Mozgókép

Mozgókép

Mozgókép

Venom – Spoileres kibeszélő

Szerző

Közzétéve

2018. okt. 15.

Kommentek

0

Előző kritikánkból már megtudhattátok, hogy a Venom nem nyerte el a tetszésemet, és akkor még szépen fogalmaztam. Ezek után biztos sokan megértitek, hogy nem tudom magamban tartani a film legnagyobb problémáit, és szívesen kivesézném őket. Emellett igyekszem majd kitérni a pozitívumokra is, de abból jóval kevesebb lesz.

[h]Az út logikai buktatókkal van kikövezve[/h]

Szóval a film elején az Élet Alapítvány szimbiótákkal teli űrhajója lezuhan a Földre, és elszabadul a pokol. A címszereplő Venom ugyan emberi kézben marad, de a legnagyobb vezér megszökik. Ezt persze tudják az emberek is, de valamiért igen hamar elfeledkeznek róla. A Káosz nevű szimbióta ezért gazdatesteit cserélgetve és egy csomó embert lemészárolva fél év alatt könnyedén eljut Amerikába, hogy társait megmentse. Nos már ebben a szálban rengeteg logikai hiba van, viszont később kiderült, hogy ezt még maga a film rendezője is neheztelte.

Na de tekintsünk vissza inkább a bolygó másik oldalára, ahol Eddie Brock éppen szánalmas mindennapjait éli, miután jól elbánt vele az alapítvány vezetője. Ezt a gyötrelmes háromnegyed órát túlélve végre megkapjuk a várt izgalmakat, hiszen Eddie és Venom végre egyesülnek. E kapcsolat adja film legjobb pillanatait, hiszen a világot megismerni próbáló szimbióta és a tőle eleinte rettegő, majd később megbékélő ember tökéletes párost alkotnak. Hardy színészi nagysága itt mutatkozik meg legjobban, de rá igazából egyáltalán nem panaszkodhatunk.

Hamar megtudjuk, hogy a szimbióták nem véletlen kerültek hozzánk, a földönkívüli létformának ugyanis konkrét céljaik vannak a Földön. Egészen pontosan át akarják venni a hatalmat, és csak pár gazdatestet szándékoznak meghagyni a túlélés érdekében. Erre Venom többször is céloz, úgy hogy még a 13-as korhatárt (nálunk 16-os) épp kinövő fiatalok is egyből felfogják, de az oknyomozó riporter Eddie Brock valamiért mégsem képes egyből értelmezni lakótársa mondatait. Ekkor azért már Káosz is közel jár és amint eléri az Élet Alapítványt, egyesül a nagyvezérrel, aki eddigi motivációit a kukába dobja és kedvet kap kiirtani az emberiséget.

Hardy persze végre kezdi megsejteni, hogy újdonsült cimborája nem tervez vele hosszú távra és csak kihasználja őt. Ideiglenesen meg is szabadulnak egymástól, de a jó ég sem tudja hogy miért, a totál felesleges barátnő is kipróbálja milyen érzés emberek fejét leharapni. Pár rosszfiú kinyírása után egy borzasztó kínos keretei közt Venom visszakerül régi cimborájához, és úgy tesznek, mintha minden rendben lenne. És ekkor jön a legszörnyűbb jelenet az egész filmben. Káosz és Venom terve az, hogy a többi szimbiótát is elhozzák a földre, de az utóbbi meggondolja magát, mondván az Eddie-vel együtt töltött idő megváltoztatta a véleményét. A címszereplő gondol egyet, és saját fajának megmentése helyett inkább az embereket választja. Valahol talán meg is lehetne érteni a döntést, de annyira kidolgozatlan maradt ez a része a karakternek, hogy totál hülyeségként jött át az egész. Pontosan az ilyen jelenetek azok, ahol megértem, ha valaki fogja magát és kisétál a moziból.

A film után egyébként arra gondoltam, hogy hasonló lehet a helyzet, mint a Batman v Superman esetében. Biztos van vagy egy órányi kivágott jelenet, ami teljesen más értelmet adna az egész cselekménynek, és máris értékelhető lenne a film. De így inkább kaptunk két értelmetlen motivációval rendelkező karaktert, akik végül egymásnak feszülnek. Az elkerülhetetlen összecsapást egy katasztrofális párbeszéd előzi meg, majd maga a harc is hasonló izgalmakkal telik. Komolyan nem tudom megmondani, hogy mikor néztem végig legutóbb fapofával egy olyan összecsapást, ahol az emberiség jövője a tét. Talán soha, de most sikerült összehozni a bravúrt, hiszen ilyen lelketlen CGI parádét talán még sosem láttam. Pedig azért volt feszültség, hiszen Brock egyszer konkrétan meg is hal, és Venom sem volt mindig a helyzet magaslatán.

Végül persze minden jóra fordul. A rosszfiúk kiiktatása után a két főszereplő teljesen megbékél egymással és együtt élik tovább mindennapjaikat. A szimbióta szeret a földön élni, és Eddie is megkedveli őt. Így történik hát, hogy Venom eredeti identitásából az égvilágon semmi sem marad meg és pusztító tulajdonságai ellenére jófiúvá válik. Nem okoz ez akkora problémát, mint ahogy első hallásra tűnik, de természetesen ez a szál sem lett kibontva. Aki látta a trailereket az látta a film végi jelenetsorokat is, ahol kompromisszumot kötnek egymással és eldöntik, hogy csak a rosszakat bántják majd. Véleményem szerint ez időben rosszul lett elhelyezve a filmben, talán akkor jobban ütött volna, ha valahol az első találkozás után történik meg.

[h]Mégis van remény[/h]

Marvel film lévén nem maradhatott el a stáblistás jelenet sem. Ez esetben konkrétan a folytatásról van szó, ahol megmutatkozik Clatus Kasady, azaz Carnage is. Külön fénypontja a dolognak, hogy a vérengző gyilkos életre keltője nem más, mint Woody Harrelson. Köztudott, hogy a trilógiák második része általában jól szokott sikerülni, Carnage és Venom epikus összecsapása pedig valódi garancia lehet a sikerre. Fura ezek után kimondani, de várom a folytatást, és remélem hogy a mostani hibákból tanulva a másodikat igyekeznek majd vállalhatóbbra megcsinálni.

[h]Csatlakozz a Geek Világ közösséghez![/h]

Az első tematikus hónapunk a horror jegyében telik. Ha van bármilyen érdekes sztorid, hogyan és mikor találkoztál a műfajjal, ne tartsd magadban! Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, és beszélgess velünk bármilyen geek témában!
Olvasd el a többi horror cikkünket: HorrorGeek

Ha tetszett a cikk, és szeretnél még többet olvasni tőlünk, akkor kedveld Facebook és Instagram oldalunkat, vagy kövess minket Twitteren, hogy ne maradj le a legfrissebb írásainkról!


patreon
Támogass minket Patreonon!
Sending
User Review
0 (0 votes)