.

“Mi? Te a hülye Skyrimot nyomod? Pf… meg a Dragon Age 2-t? Cöh… amatőr. Itt ez a Witcher 2. Na, ezt már akkor játszottam, mielőtt megjelent.”

[h]A semmiből a mainstreambe[/h]

Egy kicsit talán tényleg obskúrus volt megjelenése környékén a Witcher 2. De idővel ez a rész is jogosan került fel a legjobb szerepjátékok listájára.

Elérkeztünk 2015-be, amikor a korábbi E3-ok során felhájpolódott (csak szépen magyarul) közönség végre rátehette mancsát a Witcher 3: Wild Huntra. A játék kasszát robbantott, ami nem is csoda, hiszen minden tekintetben egy már-már tökéletes, ízig-vérig fantasy rpg-t kaptunk rengeteg emlékezetes karakterrel, gyönyörű tájakkal és megannyi küldetéssel. Ezt követően volt egy elég hosszú botrányos pereskedés Sapkowski és a CDPR között, ami végül közös megegyezéssel zárult nem olyan régen.

Ismét messziről indítottam ezt a bejegyzést, de ne aggódjatok, mindjárt témánál leszünk.

A Witcher 3 sikere megmozgatta a filmgyártók fantáziáját is, és 2017-ben a Netflix bejelentette, hogy dolgoznak a Witcher sorozaton. De nem a játék világát veszik alapul, hanem Sapkowski történeteit. Innentől végeláthatatlan zavarodottság vette kezdetét a fogyasztók között. Emberek a mai napig nem értik, hogy miért nem hasonlítanak a sorozatban látható karakterek a játékokban szereplő figurákra. Tény, hogy ezen felül is akadtak fura szereposztások, de összességében a casting remek, és mint adaptáció, legtöbbször jól működik a Vaják, mint sorozat.

[h]Jussát várja a vaják…[/h]

A Vaják sorozat első évada után azonban nem teljesen őszinte a mosolyom. Azt nem akarom elvenni az érdemei közül, hogy az esetek nagy részében tényleg jól működik, mint adaptáció. Máskor pedig a szokásos filmes túlkapások miatt eléggé random tud lenni a cselekmény.

Ahogy Sapkowski első kötete, úgy az első évad is inkább antológia-jellegű, nem mindig halad előre folyamatosan a történetben. Pláne nem lineárisan. A Witcher sorozat egyik legnagyobb problémája, hogy az első pár epizódban ügyetlenül használja a cselekmény időbeli eltéréseit. Kábé három rész után esett le, hogy mikor járunk a múltban, és mikor a jelenben. Ne értsetek félre, semmi baj nincs a kronológiai ugrásokkal, de a néző semmilyen támaszt nem kap. Sem egy feliratot a képernyő sarkában, hogy “X évvel később”, de még a szereplők is teljesen ugyanúgy néznek ki, így gyakran fejtörést okoz kisilabizálni, hogy mikor is járunk az időben. Aztán valahogy csak hozzászoktam, és már nem volt annyira zavaró.

A részek lényegében egy-egy novellát dolgoznak fel, de közben hellyel-közzel sikeresen építik a világot, megismerjük a fontosabb szereplőket, motivációjukat és világnézetüket. Azonban sokszor azt éreztem, ha nem lenne semmi fogalmam a Witcherről, mint franchise-ról, akkor komoly gondokkal küzdenék. Egyrészt a már említett időbeli ugrások miatt zavarodnék meg, másrészt a ki-kicsoda, és a hol kérdések is gyakran hangoznának el tőlem. Annyi biztos, hogy kell idő belerázódni a sorozat hangulatába és cselekményébe, de ha jól emlékszem, ugyanilyen érzés volt olvasni Sapkowski könyveit, és ugyanez a megmagyarázhatatlan hangulat kerített hatalmába, amikor először játszottam Witcher-játékkal.

[h]Még van hova fejlődni[/h]

A karakterek egyébként nagyjából rendben vannak. Tudom, lerágott csont, de a szereposztás azért nincs mindig a toppon. Geralt karakteréhez Henry Cavill tökéletes választás volt, ehhez kétség sem férhet, de mondjuk Triss és úgy általánosságban a driádok nem nyerték el a tetszésemet. A Yennefert alakító Anya Chalotra végül nálam bevált, de érezhető, hogy egyedül az ő sztoriját nem a regény-eredeti ihlette (utóbbiban ugyanis nem sok minden derül ki a varázslónő korábbi életéből). A Cirit és Kökörcsint megformáló színészek is abszolút rendben voltak. A mellékszereplők, vagy kevésbé fontos főszereplők pedig hozták az okés szintet, – de túlságosan emlékezetesre nem sikerült feltornázniuk magukat.

A Witcher sorozat néha nem több, mint becsületes iparosmunka, egy standard első évad, ami megalapozza a folytatást. De minden potenciál megvan abban, hogy már akár a második évadra egy roppant sikeres sorozat és kiváló adaptáció váljon belőle. Félreértés ne essék, a Vaják első évada sem rossz, sőt kifejezetten izgalmas, sok remek megoldás van benne, és általánosságban a színészek is remekül alakítanak. Egész egyszerűen akadtak kihagyott ziccerek, és a történetmesélés kicsit bicebóca.

[h]Új aranykor?[/h]

Egyébként meg csak örülni lehet annak, hiszen végre eljött a geekek ideje. Amikor a Netflixen nézettségi listavezető lesz egy sorozat, ami ugyan egy világhírre szert tett könyvsorozatból készül, de tagadhatatlanul videojátékhoz köthető. Mert az emberek először a játékra fognak gondolni, bármi is legyen. Ezen azt hiszem már nem nagyon lehet változtatni, és el kell engedni azoknak a véleményét, akik a játék vonásaihoz hasonlítgatják a sorozatot, és ez alapján mérlegelnek.

Összességében tehát a Witcher (Vaják) sorozat első évada egy remek próbálkozás, és egy jól sikerült adaptáció. A történet pár részig elég kusza, a helyszínek és a szereplők nem feltétlenül egyértelműek, de a hangulat hamar teszi a dolgát. A zene, az atmoszféra, a harcok és a történet, amikor elindul végre nem eresztik a nézőt. Aki bármilyen módon kapcsolódik a Witcher-univerzumhoz, legyen szó könyvről, vagy játékról, mindenképpen nézze meg a sorozatot, ha még nem tette. Igen, vannak még gyerekbetegségei, hibái, de valamiért úgy érzem, hogy a második szezonra ezeken túllépnek a készítők, és megkapjuk a 2020-as évek legnépszerűbb fantasy-sorozatát.

[h]Csatlakozz a Geek Világ közösséghez![/h]

[h]Támogatlak![/h]

donate geek világ
7/10

Összességében tehát a Witcher (Vaják) sorozat első évada egy remek próbálkozás, és egy jól sikerült adaptáció. A történet pár részig elég kusza, a helyszínek és a szereplők nem feltétlenül egyértelműek, de a hangulat hamar teszi a dolgát. A zene, az atmoszféra, a harcok és a történet, amikor elindul végre nem eresztik a nézőt.