BlogKlikkbéjt

BlogKlikkbéjt

BlogKlikkbéjt

Klikkbéjt: Profi videojátékos csajok a profi RTL Klub profi reggeli műsorában

Szerző

Közzétéve

2020. nov. 21.

Kommentek

0

Mind tudjuk, hogy a gémerek a legelnyomottabb társadalmi réteg. Magyarországon ráadásul példátlanul nagy a témakör körüli értetlenkedés, a társadalmi stigma. Különösen igaz ez a női gémerek esetében, hiszen mindenki tudja, hogy nők nem játszanak videojátékokkal.

Hál’ istennek jön a felmentősereg, az RTL Klub, a kereskedelmi tévék ásza, a megbízható hírszolgáltatás és igényes szórakoztatás fellegvára, hogy oszlassa a ködöt és bemutasson pár igazán belevaló gémer csajt.

Mielőtt azonban belekezdenénk, nézzük meg, hogy a mai sztori hol helyezkedik el a klikkbéjt-skálán. Tudjuk ugyanis, hogy a legtöbb kattintást a csöcsök és/vagy a dráma hozza, de mi a helyzet az RTL ezen remekművével?

Szerencsére nem kell sokat gondolkodnunk. Ez a cikk egyértelműen a csöcsökről szól. Meg az e-sportról, említés szintjén, de főleg a csöcsökről. Vágjunk hát bele az RTL-klub tabukat megdöntő, férfiszíveket meghódító, hiteles és érdekfeszítő Reggeli című műsorának interjújába.

A beszélgetés nagyon erős felütéssel kezd. Besétál a stúdióba négy, jól szituált fiatal hölgy, a műsorvezetők felkonfolják őket, mint a C.R.E.A.T.E. csapat, majd az első dolog, ami elhagyja a szájukat az, hogy

Ti profi videojátékosok vagytok, ugye, amit mások aztán néznek, méghozzá nagy örömmel, hogy milyen ügyesen játszotok.

Ezt a lányok meg is erősítik – valóban profi játékosok tehát -, majd azt is elmondják, hogy hogyan “alakult ki” a csapat.

Hát igazából úgy alakultunk ki, hogy egyik este átjöttek hozzám a csajok a karanténidőszak során és akkor elkezdtünk videojátékozni, és olyan vicces lett az egész, hogy arra gondoltunk, hogy ezt fel kéne venni.

Ki gondolta volna, hogy lányok videojátékokkal is tudnak játszani, amikor együtt vannak, és a női közösségépítés nem merül ki a pizsipartikban, párnacsatákban és a leszbikus barátnők módszeres kiszűrésében. Igazi innováció ez magyar képernyőn. Be kell valljam, nekem is gyökeresen megváltozott a világképem, amikor hallottam ezt a bátor kiállást a CREATE-lányoktól.

Ilyenkor már az egyszeri kanos gémernek a pulzusszáma is jócskán megemelkedett, alig várja, hogy élőben is lássa a lányokat játszani, na de mivel? LoL? CS:GO? Esetleg Fortnite? Szerencsére a gyakorlott interjúztatók nem maradnak adósak a kérdéssel, mi pedig mindjárt megtudjuk, hogy melyik twitch-kategóriára kell kattintani egy pár zsebkendő kíséretében, hogy felhőtlen szórakozást kapjunk.

Hát, elsősorban ilyen lövöldözős játékokat…

Vagy talán mégsem. Sebaj, az interjú robog tovább, a műsorvezetők pedig rövidesen rá is térnek arra a témára, ami az e-sportban és a streamelésben a legfontosabb szempont:

Ha jól tudom, kifejezetten jól jön az, hogy ti ilyen csinosak is vagytok.

IGEN. Végre egy olyan téma, amit mindenki ért, a focidrukker apámtól a nyolc hónapos keresztlányomig. Természetesen egy profi játékosnak jól kell kinéznie – sajnos engem is csak ennyi tart vissza attól, hogy profi legyek, egyébként már rég otthagytam volna azt a sok barmot a tankerületben.

Az interjúból kiderül az is, hogy az egyik leányzó függő, amire jön a kézenfekvő kérdés, hogy a szülők aggódnak-e érte, de mindenkit megnyugtat a hölgyemény, hogy nincs ok a pánikra, csak többet játszik, mint társai – így aztán ő is a csapat profija.

Az interjú még majdnem hét kínkeserves percig megy, és őszinte leszek veletek, rohadt nehéz volt végignézni. Természetesen előkerülnek a videojáték-pánik legfontosabb tételszavai: a függőség, a “dzsojsztikk”, a teljes fogalmatlanság a témában, a lekezelő stílus. Valami Bíró Ica-wannabe arról beszél, hogy ő még C64-en nyomta, miközben látványosan szenved egy resztelt máj elkészítésével, majd jön a Szomszédok végi PSA-hoz hasonlító közbeszúrás, ahol elmondják, hogy “ezt nem csak a fiúk csinálhatják”. Köszönöm, RTL, ma is tanultam valamit.

Talán még az interjú legvégén van egy érdekes pillanat, ahol végül csak kibökik a lányok, hogy

Hát igazából nem olyan rég kezdtük

És az is kiderül, hogy nem is annyira profik. Mi történt? Azt nem tudom elképzelni, hogy hazudott volna az RTL Klub Reggeli című műsora.

Aki végig akarja szenvedni, az a teljes interjút itt találja.

Utánanéztem hát a lányoknak, hátha valami érdekeset találok, esetleg elbukhatom a No Nut Novembert.

A Twitchen, akárhogy kerestem, se hírük, se hamvuk nem volt a lányoknak. A YouTube-on viszont találtam egy csatornát, amin összesen két videó van. Egy bemutatkozás, és egy PINTEREST JÓGA KIHÍVÁS. Nem, nem viccelek.

Természetesen magára valamit is adó lánycsapatnak instagramja is van. Ezt erre találhatjátok. Sajnos nem találtam itt sem semmi gaminghez köthető tartalmat azon kívül, hogy egy fotón kontrollereket fognak.

Kár, pedig a női játékosok reprezentációja egy nemes ügy, tényleg van egyfajta stigma velük szemben. Nem hiszem azonban, hogy ezt a problémát egy lánycsapattal lehetne leginkább megoldani, főleg akkor, ha egy interjúban végig azon rugózunk, hogy ők lányok, nem pedig azon, hogy mit értek el.

Hozzátartozik a történethez, hogy vannak igazi gémer lányok, akik tényleg streamelnek vagy esportolnak, jó eredményeket érnek el, de ez a lábuk közt lévő nemi szervtől teljesen független. Sajnos az RTL kis reggeli beszélgetése nemhogy népszerűsítette volna ezeket a játékosokat, leginkább csak viccet csinált az egész női e-sport porondból, ezzel pedig a laikusok csak még kevésbé fogják érteni az egész jelenséget – a szélesebb videojátékos kultúrával együtt.

Őszinte részvétem minden női gémernek, akiket most ezzel az interjúval “reprezentáltak”.

Update: Találtam egy ilyet az insta sztorijukban. Elnézést kérek, tényleg játszanak. Igazi profiknak tűnnek. Mondtam, hogy klikkbéjt.

[h]Csatlakozz a Geek Világ közösséghez![/h]

[h]Támogatlak![/h]

donate geek világ