Játék

Játék

Játék

Zeus’ Battlegrounds, avagy a fapados Battle Royale

Szerző

Közzétéve

2018. dec. 12.

Kommentek

0

Ha az Assassin’s Creed Odyssey után azon rágódtatok, hogy “de jó lenne egy ókori görög környezetben elhelyezett battle royale játék“, akkor van egy jó hírem. A Zeus’ Battlegrounds a nagyok babérjára törve félistenekkel veszi fel a harcot a konkurens Fortnite, vagy PUBG-vel szemben. Több, de inkább kevesebb sikerrel.


Ha olvastatok már tőlem bejegyzést Battle Royale-ügyben, akkor tudhatjátok, hogy nem feltétlen vagyok odáig ezért az őrületért. Hiába próbáltam PUBG-t, Fortnite-ot, Black Ops 4-et, egyszerűen nem tud beszippantani a játékmenet. Noha elismerem érdemeiket, szimplán csak nem nekem találták ki a zsánert. Azonban lehetőséget kaptam, hogy az egyébként free to play Zeus’ Battlegroundsot kipróbálhassam. A problémám még csak nem is a Battle Royale-lal van, hanem… hú, sok mindennel. Kezdjünk is bele.

[h]Early access, mi lenne velünk nélküled?[/h]

A játék korai hozzáférésben leledzik még, de talán ez sem menti fel az alól, hogy alapvetően miért szar. Igen, általában szofisztikáltabban szoktam nyilatkozni, és bőven kifejtem miért nem tetszik egy adott alkotás, de ez most kibuggyant belőlem. A Zeus’ Battlegrounds alap koncepciója tök jó; van benne valamennyi kreativitás, ötletes, és gondolatban eljátszva mókásnak tűnt! Félistenként az Olümposzról meteorként csapódunk be a földbe, ahol a feladatunk egyszerű: szerelkezzünk fel és vágjuk le a többi félistent. Kalandunk során kismillió itemet szedhetünk fel a vértektől kezdve potikon át természetesen a fegyverekig. Utunk hosszát rövidíthetjük fogatokkal, amiket meglepetésemre nagyon egyszerű, de annál élménymentesebb irányítani. Jó, ez mind szuper, de akkor mi a bajom a játékkal?

A Zeus’ Battlegrounds hiába csak early access, egyszerűen botrányosan ocsmány. A dizájnerek nem sokat ötletelhettek, ugyanis minden pályaelem és textúra sprőd, színtelen, kontraszttalan. Maga a grafika sem épp díjnyertes, és hangulatában sem kap el a görög fíling. A látvány számomra mindig a legkisebb gond, hiszen lehet valami végtelen ocsmány, ha a játékmenet kárpótol, (vagy egyes esetekben a narratíva).

Itt azonban több sebből vérzik szegény játékunk. A főmenü felhasználói felülete a kreativitás bármilyen formáját nélkülözi; tényleg nincs rá szebb szavam, ocsmány és ötlettelen az egész. És valamiért az Age Of Empires jutott eszembe róla, csak kár, hogy az már vagy húsz éves, és még annak is jobban néz ki a menüje.

[h]Nem menti meg semmi[/h]

Félistenünk kigyúrt testére egy halom cuccot aggathatunk, a legapróbb részletekig testre szabhatóan. Ha nem lennék undok és nem gondolnám, hogy nyilvánvalóan a mikro tranzakciók miatt kerültek be a végtelenségig cicomázható ruházatok, akkor még azt mondám, hogy “hé, ez egy tök jó ötlet volt”. De undok vagyok. És mivel az egész játék bődületesen gázul néz ki, ugyanúgy páncélzatunk részei sem szépségdíjasok.

A játékmenet abszolút snassz, nem sok élvezet, vagy adrenalin van benne, sőt annak ellenére, hogy ez egy Battle Royale játék, rohadt unalmas. Gyűjtögetek, és a bőség zavarában már azt sem tudom mit tegyek el, mit hagyjak a földön, aztán összeakadok valami ellenféllel, és a vacak harcrendszer miatt vagy én jövök ki győztesen a csatából, vagy ő – szinte teljesen véletlenszerűen. Igazából nincs súlya a harcnak, és a csata élménye sincs meg. Ugyanolyan érzés íjjal lőni, mint bokszolni, vagy épp egy villámgolyót lökni a másik arcába. 

Az irányítás nagyon ügyetlen, és a fentebb említett okok miatt nem sok értelme van taktikusan gondolkodni. Főleg azért sem, mert a játékot a közelharci ütközetekre hegyezték ki, sőt ezzel reklámozzák a programot. Csak mivel a célzás és hitbox röhejesen működik, és semmi móka, vagy adrenalin-fröccs nincs a játékban, így az is sajnos veszett fejsze nyele, amivel kitűnhetnének a többi BR közül.

Összességében a Zeus’ Battlegrounds egy jócskán javításra váró játék. Az alap koncepciója bejön egyébként, ebből sok mindent ki lehetne hozni, de a jelenlegi állapotában nem sok örömöt szolgáltat a játékosok felé. Hiába az early access, az sem mentség mindenre. Remélem a jövőben változtatnak még egy-két (vagy sokkal több) dolgon, hogy aztán nagyobb kedvvel tehessek egy újabb próbát. Vállalkozó szelleműeknek nincs veszteni valójuk, ingyenes a játék, és alig nyom 8GB-ot, úgyhogy fél óra alatt telepíthető és törölhető is, ha nem tetszett.

[h]Csatlakozz a Geek Világ közösséghez![/h]

Ha tetszett a cikk, és szeretnél még többet olvasni tőlünk, akkor kedveld Facebook és Instagram oldalunkat, vagy kövess minket Twitteren, hogy ne maradj le a legfrissebb írásainkról!
Csatlakozz a Geek Világ Facebook csoporthoz, ha beszélgetni szeretnél velünk bármilyen geek témában!


patreon
Támogass bennünket a Patreonon!
Sending
User Review
0 (0 votes)