Játék

Játék

Játék

Űrtörpöknek áll a világ – Deep Rock Galactic Bemutató

Szerző

Közzétéve

2018. szept. 16.

Kommentek

0

A Minecraft-őrület egyáltalán nem úgy tűnik, mintha csillapodni látszana. Legalábbis, ami a klónokat és a hasonszőrű alkotásokat illeti, még egy pár évig biztosan szalagon fognak érkezni. A dán Ghost Ship Games volt olyan rendes és küldött nekünk tesztpéldányt játékukból, a Deep Rock Galactic-ból, ami sok mindenben hasonlít a népszerű kockavilágra, mégis sikerült valami egyedi ízt is belevinni a lerágott csontba.


[h]ŰRTÖRPÉK MINDENHOL![/h]

A legelső dolog, ami igazán megfogott a Deep Rock Galacticban, az a dizájn volt. Technikailag semmi kiemelkedő nincs a játékban, de maga a látvány, és – ismétlem magam – a dizájn szép összhangban van, hála a motorház alatt döcögő Unreal motor ügyes kihasználásának. Az efféle megoldások számomra többre értékelendők, mint egy minden egyediséget nélkülöző, ám grafikailag lehengerlő alkotás. Miután kigyönyörködtem magam a polygon-halmazokban, megkezdtem a tutorial küldetést, ahol elsőre azért nem volt minden teljesen egyértelmű.

De mi is akkor a Deep Rock Galactic? Nos, egy elég fura hibrid. Egy intergalaktikus törpevállalat alkalmazásában különböző barlangrendszerekbe kell szólóban, vagy többedmagunkkal ellátogatnunk és bizonyos küldetéseket kell végrehajtanunk. A cél főleg adott mennyiségű nyersanyag kibányászása. Ez borzasztó unalmasnak és egyszerűnek tűnhet, pedig valamiért mégsem az. A játék nem fogja a kezünket; a bevezető küldetésben bemutatták nekünk eszközeinket, és hogy mire valóak, aztán hajrá! Lehet veszettül csákányozni.

deep rock galactic

Miután megérkezünk a barlangba, ránk van bízva merre indulunk, és hogy merre keressük az értékes érceket. Sokáig azonban nem lesz nyugtunk, mert mindenféle földalatti rém fog nekünk esni, amik rendesen megkeserítik az életünket és bányászási tevékenységünket. Így hát fogyni fog a muníciónk, életerőnk, pajzsunk, de a barlangokban különböző kristályok, ércek segítségével ezeket tudjuk pótolni. Még így leírva is pofon egyszerű a játékmenet, és valóban az, ezen nincs mit szépíteni. Ezzel szemben jól működik, és ugye tudjuk, hogy ez a battle royale játékok bája is. Mindenképpen érdemes csapatban játszani (sőt, talán kötelezően ajánlott), mert a különböző karakterosztályok remekül kiegészítik egymást küldetéseink során.

[h]Törp testben törp lélek[/h]

A Deep Rock még early access módban van, de technikailag lényegében semmi kifogásolni való nincs benne. Egy sikertelen küldetés után crashelt a játék, de ezen kívül nem tudok felróni semmit a számlájára. Egy közepesen elfogadható PC-n is, – mint az enyém –  tartja ultra beállítások mellett a 60 frame-et, ami bárhonnan nézve kiváló teljesítmény.

A Deep Rock Galacticban négy karakterosztály közül választhatunk, melyeknek – bármilyen meglepő – eltérő képességeik vannak. Érdemes úgy összeállítanunk a négyfős csapatot, hogy mindegyik class képviseltesse magát. Küldetéseink során gyűjthetünk ritkább anyagokat is, melyeket eladhatunk, és a megkeresett pénzünket szokásos cicomákra, emote-okra, táncokra vagy fejlesztésekre költhetjük.

deep rock galactic

[h]Az űrtörp meló[/h]

Az alapvetően hangulatos játékélmény sajnos borzasztó hamar monotonná és repetitívvé válik. Egymás után legfeljebb két küldetésre voltam kapható, mert hiába a fluid élmény, szinte percre pontosan kiszámítható például, hogy mikor jön egy rajnyi bogár, aminek támadását vissza kell verni. Miután megtaláljuk a megfelelő járatot, amin elindulva kifarmolhatjuk a begyűjtéshez szükséges érceket, valahogy mindig elveszt a játék. Akkorra aztán már tényleg nagyon kiszámíthatóvá válik a misszió maradék része. Persze az is lehet, hogy nem én vagyok a megfelelő célközönség, mert azt el tudom képzelni, hogy egy nálam fiatalabb csapat képes lehet órákig a sötét barlangokban bóklászni, és kavicsokat rugdosni. Nekem valahogy ez már kevés, hogy hosszabb távon lekössön.

deep rock galactic

Összességében tehát a Deep Rock Galactic egy egészen remek early access cím. Eredeti Steam-es árcédulája kicsit vastagnak tűnik (23 euró – 7500 Ft), de leértékelve (a cikk írásakor 16 euró – 5200 Ft) már eggyel érdemesebb lehet kacsintgatni felé. A játék dizájnja megkapó, a barlangok kellően változatosak, kellemes a játékélmény is, de nagyon hamar fárasztóvá és monotonná válik. Frissítésekkel el tudom képzelni, hogy bővítik még a fícsöröket, de nem tudom mennyit segíthet az önismétlő mechanikán.  Igazán egyszerű kikapcsolódás, de aki valami komolyabb coop élményre vágyik, nem biztos, hogy a Deep Rock Galactic űrtörpe szimulátor lesz a tuti befutó.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél még többet olvasni tőlünk, akkor kedveld Facebook és Instagram oldalunkat, vagy kövess minket Twitteren, hogy ne maradj le a legfrissebb írásainkról!


patreon
Sending
User Review
0 (0 votes)