KönyvOlvasónapló

KönyvOlvasónapló

KönyvOlvasónapló

Trollok alkonya ajánló

Szerző

Közzétéve

2018. jún. 14.

Kommentek

0

Szeretted a Vikingek sorozatot? Odáig voltál az új God of Wartól? Mindened a skandináv, északi mitológia? És szeretnél kicsit még többet olvasgatni a témában? Akkor a Trollok alkonya című könyvet neked találták ki.


A következő cikkünk alanya nem a szokványos módon kapcsolódik a Geek Világhoz. Valamilyen szinten azonban ez is velejárója, ha az ember aktívan részt vesz a pop-kulturális világban fogyasztóként. A Trollok alkonya egy olyan könyv, melyben három, több száz éves középkori izlandi történet szerepel trollokról és a helyi népekről.

A könyv írója és fordítója, Dunajcsik Mátyás, – aki egyébként műfordítói ösztöndíjat is bezsebelt a fordítások idején – nagyon hangulatos bevezetőt írt a történetek elé. Így el tudjuk helyezni térben és időben a cselekményeket és segít megértenünk az egyébként nehéz szövegek értelmét.

god of war

Felhívnám azonban a kedves olvasók figyelmét, hogy ne tessék valami modern fantasy alkotásra számítani. A mitológiai lények többféle kontextusban értelmezhetőek, és ismét kiemelném, hogy az izlandi középkorban íródtak a történetek. A fordító szemléletesen mutatja be az előszóban a folklór némely részletét, a skandináv kultúra bizonyos aspektusait, illetve magukat a trollokat, akik afféle keretként, vagy kohéziós elemként szolgálnak. A három történet egymástól független, csak a trollok különböző értelmezése az, ami összetarthatja őket.

Érdekes megfigyelni, hogyan álltak az akkor emberek a kereszténység térhódításához, és hogy mennyire maradt még létjogosultsága a politeista skandináv mitológiának az akkori kor emberei között. Az egyik történet fontos momentuma egyébként az ősi pogányság és a kereszténység közötti feszültség és meg nem értettség.

dunajcsik mátyás trollA Trollok alkonya egyáltalán nem könnyű olvasmány. Szóval senki se várja el tőle, hogy lefekvés előtt egy könnyed történettel lesz gazdagabb. És nem is a megszokott módon szórakoztató a Trollok alkonya, pedig valamilyen szinten az még a mai modern ember számára is. Illetve ez egy visszautasíthatatlan utazás a régmúltba, ahol a mitológiai lények még együtt éltek a helyiekkel, ahol részét képezte a mindennapoknak. Rengeteg név szerepel mindegyik történetben, melyeknek a feldolgozása erőt próbáló lesz. Főleg, ha az ember a könnyed ponyvához van szokva. Az eredeti írók gondos alapossággal bemutatták mindenkinek a rokonságát, de higgyétek el, így sem fogjátok elsőre felfogni ki kinek a kije.

A kemény fedeles könyvet egyébként nagyon szép illusztrációk tarkítják, melyeket Krizbai Gergely “Krizbo” készített. A munkáit megtekinthetitek a következő linken: Krizbo.

 

[h]A szomszéd trollja mindig zöldebb…[/h]

 

A trollok fejben való elhelyezése egyre nehezebb anélkül, hogy a netes trollok jussanak egyből eszünkbe. Sajnos az ő térhódításuk, a romboló, negatív “munkásságuk” mára még azokhoz is eljutott, akik relatíve kevesebb időt töltenek az interneten. Ma már mindenki troll, aki a másik embert szivatja, vagy direkt rosszat akar neki legyen online, vagy offline. A rendszeresen fórumokra járó netezők gyakorlatilag percenként találkoznak ezekkel a lényekkel. Az egyik legfőbb fegyver ellenük, ha nem etetjük őket. Direkt uszítanak, hergelnek, de nem szabad felülni erre a lóra. Nem szabad vitába keveredni, mert hamar személyeskedésig fajulhatnak a dolgok, onnan meg már nincs visszaút.

A klasszikusabb trollokkal egyébként biztos vagyok benne, hogy minden geek találkozott már valamilyen formában. Nincs olyan fantasy videojáték, amibe ne szerepelnének ilyen-olyan megjelenéssel, hol értelmes, hol ostoba lényként (God of War, The Witcher, World Of Warcraft, csak hogy néhány mainstream darabot említsek). A trollok mítosza nagyon régre nyúlik vissza, de mai napig népszerű kelléke filmeknek, játékoknak, könyveknek. Még ha a netes trollok miatt meg is kopott egykori fényük, érdemes néha visszaemlékezni honnan is erednek ezek a lények.

instagram trollok alkonya

Összességében tehát a Trollok alkonya című alkotást mindenkinek tudom ajánlani, akik az északi mondakörök szerelmesei, és imádnak mindent elolvasni a témában. Aki egy könnyed kikapcsolódásra vágyik, akkor nem biztos hogy neki ez lesz a megfelelő könyv, de annak ellenére, hogy nem tegnap íródott, egészen szórakoztató, de minimum roppant érdekes. Bepillantást nyerhetünk egy letűnt kor vallásába, hitébe, társadalmába, gondolatiságába, amely egyébként mai napig meghatározza a pop-kultúra bizonyos szegmenseit.

A Helikon kiadónak köszönjük a recenziós példányt!

Ha tetszett a cikk, és szeretnél még többet olvasni tőlünk, akkor kedveld Facebook és Instagram oldalunkat, vagy kövess minket Twitteren, hogy ne maradj le a legfrissebb írásainkról!

Sending
User Review
0 (0 votes)