FilmKiemelt cikkekMozgókép

FilmKiemelt cikkekMozgókép

FilmKiemelt cikkekMozgókép

Venom 2: Vérontó SPOILERMENTES KRITIKA

Szerző

Közzétéve

2021. okt. 16.

Kommentek

0

Őszintén szólva egyáltalán nem kapott el a hájp a Venom folytatása kapcsán. Már az első részt is borzasztó nehéz volt végigszenvedni és nem gondoltam, hogy a második rész sokkal jobb lenne. Hiába Vérontó (Carnage), hiába Woody Harrelson és hiába Andy Serkis rendezése, a trailert elnézve egyik sem tudott rávenni az igazi lelkesedésre. Sajnos gyanúm beigazolódott: valóban nem lett jó film a Venom 2: Vérontó.

A képregényfilmek tendenciájával ellentétben az alig másfél órás játékidő nem volt elég, hogy mindennek egy szép íve legyen. Elképzelhető, hogy be lehetett volna sűríteni ennyi időbe is a cselekményt, de úgy biztosan nem, hogy az első egy órában lényegében nem történt semmi. És igazából utána sem.

[h]Vérontást itt senki ne keressen[/h]

A kellemetlenül semmitmondó játékidő alatt bemutatták Eddie (Tom Hardy) és Venom civakodását, Cletus Kasady (Woody Harrelson) agymenéseit és felvezették Sikoly (Naomie Harris) karakterét, akinek semmi jelentősége nem volt az alap konfliktus beindításán kívül. Az egész film alatt azt éreztem, hogy még mindig nem vagyunk túl a felvezetésen, és vártam mikor fog beindulni a sztori. Mire észbekaptam már a boss-harc volt és jött is a végefőcím.

Hiába kapott itthon 18-as besorolást a Venom 2, a vérontás elmaradt. Ugyan az eredeti alcím ezt hirdette (Let there be carnage), mégsem folyik egy csepp vér sem. A felnőtt korhatár kihasználása nyilvánvalóan jót tenne a filmnek, mert családbarát szórakozásként igen nehéz eladni a Venomot. Mégis tökön lőtték magukat a készítők, mert a besorolást megkapták, ezzel egy jelentős piacot vesztettek, de közben a rajongók elvárásait sem sikerült megütni.

És a korhatáros jelleg kimerül abban, hogy a szereplők néha káromkodnak és gondolom abban, hogy Cletus sorozatgyilkos múltjáról is szó esik. Ehhez képest nem boncolgat explicit témákat, nincsenek durva jelenetek, vagy bármiféle borzongatás, amire a néző joggal számíthatna.

[h]Csak a konzervröhögés hiányzik[/h]

Ezzel szemben annál több a vígjáték elem. Ezzel alapvetően nincs is bajom, szívesen fújok meleg levegőt az orromon keresztül, amikor vicceskedni próbálnak, de itt borzasztóan átestek a ló túloldalára. Igazából nincs egy komoly pillanata sem a filmnek. Amikor éppen mégis lenne, azt a szituációt is elütik valami poénnal. Nem tagadom, egyszer-egyszer tényleg bedobtak jól időzített gegeket, amin simán lehetett mosolyogni, vagy nevetni. De még mindig túlnyomó részben azok a túltolt vicceskedések kaptak szerepet, amik egy bizonyos korosztály felett már nem működnek.

A történet is tipikus kora kétezres évek képregényfilmjeinél gyökerezett le. Cletus utolsó napjait tölti a halálsoron, de amikor Eddie látogatóba megy hozzá, megharapja őt és a szervezetébe kerül a szimbióta. Miközben Cletus éppen kitör a börtönből, Eddie és Venom összekapnak, hogy aztán később újra összehaverkodjanak. Majd jön a végső leszámolás, mindenki levonja a mézes-mázas tanulságot és pörög a stáblista.

Ezek a sztoripontok kötik össze a másfél órát, közben idétlenkedéssel kitöltött karakteríveket próbálnak eszközölni, ami brutálisan szájbarágós, idejétmúlt és banális. Erre rájön még a színészek totál nemtörődöm attitűdje. Hardy jól hozza a formáját, de látszólag ő sem adott bele mindent. Harrelson egy igazi ripacs, aki nem nagyon tud mit kezdeni karakterével. Ha mindez képregények lapjain jól is tud működni, filmen egészen bénának hatott. De túljátszásban és vérgagyi ripacskodásban még őt is leiskolázta Naomie Harris. Az ő szerepe totálisan semmilyen, és meg sem próbáltak bármit is kihozni a karakterből. Valójában ez elmondható mindenki másról is.

[h]Tingli-tangli[/h]

A Venom 2: Vérontó velejéig semmitmondó és egysíkú. 2021-ben ez már nagyon kevés ahhoz, hogy egy képregényfilm emlékezetes maradjon. Nem nyújt semmiféle extrát (a stáblistás jeleneten kívül), a mondanivalója ezerszer lerágott csont, és még ahhoz is abszolút lustán állt hozzá.

A zenék teljesen felejthetőek; nincs egy napja, hogy láttam a filmet, de egyetlen taktust sem tudnék felidézni magamban. A látvány legfeljebb az okés szintet üti meg, de kirívóan sok a béna CGI. Venom mozgása helyenként darabos, egyáltalán nem kelti azt az illúziót, hogy akár létezhetne ilyen szörny. Emiatt képtelenség komolyan venni, és rettenetesen hülyén néz ki, amikor emberek között van.

A Nagy Összecsapás helyenként jól néz ki, vannak remek képsorok, de túl is van nyújtva és a végére teljesen érdektelenné váltam és rezignáltam vártam, hogy vége legyen az egésznek. A film egyéb technikai oldalról sem ad hozzá semmilyen pluszt az élményhez. A vágás egy csomó helyen nagyon hanyag, szinte harapható a váltás, amikor például az adott színész nem ugyanabban a pózban van, vagy oldalról teljesen más az arckifejezése és testtartása, mint a vágás előtt szemből.

Összességében tehát a Venom 2: Vérontó egy roppant semmilyen és érdektelen alkotás lett. A másfél órás játékidő gyorsan eltelt, de a forgatókönyv nagyon szét van esve és nehéz elkapni a film hangulatát. Az egy jelenetre eső poénkodások száma sokkal-sokkal több volt a kelleténél, míg a vérontás teljes mértékben elmaradt. Az egész történetnek vagy a cselekménynek nem volt tétje, nem szurkoltunk a jónak, hogy legyőzze a gonoszt.

Tipikus klisékkel élt, hogy megpróbáljon feszültséget kelteni, de még ezt is félgőzzel csinálták. Igazából nem tudom, pontosan kiknek szól a film, de hiába a 18-as besorolás, tippre a célközönség bőven azalatt leledzik (Az USA-ban PG-13 besorolást kapott, ami sok mindent megmagyaráz- szerk.). Ha elegetek van a képregényfilmekből, nem a Venom 2 fogja meghozni hozzájuk újra a kedveteket.

[h]Csatlakozz a GeekVilág közösséghez![/h]

5/10

A Venom 2: Vérontó egy roppant semmilyen és érdektelen alkotás lett. A másfél órás játékidő gyorsan eltelt, de a forgatókönyv nagyon szét van esve és nehéz elkapni a film hangulatát. Az egy jelenetre eső poénkodások száma sokkal-sokkal több volt a kelleténél, míg a vérontás teljes mértékben elmaradt.