KönyvOlvasónapló

KönyvOlvasónapló

KönyvOlvasónapló

Mark Lawrence: Tövisek Hercege ajánló

Szerző

Közzétéve

2018. okt. 17.

Kommentek

0

Nagyon sokan nagyon sokszor ajánlották már nekem Mark Lawrence-től a Széthullott Birodalom trilógiát. Régóta szerepelt már a backlogomban ez nem titok, és csak nagy nehezen vettem rá magam, hogy a háromkötetes masszív történet első felvonását elolvassam. Első blikkre nem értettem, mire fel ez a nagy hájp, aztán aludtam rá egyet, és megváltozott a véleményem.


[h]”15 éves koromra király leszek!”[/h]

Ezer évvel járunk a nagy világégés után. Újra feudális eszmék uralkodnak, az emberek karddal, íjjal és persze némi mágiával harcolják ki a maguk igazát. Az első számomra meghökkentő és egyben pozitív pontja máris ez lenne a Tövisek hercegének; sejtelmesen adagol félreérthető, misztikus infókat az Építőkről, akik a valószínűleg a mostani, huszonegyedik századi társadalom lehetett. Az a számunkra jelenkori társadalom, aminek sikerült leigáznia önmagát valami borzasztó, pusztító vegyi fegyverrel. Roppant okos húzás volt az írótól, hogy arra enged következtetni a mágia és varázslat kapcsán, hogy gyakorlatilag az apokalipszis kvázi mellékhatása volt. Erre nincs egyértelmű kinyilatkoztatás, ezt lehet csak én gondolom így, de remélem ezzel nem vagyok egyedül.

Jorg herceg, a Tövisek hercege főszereplője még csak 13 éves, de mindennél megátalkodottabb, és rettentően vérszomjas fiatal úr. Úti testvérei segítségével eltökélten akart bosszút állni azon az emberen, aki megölte szeretett anyját és testvérét. Nincs mit szépíteni, Jorg egy elvetemült, szadista, szociopata állat személyiségjegyekkel sújtott ifjú. Azonnal kivívja a tiszteletet a nála sokkal nagyobbakkal és tapasztaltakkal szemben is, tehát nem érdemes alábecsülni képességeit. Rendkívül erélyes, határozott, mindig végigviszi az akaratát, bármi is történjék. Szinte sebezhetetlennek érzi magát, vagy csak dacol halandóságával.

[h]Igazi dark fantasy[/h]

A főszereplő a személyiségjegyei miatt roppant unszimpatikus lehet elsőre. Tipikusan úgy viselkedik, amitől kinyílik a bicska az ember zsebében. Később, amikor valamilyen szinten megértjük motivációit, és bosszú-hadjáratát tápláló agresszív vérszomját, akkor valamelyest enyhülhet az olvasóban az iránta érzett majdhogynem gyűlölete. Mert valahogy egyszer sem tudtam utálni ezt a legényt. Minden okom meg lett volna rá, mégis tudtam azonosulni vele, és vártam, hogy elégtételt vegyen az őt ért tragédiákért.

A Tövisek hercege ízig-vérig dark fantasy. Még azon is elgondolkodtam, hogy a #HorrorHónap cikkei közé is bevegyem. Végül letettem róla, mert hiába a sok gyilkolászás, ez a regény végső soron inkább fantasy, mint horror, annak viszont kiváló. Tele van kegyetlenkedéssel, naturalista leírásokkal, amikhez hozzájönnek Jorg borzasztó gondolatai, amik miatt akár helyet is kaphatott volna, de valahogy mégsem éreztem szükségességét.

A regény hangulata nagyon sötét, gyakran melankolikus, magába fordulós. Aki könnyedebb, kalandosabb fantasy-ra vágyik, annál lehet nem talál be a Tövisek hercege, és aláírom, kell hozzá egyfajta hangulat, másképp nem biztos, hogy működni fog. A történet egyébként szuperül építkezik, és a sok visszaemlékezésnek hála még közelebb kerülhetünk Jorg világlátásához. Az író remekül kidomborította, hogy hiába szociopata, vagy pszichopata valaki, mindig lesz egy nála szemetebb, betegebb ember, akit jobban lehet utálni. Ahogy létezik nagyobb jó, ugyanúgy létezik a nagyobb rossz is. 

Összességében tehát a sok-sok hájp miatt öngerjesztő “csakazértse”  hozzáállásomhoz képest kellemeset csalódtam a Tövisek hercegében. A regény eleje kicsit döcögősen indult, mert nem tudtam mire is számítsak majd. Illetve nem tudtam magamban hova elhelyezni az ifjú Jorg herceget. Ahogy kezdett összeállni a kép, és egyre több háttér-információt tudtam meg nem csak Jorg és a királyság viszonyáról, de a letűnt, ezeréves Építőkről is, egyre jobban magába szippantott az atmoszféra. Már biztos, hogy tovább megyek a második és harmadik részre is.

[h]Csatlakozz a Geek Világ közösséghez![/h]

Az első tematikus hónapunk a horror jegyében telik. Ha van bármilyen érdekes sztorid, hogyan és mikor találkoztál a műfajjal, ne tartsd magadban! Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, és beszélgess velünk bármilyen geek témában!
Olvasd el a többi horror cikkünket: HorrorGeek

Ha tetszett a cikk, és szeretnél még többet olvasni tőlünk, akkor kedveld Facebook és Instagram oldalunkat, vagy kövess minket Twitteren, hogy ne maradj le a legfrissebb írásainkról!


patreon
Támogass minket Patreonon!
Sending
User Review
0 (0 votes)