FilmKiemelt cikkekMozgókép

FilmKiemelt cikkekMozgókép

FilmKiemelt cikkekMozgókép

Túlélni Michael Myerst – Gyilkos Halloween FILMAJÁNLÓ

Szerző

Közzétéve

2021. okt. 24.

Kommentek

0

Pár éve, a GeekVilág első HorrorHónapját azzal kezdtem, hogy ledaráltam az összes Halloween filmet. Az akkoriban tíz alkotást jelentett, ám azóta, 2018-ban feltámasztották a sorozatot, és kukázták a kérdéses kanonitású részeket (a 78-as eredetin kívül az összeset). Az új részekben Michael Myers ámokfutása a ’78-as események után 40 évvel folytatódik. A maszkos kiszabadul az elmegyógyintézetből, és miközben mindenkit el tesz láb alól, aki az útjába kerül, egy cél lebeg a szeme előtt: megölni Laurie Strode-ot (Jamie Lee Curtis).

A bad ass nagyi a lánya és unokája segítségével csapdába csalja Myerst, és végül rágyújtják az egész házat. Laurie súlyosan megsérül, de még időben kórházba szállítják. Dióhéjban ez a 2018-as film története, és egészen pontosan onnan folytatódik a Gyilkos Halloween (Halloween Kills) cselekménye, ahol az előző rész véget ért.

[h]Rekord-mészárlás[/h]

Laurie-t megműtik, de a család csupán egy kis ideig örülhet, hogy véget vetettek a gyilkosságoknak. Michael kiszabadul lángoló pincebörtönéből, és miután lemészárolt egy tucat embert (főleg tűzoltókat és rendőröket) újra végső célja felé veszi az irányt.

Az előző 11 film sem volt híján erőszaknak, de a Gyilkos Halloweenben szerintem többen halnak meg, mint az előző részekben összesen. Valami brutális mennyiségű vér folyik és ember hullik halloween e baljós és vérgőzös éjjelén. Myerst mintha feltuningolták volna, és mint egy tank, csak tör előre, meg random bemegy házakba különféle módokon gyilkolászni.

Értékelés szempontjából kimondottan bajban vagyok, mert egyrészt tök jól szórakoztam a film közben, másrészt pedig ennek már az ég világon semmi köze a Halloween-toposzhoz. Míg az alapmű (igen, tudom, eltelt már 40 év, lépjek túl) egy lassú, feszültséggel teli és vérmentes alkotás volt, melynek lényege az ismeretlentől való félelem volt, addig az új valami egészen mást képvisel. Itt percenként hal meg valaki (vagy nagyon sok valaki), nincs feszültség, csak amikor olcsó jumpscare-ekkel próbálják fenntartani a para-faktort, és annak ellenére is, hogy Myers ráérősen cammog, nagyon pörgős a film.

Biodíszlet szereplőink ostobábbak már nem is lehetnének. Gyakorlatilag önként és dalolva, a világ leghülyébb módjain rohannak a mészárszékre. Haddonfield városkája abszolút inkompetens figurákból áll, és még tömegekbe tömörülve sem képesek egyetlen észszerű lépést sem eszközölni. És pedig ez a film egyetlen újítása: a felhergelt helyiek közösen próbálják levadászni a “ragadozót”. Azt hihetnénk, hogy ekkora túlerőben egy embert néhány perc alatt elkapnak és mehet is a stáblista.

Michael Myers viszont nem szarozik. Mindig mindenhol megjelenik és túl sokat nem is kell vadásznia, vagy sejtelmesen feltűnnie egy bokor mögött. Az áldozatok egyenesen hozzá mennek, neki csak válogatott módokon végeznie kell velük.

[h]Maga a gonosz[/h]

A korábbi filmeknél sem tetszett, hogy megpróbálták valami explicit módon magyarázni Michael erejét, vagy mibenlétét. Reméltem, hogy a rejtélyességet meghagyják a nézőknek az új részekben, ha már a közvetlen szellemi örököse és folytatása a ’78-as eredetinek. De nem így történt: a Gyilkos Halloweenben minden áron meg akarják magyarázni, hogy gyilkosunk miért nem képes meghalni.

Ennyi rész és ennyi év után úgy érzem a film gyakorolhatna már némi öniróniát, vagy felismerhetné a gyengeségeit, de ehelyett inkább csak tovább erőlteti azokat. Sőt, néhol próbáltak még humort is csempészni a brutális gyilkosságokba. Mondjuk én a meglepődésemtől nem tudtam mosolyra húzni a számat, de a nagy számok törvénye végett mégis sikerült elérnie a készítőknek a céljukat: a moziterem tetemes része végig röhögte a Gyilkos Halloweent.

Ha lekopasztjuk a több, mint negyvenéves örökséget, akkor az új Halloween egy buta, de nagyon menő slasher. Michael még mindig tekintélyt parancsoló és ijesztő. Kifejezéstelen maszkjával ennyi idő után is képes libabőrt okozni. A gyilkosságok kreatívak és jól néznek ki, nem beszélve arról, hogy nagy részük brutálisan vizuális (könyörgöm ne vigyétek be a 6-8 éves kisgyereketek rá!). Ezek a gyilkosságok (és öngyilkosság!) tényleg kegyetlenek, a 18-as besorolás egyáltalán nem véletlen.

Az áldozatok java a saját vesztébe rohan és sablonosan hülyén viselkednek. Néhol ez egészen nevetséges képsorokhoz vezetett. Mint például, amikor a sötét erdőben Michael üldözi aktuális áldozatát. Üldözi, értsd: egyenes irányban sétál. A nő előtte össze-vissza rohangál, majd azt látjuk, ahogy Myers előtt keresztben fut el. Ezerfelé menekülhetett volna, hiszen ellenfele csupán csak sétál mögötte. Már csak a Benny Hill zene hiányzott.

[h]Vérdikt[/h]

A hülyeségeket, a túlmagyarázásokat, és egyéb logikátlanságokat leszámítva képes agyatlan szórakozást nyújtani a Halloween. Saját örökségét elég erősen földbe tiporta, de aki ilyesmivel nem foglalkozik, vagy nem is ismeri a sorozatot, annak ez teljesen mindegy. Valamivel több, mint másfél órán keresztül válogatás nélkül megy a gyilkolászás és néhol megpróbálnak értelmet ütlegelni a csetlő-botló forgatókönyvbe több, de inkább kevesebb sikerrel. Egy jól működő slashernek egyébként sem dolga, hogy túl sok magvas gondolatot szórjon el, szóval ezt nem is rónám fel hibájának.

Ebből fakadóan több helyen következetlen, vagy értelmetlen, de fölösleges bármi logikát keresni, elvégre ez egy Halloween-film. Amit a horror-fronton vállal, azt nem hogy betartja, de 21-re is lapot húz és nem érdekli, hogy nem így működnek a játékszabályok. Rajongóknak kétlem, hogy tetszeni fog a film, de egyszeri nézők simán mondhatják, hogy az új Halloween egy remek és vérfagyasztó slasher lett.

2022-re már be van jelentve a trilógia lezárása, a Halloween Ends, de ezt illik fenntartásokkal kezelni. Tény, hogy az eredeti szereplők már igencsak megöregedtek, így ezek a szálak biztosan el lesznek varrva. De senki ne kételkedjen abban, hogy még 40 év múlva is a harmincadik Halloween-interpretációt fogjuk nézni a mozikban. Már ha lesznek még akkor mozik.

[h]Csatlakozz a GeekVilág közösséghez![/h]

6/10

A Gyilkos Halloween egyértelműen szembemegy az eredeti toposszal, viszont minden műfajból adódó ostobaságát leszámítva egy szórakoztató slasher.